Είναι απροετόμαστο το Ισραήλ να πολεμήσει τη Χαμάς;

pixabay / edu_castro27
Είναι ένα πράγμα να ρίχνεις βόμβες ή πυροβολικό σε έναν πληθυσμό χωρίς μονάδες αεράμυνας ή αντι-συστοιχιών. Και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό να βάζεις στρατεύματα στο έδαφος για να εμπλέκονται εδραιωμένες δυνάμεις. Απλά ρωτήστε τους Ουκρανούς. Με βάση την παρακάτω εικόνα, η οποία εμφανίστηκε στο spam μου σήμερα με μια έκκληση να κλωτσήσω κάποια μετρητά, ώστε οι Ισραηλινοί στρατιώτες να μπορούν να αγοράσουν πανοπλία, φαίνεται ότι ο Ισραηλινός Στρατός δεν είναι έτοιμος για την πρώτη στιγμή.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν διαφημίζετε τον εαυτό σας ως τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, αυτό δεν είναι καλό. Τι έκανε το Ισραήλ με όλη την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ που εστάλη για να ενισχύσει την άμυνά του; Αρχικά είχα την τάση να πιστεύω ότι αυτό ήταν απλώς κάποιο ευκαιριακό δόλωμα. Αλλά μετά είδα την έκθεση, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα, στους Times of Israel. Φαίνεται ότι η έλλειψη είναι πραγματική.


Έφεδροι στρατιώτες από όλη τη χώρα παραπονέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένοι από τον στρατό για αναμενόμενες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, με πολλούς να επιδιώκουν να αγοράσουν ιδιωτικά τον απαιτούμενο εξοπλισμό. . . .

Αλλά καθώς οι έφεδροι άρχισαν να αναφέρουν τις μονάδες τους κοντά στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και στα βόρεια σύνορα, άρχισαν να έρχονται καταγγελίες για έλλειψη εξοπλισμού, με πολλούς μαχητές να επικεντρώνονται στην ανάγκη για κεραμικές πλάκες για τα προστατευτικά τους γιλέκα. Οι πλάκες βοηθούν στην αποτροπή βλημάτων όπως οι σφαίρες από τη διείσδυση στο γιλέκο.

Το πρόβλημα του Ισραήλ μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό από μια έλλειψη εξοπλισμού. Σύμφωνα με τον Sy Hersh, ο Ισραηλινός Στρατός, ο οποίος αποτελείται κυρίως από εφέδρους, δεν είναι έτοιμος για αστική μάχη:

Το μείζον ζήτημα για τους ισραηλινούς σχεδιαστές πολέμου είναι η απροθυμία, παρά την επιστράτευση περισσότερων από 300.000 εφέδρων, να συμμετάσχουν σε μια μάχη από πόρτα σε πόρτα με τη Χαμάς στην πόλη της Γάζας. Ένας βετεράνος του IDF, ο οποίος υπηρέτησε σε υψηλό πόστο, μου είπε ότι ο μισός ισραηλινός στρατός έχει δεσμευτεί την τελευταία δεκαετία ή περισσότερο στην προστασία του αυξανόμενου αριθμού μικρών οικισμών που είναι διάσπαρτοι στη Δυτική Όχθη, όπου είναι πικρά αγανακτισμένοι από τον παλαιστινιακό πληθυσμό. «Οι Ισραηλινοί σχεδιαστές δεν εμπιστεύονται το πεζικό τους», είπε ο γνώστης, ούτε την προθυμία τους να πάνε στον πόλεμο, αλλά αυτό που θα μπορούσε να είναι μια καταστροφική έλλειψη εμπειρίας μάχης.

Ενώ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία μετατρέπει τη βόρεια Γάζα σε σεληνιακό τοπίο, αυτό δεν εγγυάται ότι τα καταφύγια και οι σήραγγες της Χαμάς έχουν εξαλειφθεί. Οι Γερμανοί στρατιώτες που μπήκαν στο Στάλινγκραντ αφού η Luftwaffe ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πόλης τον Αύγουστο του 1942, βρέθηκαν ανίκανοι να κινηθούν ελεύθερα εξαιτίας των τεράστιων σωρών ερειπίων που έκλεισαν τους δρόμους και τις λεωφόρους του Στάλινγκραντ. Τα βουνά από σπασμένο σκυρόδεμα όχι μόνο εμπόδισαν την ικανότητα των γερμανικών αρμάτων μάχης να ελίσσονται, αλλά παρείχαν επίσης κάλυψη και απόκρυψη για τους Σοβιετικούς στρατιώτες που στη συνέχεια αντεπιτέθηκαν στις γερμανικές στήλες. Οι Σοβιετικοί υπέστησαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο απώλειες σε εκείνη τη μάχη, αλλά νίκησαν τον Στρατό του στρατηγού Φον Πάουλους. Αυτό είναι που έχει ανησυχήσει τους στρατηγούς του Ισραήλ.

Δεν υποστηρίζω πως η Χαμάς έχει τη διοίκηση, τον έλεγχο και την εκπαίδευση ανάλογη με αυτό που χρησιμοποιούσαν οι Σοβιετικοί στο Στάλινγκραντ. Όμως, δεδομένης της ικανότητάς τους να υλοποιήσουν τη διασυνοριακή εισβολή πριν από μια εβδομάδα το Σάββατο, θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι η Χαμάς δεν έχει σχεδιάσει τέτοιου είδους απρόοπτα. Είναι πολύ πιθανό το Ισραήλ να μπορέσει να προχωρήσει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αλλά με ποιο κόστος;

Ενώ το ισραηλινό κοινό είναι ενωμένο στην οργή του για την επίθεση της Χαμάς και την αποτυχία της ισραηλινής αμυντικής δύναμης να προστατεύσει τα σύνορα που χωρίζουν τη Γάζα από τους ισραηλινούς οικισμούς, υπάρχουν βαθιές πολιτικές ρωγμές, στην πραγματικότητα ένα χάσμα, που χωρίζουν τους Εβραίους με ρίζες στην Ευρώπη από όσους ήρθαν από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Είναι κάτι σαν το χάσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του πλήθους των Black Lives Matter και του Freedom Caucus. Δεν έχουν πολλά να πουν μεταξύ τους. Εάν, ή όταν, ο Ισραηλινός Στρατός αρχίσει να έχει τεράστιες απώλειες, η πολιτική υποστήριξη που απολαμβάνει ο Νετανιάχου αυτή τη στιγμή θα εξατμιστεί σαν το νερό στην έρημο.

Φαίνεται ότι το Ισραήλ δεν έχει παράσχει επαρκή εκπαίδευση στις επιχειρήσεις μάχης αστικών μαχών στο εφεδρικό του στέλεχος. Αυτό είναι ένα πρόβλημα χωρίς βραχυπρόθεσμη λύση. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε στρατιώτες για να εκτελέσουν αυτή την αποστολή, αλλά αυτό θα σήμαινε τουλάχιστον δύο μήνες έντονης εκπαίδευσης.

Θα πρέπει να ξέρουμε τις επόμενες ημέρες εάν το Ισραήλ είναι έτοιμο να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να εξαφανίσει τη Χαμάς στο έδαφος με τον στρατό του ή, όπως αναφέρει ο Sy Hersh, θα συμμετάσχει σε μια μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών με την ελπίδα η τακτική του να τελειώσει τη Χαμάς.

Ένα από τα σημαντικότερα μπαλαντέρ που δεν έχουν παιχτεί ακόμη είναι αυτό που θα κάνει ο υπόλοιπος αραβικός και μουσουλμανικός κόσμος. Οι εικόνες νεκρών παλαιστινίων παιδιών και γυναικών κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αυτές τις κοινότητες και τροφοδοτούν εκκλήσεις για εκδίκηση. Εάν αυτός ο θυμός φτάσει σε οριακό σημείο, το Ισραήλ θα μπορούσε να βρεθεί να πολεμά κάτι περισσότερο από τη Χαμάς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail