Οι ΗΠΑ σπάνε τη συμφωνία τους με το Ιράν… Και πάλι

pixabay / PublicDomainPictures
Βασιζόμενες στη φήμη τους ως αναξιόπιστου διπλωματικού εταίρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 12 Οκτωβρίου ότι αποχωρούν από τη συμφωνία που θα παρείχε στο Ιράν πρόσβαση σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματά του με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών κρατουμένων. Αυτή η σπάνια διπλωματική επιτυχία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν χρειάστηκε μήνες για να ολοκληρωθεί, μόνο για να δούμε τις ΗΠΑ να παραβιάζουν ξανά το λόγο τους και να απαρνούνται τη συμφωνία.

Ted Snider - libertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες χορήγησαν απαλλαγή στη Νότια Κορέα για να συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο παρά τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν. Αντί να κατατεθούν στο Ιράν, τα χρήματα για το πετρέλαιο θα τοποθετούνταν σε λογαριασμούς της Νότιας Κορέας στους οποίους θα μπορούσε να έχει πρόσβαση το Ιράν για ανθρωπιστικά αγαθά στη Νότια Κορέα για τα οποία δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ωστόσο, οι εμπλοκές στον ιστό του καθεστώτος κυρώσεων κατέστησαν αδύνατο για το Ιράν να κάνει ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του. Εν τω μεταξύ, πέντε Αμερικανοί κρατούνταν αιχμάλωτοι στο Ιράν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών, οι λογαριασμοί της Νότιας Κορέας θα μεταφερθούν στο Κατάρ όπου θα παρέμεναν μακριά από το Ιράν, εκτός από την αγορά ανθρωπιστικών ειδών όπως φάρμακα, ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα. Τα χρήματα θα πήγαιναν, όχι στην ιρανική κυβέρνηση, αλλά απευθείας στους πωλητές που παρείχαν τα αγαθά. Σε αντάλλαγμα, το Ιράν θα απελευθέρωσε τους πέντε κρατούμενους.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, το Ιράν κράτησε τον λόγο του και απελευθέρωσε τους πέντε κρατούμενους. Ένα μήνα αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αθέτησαν τον λόγο τους και αρνήθηκαν στο Ιράν πρόσβαση στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και δεν είναι γνωστό εάν το επαναπάγωμα είναι μόνιμο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι «οι κατά περίπτωση αιτήσεις για τη δαπάνη [των κεφαλαίων] στο πλαίσιο της τρέχουσας ρύθμισης θα απορρίπτονται στο άμεσο μέλλον».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παραβαίνουν μια συμφωνία με ένα απογοητευμένο και εξαγριωμένο Ιράν. Στις 8 Μαΐου 2018 οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς και παράνομα από την πυρηνική συμφωνία JCPOA με το Ιράν που περιόριζε επιτυχώς το μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπως και με την τρέχουσα συμφωνία ομήρων, το Ιράν τήρησε τον λόγο του και συμμορφώθηκε πλήρως με την πυρηνική συμφωνία JCPOA όταν οι ΗΠΑ αθέτησαν το λόγο τους. Έντεκα διαδοχικές εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας επαλήθευσαν ότι το Ιράν συμμορφώνεται πλήρως και με συνέπεια με τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η εδραιωμένη αμερικανική φήμη δεν μπορεί παρά να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις μελλοντικές σημαντικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Επίσης, πιθανότατα θα αμαυρώσει την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως διπλωματικού εταίρου ή μεσίτη σε άλλα μέρη του κόσμου. Μεγάλο μέρος του κόσμου που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ -δηλαδή η παγκόσμια πλειονότητα- έχει ήδη ανατριχιάσει από την συνειδητοποίηση του πώς η αθετημένη υπόσχεση των Ηνωμένων Πολιτειών για μη επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά στα σύνορα της Ρωσίας συνέβαλε στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία.

Αυτή η αθετημένη συμφωνία όχι μόνο δεν είναι η πρώτη κατεστραμμένη συμφωνία με το Ιράν, αλλά δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται μια συμφωνία που απελευθέρωσε Αμερικανούς κρατούμενους. Το 1963, ο Φιντέλ Κάστρο απελευθέρωσε Αμερικανούς κρατούμενους αφού έλαβε υπαινιγμούς ότι η απελευθέρωσή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδικασία συμφιλίωσης, μόνο για να δει τις ΗΠΑ να απογοητεύουν μη τηρώντας τις δεσμεύσεις τους.

Το Ιράν, από την άλλη πλευρά, έχει κρατήσει στο παρελθόν τον λόγο του για την απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων. Όταν ο Ιρανός Πρόεδρος Hashemi Rafsanjani υποσχέθηκε να ασκήσει την περιφερειακή επιρροή του Ιράν και να παρέμβει για να βοηθήσει στην απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων που κρατούνταν στον Λίβανο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε ότι η βοήθεια του Ιράν θα «μνημονεύεται για πολύ καιρό» και πως, σε αντάλλαγμα, το Ιράν θα έπαιρνε κάτι γιατί «η καλή θέληση γεννά την καλή θέληση». Το Ιράν παρενέβη επιτυχώς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Αμερικανών που κρατούνταν όμηροι. οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μήνυμα ότι το Ιράν δεν πρέπει να περιμένει καμία αμερικανική ανταπόδοση.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε μια γρήγορη επιστροφή στη διπλωματία με το Ιράν σχετικά με την πυρηνική συμφωνία JCPOA και στη συνέχεια αγνόησε αυτή την υπόσχεση. Στη συνέχεια έσπασε μια άλλη συμφωνία με το Ιράν αφού το Ιράν είχε ήδη εκπληρώσει την υποχρέωσή του. Οι Αμερικανοί κρατούμενοι είχαν πετάξει από το Ιράν στο Κατάρ και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επανενωθούν, όπως είπε ο Μπάιντεν, «με τους αγαπημένους τους». Η κυβέρνησή του ενισχύει τη φήμη που άρχισαν οι προηγούμενες προεδρίες πως κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Αμερική για να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αυτή η φήμη θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία των ΗΠΑ σε μελλοντικές διπλωματικές δεσμεύσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail