The 78th United Nations General Assembly at UN headquarters in New York, United States, September 26, 2023. /CFΡ |
Όπως γράφει ο συγγραφέας, από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πολλές χώρες στον Παγκόσμιο Νότο απέφυγαν να πάρουν ανοιχτά πλευρά. «Μια τέτοια άρνηση άμεσης υποταγής στις επιταγές της Δύσης προκάλεσε δυσαρέσκεια στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες παρατηρούν μια ριζωμένη παράδοση «μη ευθυγράμμισης» που κληρονόμησαν από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ η ουκρανική σύγκρουση έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις αντιθέσεις μεταξύ του Παγκόσμιου Βορρά και του Νότου.
«Αυτό που διακρίνει την τρέχουσα εκδοχή της αδέσμευτης πολιτικής από την προηγούμενη αντίστοιχή της είναι η ενίσχυσή της σε μια εποχή που ο Παγκόσμιος Νότος έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες. Η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει ακινητοποιηθεί από αυτή την αντίδραση και ήταν σαφώς απροετοίμαστη για αυτό που συνέβη», επισημαίνει ο Khalid.
Σημειώνει πως η οικονομική ισχύς δίνει στις «αδέσμευτες» χώρες μεγαλύτερη παγκόσμια μόχλευση, επιτρέποντάς τους να υποβάλουν τις δικές τους πρωτοβουλίες - κάτι που προηγουμένως «έμοιαζε αδιανόητο».
«Στον παγκόσμιο Νότο, υπάρχει η αντίληψη ότι οι ζωές των ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο πιο πολύτιμες από τις ζωές όσων συμμετείχαν σε μακροχρόνιες συγκρούσεις: στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή ή οποιαδήποτε άλλη hot spot που μπορεί να δοθεί μόνο ως παράδειγμα», σχολιάζει ο Khalid.
Ως αποτέλεσμα, η αναβίωση της πολιτικής της «μη ευθυγράμμισης» στη σύγχρονη «ενεργητική» της μορφή υπογραμμίζει την απογοήτευση που επικρατεί στον Παγκόσμιο Νότο με την παραδοσιακή «φιλελεύθερη διεθνή τάξη» που ευαγγελίζεται η Δύση, καταλήγει.