ΒΕLAL AL SAΒΒΑGH / ΑFΡ |
Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Όσον αφορά τη δική του ασφάλεια, η ικανότητα του Ισραήλ να αποτρέψει τους γείτονές του εξαρτάται από τη διατήρηση της εικόνας του στρατιωτικού αήττητου και της παντογνωσίας των πληροφοριών. Για το λόγο αυτό, η ισραηλινή κρατική δομή και η γραφειοκρατία είναι προσανατολισμένες στην ασφάλεια. Ωστόσο, η πρόσφατη επίθεση της Χαμάς αμαύρωσε σοβαρά αυτήν την εικόνα. Ο πρωταρχικός στόχος του Ισραήλ τώρα είναι να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποκαταστήσει αυτήν την εικόνα. Ωστόσο, τα βήματα που θα κάνει το Ισραήλ ως προς αυτό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στη Μέση Ανατολή. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να αναλυθούν προσεκτικά οι εξελίξεις.
Η ισραηλινή κοινωνία είναι ένα συνονθύλευμα διαφορετικών πολιτισμών και πολιτικών απόψεων, που συγκρατούνται από την αντίληψη των εξωτερικών απειλών. Ωστόσο, καθώς αυτές οι απειλές μειώνονται, η ισραηλινή κοινωνία διχάζεται περισσότερο σε πολιτικά ζητήματα. Χωρίς αυτήν την εξωτερική απειλή, το ισραηλινό πολιτικό σύστημα είναι πλέον πιο πιθανό να οδηγηθεί σε σύγκρουση. Η προτεινόμενη δικαστική μεταρρύθμιση από την πιο δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει επικριθεί ως προσπάθεια μείωσης της ανεξαρτησίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πολλοί θεωρούν αυτό ως μια κίνηση της κυβέρνησης για να εδραιώσει την εξουσία της, βαθαίνοντας περαιτέρω την πόλωση εντός της ισραηλινής κοινωνίας και της γραφειοκρατίας. Ο αμφιλεγόμενος νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στις 24 Ιουλίου 2023, έχει προκαλέσει βαθιά πόλωση στην ισραηλινή κοινωνία, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαμαρτύρονται για το νόμο. Στις διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν στις 15 Ιουλίου, προστέθηκαν στρατιωτικοί έφεδροι, συμπεριλαμβανομένων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας καθοριστικής σημασίας για την άμυνα του Ισραήλ, οι οποίοι απείλησαν να αρνηθούν να παρουσιαστούν για υπηρεσία εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ.
Η δυσαρέσκεια των ανώτερων αξιωματικών, των πιλότων και του προσωπικού πληροφοριών που αντιλήφθηκαν ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος θα έκανε το Ισραήλ πιο υπερορθόδοξο μπορεί να ήταν ένας από τους κύριους λόγους για την έλλειψη ασφάλειας και πληροφοριών στην επίθεση της Χαμάς. Αντίθετα, το τραύμα ασφαλείας που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς ένωσε την ισραηλινή κοινωνία ενάντια σε μια εξωτερική απειλή για την ασφάλεια. Έδειξε ότι τα προβλήματα μεταξύ της αραβικής και της ισραηλινής κοινωνίας έχουν βαθιές ρίζες που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν.
Η πρόσφατη επίθεση της Χαμάς μας θύμισε την περίπλοκη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής. Με μια μάχη εξουσίας που διεξάγεται μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, θα είναι δύσκολο να δημιουργηθούν εμπορικοί διάδρομοι και σχέδια περιφερειακής ολοκλήρωσης στην περιοχή, ειδικά καθώς διευρύνεται η σφαίρα επιρροής των περιφερειακών δυνάμεων. Η αραβο-ισραηλινή διαδικασία εξομάλυνσης στην οποία συμμετέχουν οι χώρες της περιοχής θα αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια λόγω αυτών των γεωπολιτικών συνθηκών. Το μέλλον του έργου IMEC για τη σύνδεση της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, που ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής των G20, έχει τεθεί σε κίνδυνο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τις επακόλουθες εξελίξεις. Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε την ομαλοποίηση Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ στην περιοχή που επιθυμούν οι ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη, η επίθεση της Χαμάς έχει τορπιλίσει τους γεωστρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς επισκίασαν επίσης τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο χρόνος θα δείξει σε ποιο βαθμό θα είναι δυνατό για τις ΗΠΑ να παρέχουν όπλα στην Ουκρανία και το Ισραήλ ταυτόχρονα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η επίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας δεν έχει ακόμη πετύχει, παρά την στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται, οδήγησε την κοινή γνώμη σε αυτές τις χώρες να αμφισβητήσει την στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη, μπορούμε να πούμε ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν ένα δώρο γενεθλίων για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος γιόρτασε τα γενέθλιά του στις 7 Οκτωβρίου.
Μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση κατά της Γάζας και οι απώλειες αμάχων που θα ακολουθήσουν ενδέχεται να προκαλέσουν την επέκταση της σύγκρουσης στον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν μέσω της Χεζμπολάχ. Ειδικότερα, η εμφάνιση συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ για την επίθεση της Χαμάς μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ, οι οποίες έστειλαν το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford στην ανατολική Μεσόγειο στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, για να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ και φιλοϊρανικών ομάδων στη Συρία και το Λίβανο. Τα αντίποινα του Ιράν εμποδίζοντας τη διέλευση πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και σε πετρελαϊκή κρίση στον κόσμο.
Η διάχυση της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ μέσω σιιτικών ομάδων μπορεί να δημιουργήσει μια νέα εισροή προσφύγων στην περιοχή. Θα δημιουργήσει νέα κοινωνικά προβλήματα και απειλές για την ασφάλεια για την Τουρκία και την ΕΕ. Η ενίσχυση των αντιμεταναστευτικών, δεξιών κομμάτων, ειδικά στις χώρες της ΕΕ, μπορεί να περιπλέξει τη ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ. Είναι προφανές ότι η Κίνα και η Ρωσία θα είναι οι πιο χαρούμενες με αυτές τις εξελίξεις.
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ιδιαίτερα η σφαγή αμάχων κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, θα αυξήσει την οργή ενάντια στο πολιτικό Ισλάμ στον κόσμο και θα ενισχύσει την ιδέα της ισλαμοφοβίας. Οι δραστηριότητες οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, που ισχυρίζονται ότι δίνουν τις πολιτικές τους μάχες στο όνομα του Ισλάμ, είναι πιο επιζήμιες για τις δικές τους κοινωνίες και για τη θρησκεία του Ισλάμ. Για το λόγο αυτό, οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τη σχέση τους με το πολιτικό Ισλάμ και αυτές τις οργανώσεις και να μην τους επιτρέψουν να έχουν λόγο για το μέλλον τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Η τουρκική κυβέρνηση, και ειδικότερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει στενές σχέσεις με την ηγεσία της Χαμάς και η Χαμάς μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Τουρκία χωρίς κανένα εμπόδιο.
Ως αποτέλεσμα, οι αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς και ο εντατικός αεροπορικός βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα, ακολουθούμενος από μια πιθανή χερσαία επιχείρηση, θα μπορούσαν να επεκταθούν στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές αλλαγές στην περιοχή και ένα νέο κύμα μετανάστευσης που θα επηρεάσει την ΕΕ και την Τουρκία θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την πολιτική ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή.
* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.