M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Μπάιντεν μάλλον ένιωθε ασφαλής επειδή τα εγκλήματα πολέμου πλατινένιου βαθμού σπάνια διερευνώνται — Βιετνάμ (Σφαγή στο My Lai), Αφγανιστάν (αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο Κουντούζ) και Ιράκ (Φαλούτζα). Ωστόσο, θα υπάρξει δίκη στο ανώτατο δικαστήριο της συνείδησής του.
Εάν και όταν έρθει μια τέτοια στιγμή, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να διαβάσει ένα εκπληκτικό ιστολόγιο γραμμένο από τον Jonathan Cook, έναν βραβευμένο Βρετανό δημοσιογράφο και συγγραφέα του Israel and the Clash of Civilizations που είχε έδρα στη Ναζαρέτ (Ισραήλ) για είκοσι χρόνια — Αυτή είναι μια άλλη στιγμή για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.
Ο Κουκ έγραψε: «Δεν είναι απλώς «απίθανο» ένας παλαιστινιακός πύραυλος να χτύπησε το νοσοκομείο της Γάζας. Είναι αδύνατο. Τα ΜΜΕ το γνωρίζουν αυτό, απλώς δεν τολμούν να το πουν».
Το ξέρει και ο Μπάιντεν. Διαβάστε προσεκτικά την παρατήρησή του την Τετάρτη, κατά την άφιξή του στο Ισραήλ: «Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται σαν να έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, δεν είμαι σίγουρος» [Η έμφαση δόθηκε].
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συνέταξε αυτά τα λόγια για τον Μπάιντεν, φρόντισε να περιορίσει τη δήλωση με επιφυλάξεις. Μια δήλωση του Λευκού Οίκου από την εκπρόσωπο του NSC, Adrienne Watson, που ακολούθησε λίγες ώρες, προκάλεσε επίσης: «Ενώ συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, η τρέχουσα αξιολόγησή μας, με βάση την ανάλυση των γενικών εικόνων, των υποκλοπών και των πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, είναι ότι το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας χθες».
Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι: Γιατί ο Μπάιντεν επιδόθηκε σε ένα ριψοκίνδυνο κατά συνθήκη ψέμα; Εδώ παίζουν πολλοί παράγοντες. Η είδηση της έκρηξης στη Γάζα ήταν ήδη διαθέσιμη την Τρίτη το βράδυ στο DC, καθώς ο Μπάιντεν και η συνοδεία του κάθονταν στον διάδρομο προσγείωσης περιμένοντας να φύγουν για το Τελ Αβίβ, με το άγχος για το τι θα μπορούσε να πετύχει η επίσκεψη.
Πράγματι, η επίσκεψη ήταν ένα στοίχημα. Ωστόσο, η ακύρωση του ταξιδιού ήταν μια «μη επιλογή», καθώς οι καταναγκασμοί της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής είχαν συγχωνευθεί άρρηκτα μέχρι τότε. Αρκεί να ακολουθήσει κανείς την σκληρή κριτική του Μπάιντεν από το Fox News και τις αυξανόμενες απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών να εκδικηθούν το Ιράν για την ενδυνάμωση της παλαιστινιακής αντίστασης.
Ομοίως, ο Μπάιντεν είχε επίγνωση των συντριμμιών της περιφερειακής περιοδείας που ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Μπλίνκεν υποβλήθηκε σε σνομπάρισμα και λεκτικό μαστίγωμα με τρόπο που κανένας από τους προκατόχους του δεν βίωσε ποτέ στις πρωτεύουσες της Δυτικής Ασίας. Η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή βρίσκεται στον πάτο.
Ο Μπάιντεν ήξερε ότι έπρεπε να ενεργήσει - και να τον θεωρήσουν ως ενεργό. Αισθάνθηκε επίσης ότι η οπτική σήμαινε πολλά για το Ισραήλ (ένα βασικό σύμμαχο), για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου (ένα στενό προσωπικό φίλο του παρελθόντος του οποίου η πολιτική καριέρα βρίσκεται σε κίνδυνο) και, φυσικά, για τον ίδιο τον Μπάιντεν (καθώς διακυβεύεται η επανεκλογή του).
Ο Μπάιντεν έβγαλε από την εργαλειοθήκη του τη «διπλωματία αγκαλιάς» τύπου Μόντι στην άσφαλτο του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ. Καθώς αγκάλιαζε τον Νετανιάχου, ο Μπάιντεν σκότωσε τρία πουλιά με έναν μόνο πυροβολισμό: πρώτον, φίμωσε την κριτική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εναντίον του ότι κατευνάζει το Ιράν και είχε παραμελήσει την ασφάλεια του Ισραήλ. Δεύτερον, ο Μπάιντεν υπογράμμισε πως παρόλο που η κατάσταση γίνεται σκληρή στον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ συγκρατούν σταθερά το Ισραήλ.
Το πιο σημαντικό, φύτεψε κρίκους εμπλοκής γύρω από τον Νετανιάχου, αν και ο τελευταίος βρίσκεται στο τέλος της πολιτικής του καριέρας, καθώς είναι το καλύτερο στοίχημα της Ουάσιγκτον για να διασφαλίσει ότι η μελλοντική ισραηλινή συμπεριφορά θα παραμείνει επιδεκτική πειθούς των ΗΠΑ.
Αυτό το τελευταίο σημείο κρατά το κλειδί. Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν μια περιφερειακή σύγκρουση στη Δυτική Ασία. Ο Μπάιντεν κατανοεί την επιθυμία του Ισραήλ για αντίποινα κατά της Χαμάς, αλλά αντιτίθεται στη διεύρυνση της σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση της Τεχεράνης για άμεση επέμβαση εάν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις. Αλλά τότε, η Τεχεράνη επίσης δεν αναζητά σύγκρουση.
Από μια τέτοια προοπτική, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε στον Νετανιάχου τη σθεναρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την αυτοάμυνα του Ισραήλ, αλλά προέτρεψε επίσης το Ισραήλ «να μην κατακλυστεί από οργή» στην απάντησή του στην επίθεση της Χαμάς. Όπως είπε, «πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αλλά προειδοποιώ πως, ενώ νιώθετε αυτή την οργή, μην καταναλωθείτε από αυτήν. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ήμασταν έξαλλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ αναζητήσαμε δικαιοσύνη και δικαιωθήκαμε, κάναμε και λάθη».
Ασφαλώς, χρειαζόταν θάρρος για να παραδεχτεί κανείς τα δικά του λάθη για να συμβουλεύσει τη μετριοπάθεια στην παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία κυριαρχείται από υπερεθνικιστικές δυνάμεις. Ο ηγέτης του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, Bezalel Yoel Smotrich είναι υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ — υποστηρικτής της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, ο οποίος αντιτίθεται στο παλαιστινιακό κράτος και αρνείται την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού.
Ο ηγέτης του Otzma Yehudit, Itamar Ben-Gvir είναι ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Νετανιάχου, ο οποίος είχε καταδικαστεί κάποτε για υποστήριξη της τρομοκρατικής ομάδας Kach, η οποία υποστήριζε την Kahanism, μια εξτρεμιστική θρησκευτική σιωνιστική ιδεολογία, την οποία η εφημερίδα Haaretz περιέγραψε ως τον "go-to man". Για τους Εβραίους εξτρεμιστές και των οποίων η λίστα πελατών «διαβάζεται σαν «Ποιος είναι Ποιος» υπόπτων σε υποθέσεις εβραϊκής τρομοκρατίας και εγκλήματα μίσους στο Ισραήλ».
Ωστόσο, μετά από ώρες συνομιλιών με τον Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο, ο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να επιτρέψει το άνοιγμα των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας για παραδόσεις τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών που χρειάζονταν απελπιστικά μετά τον πλήρη αποκλεισμό των 11 ημερών. «Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης πολύ και θρηνούμε για την απώλεια αθώων ζωών Παλαιστινίων όπως ολόκληρος ο κόσμος», είπε ο Μπάιντεν. «Οι άνθρωποι της Γάζας χρειάζονται φαγητό, νερό, φάρμακα και στέγη».
Αργότερα, ο Μπάιντεν παρατήρησε κατά τη διάρκεια μιας στάσης ανεφοδιασμού στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία: «Το Ισραήλ έχει πέσει θύμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει την ευκαιρία να ανακουφίσει τον πόνο των ανθρώπων που δεν έχουν πού να πάνε – αυτό πρέπει να κάνουν».
Η εφημερίδα Guardian έγραψε πως «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύεται ότι προσπάθησαν να πείσουν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους σε συναντήσεις κατά τη διάρκεια της προεδρικής επίσκεψης πως μια καμένη γη στη Γάζα θα προκαλούσε μια ανθρωπιστική καταστροφή, μια απώλεια παγκόσμιας υποστήριξης για το Ισραήλ και ίσως έναν ευρύτερο πόλεμο, χωρίς να εξαλείψουμε τη Χαμάς».
Σε άλλο σημείο, σε άλλο άρθρο, ο Guardian σημείωσε επίσης: «Το ότι ο Μπάιντεν είναι συναισθηματικά και πολιτικά αφοσιωμένος στο Ισραήλ δεν αμφισβητείται. Η καριέρα του το επιβεβαιώνει, όπως και οι ψήφοι του όταν ήταν γερουσιαστής. Έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Ισραήλ, από την εποχή της Γκόλντα Μέιρ μέχρι σήμερα. Η ομιλία του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα μετά τις δολοφονίες της Χαμάς ήταν μια εξαιρετικά ισχυρή ηθική δήλωση του Ισραήλ με την οποία ταυτίζεται.
«Αλλά ο Μπάιντεν υποστηρίζει επίσης τους Παλαιστίνιους… Ο πιο προφανής λόγος για αυτήν την επίσκεψη είναι να δείξει ο Μπάιντεν αλληλεγγύη μετά τη σφαγή στις 7 Οκτωβρίου. Το να δείχνεις ενσυναίσθηση είναι ένα από τα προεπιλεγμένα δυνατά σημεία του Μπάιντεν. Αλλά ταξίδεψε επίσης για να ζητήσει από το Ισραήλ μια στρατηγική ενημερωμένη απάντηση, αποφεύγοντας τις υπερβολικές αντιδράσεις. Η κλιμάκωση είναι ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θέλει επίσης να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι όμηροι της Χαμάς, ορισμένοι από τους οποίους είναι Αμερικανοί, να επιστραφούν ζωντανοί.
Ο χρόνος θα δείξει πόσο πέτυχε ο Μπάιντεν στην αποστολή του. Δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε ένα κατά συνθήκη ψέμα για ένα μεγαλύτερο αγαθό. Το κλίντσερ έρχεται καθώς η κρίση ομηρίας παρατείνεται. Ο Μπάιντεν φαίνεται να ελπίζει ότι οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον μέσω της μεσολάβησης του Κατάρ θα δείξουν αποτελέσματα. Εάν συμβεί αυτό, θα έχει βαθύ αντίκτυπο στην αμερικανική γνώμη.
Τα κατά συνθήκη ψέματα λέγονται συχνά για να προστατέψουν κάποιον ή να εκτρέψουν τις αλήθειες που αναστατώνουν. Το κατά συνθήκη ψέμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν μπλόκαρε τη φρικτή αλήθεια για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην εκκλησία των Βαπτιστών στη Γάζα το βράδυ της Τρίτης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους.