Γνωρίστε τον Τραμπ του μέλλοντος της ΕΕ – Δεν είναι αυτός που νομίζετε!

pixabay / MIH83
Το 2024, η πιθανή επιστροφή του άνδρα MaGa στο Οβάλ Γραφείο προκαλεί φόβο στα βαθιά κράτη και στις αμερικανικές ελίτ. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα παρόμοιο φαινόμενο εκτυλίσσεται στην Ευρώπη, όπου αναδύεται μια νέα φιγούρα με ιδιότητες που μοιάζουν με τον Τραμπ. Παραδόξως, δεν είναι η Giorgia Meloni ή ο Viktor Orban. μπορεί κάλλιστα να είναι η Μαρίν Λεπέν.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η εισαγγελία του Παρισιού συνέστησε να δικαστούν η Marine Le Pen, η συντηρητική ηγέτης, και 23 μέλη του κόμματός της National Rally, σχετικά με την υποτιθέμενη υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ.

Αυτή η σύσταση ακολουθεί μια επταετή έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς πως το κόμμα, παλαιότερα γνωστό ως Front National, χρησιμοποιούσε κονδύλια που προορίζονταν για βοηθούς του κοινοβουλίου της ΕΕ για να αμείβουν άτομα που εργάζονταν για το κόμμα μεταξύ 2004 και 2016.

Στους νομοθέτες της ΕΕ χορηγούνται κεφάλαια για νόμιμες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των βοηθών τους. Ωστόσο, τα κεφάλαια αυτά δεν προορίζονται για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με τα κόμματα.

Στην υπόθεση αυτή κατηγορούνται επίσης 11 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η ίδια η Μαρίν Λεπέν, καθώς και ο 95χρονος πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, πρώην αρχηγός του κόμματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει 13 κοινοβουλευτικούς βοηθούς. 

Η εισαγγελία όταν είναι δημοφιλής: Το ανερχόμενο ανάστημα της Λεπέν

Αξιοσημείωτο είναι ότι η υπόθεση αυτή κατά της Λεπέν και του κόμματός της προκύπτει σε μια περίοδο που η ίδια γνωρίζει άνοδο στις δημοσκοπήσεις. Η απόφαση να προχωρήσει σε δίκη θα είναι τελικά στα χέρια των δικαστών.

Η Μαρίν Λεπέν, εξέχον μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου και ηγέτης του συντηρητικού κόμματος National Rally, κερδίζει σημαντική δημοτικότητα καθώς προετοιμάζεται για την τέταρτη υποψηφιότητά της για προεδρική εκλογή το 2027, μια εποχή που ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι επιλέξιμος για επανεκλογή.

Η αυξανόμενη αποδοχή της μπορεί να αποδοθεί στη μείωση της υποστήριξης για την Αριστερά και το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ifop που διεξήχθη για το Paris Match, αποκαλύφθηκε ότι η Μαρίν Λεπέν έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Όταν ρωτήθηκαν για τις προτιμήσεις τους μεταξύ των δύο, το 47% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της Λεπέν, ενώ το 42% επέλεξε τον Μακρόν.

Επιπλέον, έρευνες που διεξήχθησαν από το ViaVoice Institute for Libération αποκάλυψαν μια αξιοσημείωτη αύξηση της εμπιστοσύνης και της αντίληψης του κοινού για τη Marine Le Pen και το πολιτικό της κόμμα, Rassemblement National (RN), στη Γαλλία.

Επί του παρόντος, η Λεπέν κατέχει τη θέση της δεύτερης δημοφιλέστερης πολιτικής φυσιογνωμίας στη χώρα, απολαμβάνοντας ένα αξιέπαινο θετικό ποσοστό αποδοχής 37%. Η αυξανόμενη δημοτικότητά της αντανακλά ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο στη Γαλλία, θέτοντας τις βάσεις για μια ενδιαφέρουσα προεδρική κούρσα το 2027.

Η αναβίωση της γαλλικής δημοτικότητας της Μαρίν Λεπέν προέρχεται από μια πολύπλευρη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της στροφής της από την ουκρανική σύγκρουση προς τα εσωτερικά ζητήματα, μια στρατηγική που έχει απήχηση στους Γάλλους πολίτες. Παρά το ελίτ οικογενειακό της υπόβαθρο, έχει υιοθετήσει μια αντι-ελιτιστική στάση, απευθυνόμενη σε μια ευρεία βάση ψηφοφόρων.

Ο ευρωπαϊκός Τραμπ: Η ομοιότητα της Λεπέν με τον DJT

Αυτή η αφήγηση έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί παρόμοια τροχιά. Ο Τραμπ έχει εκφράσει με συνέπεια ανησυχίες για την εμπλοκή της Αμερικής στη σύγκρουση της Ουκρανίας και έχει ασκήσει κριτική σε οικογένειες ελίτ όπως οι Κλίντον και ο Ομπάμα, αντικατοπτρίζοντας την αντι-ελιτιστική στάση της Λεπέν.

Τόσο η Λεπέν όσο και η ικανότητα του Τραμπ να συνδέονται με τα αντίστοιχα εκλογικά τους σώματα μέσω αυτών των κοινών θεμάτων αντανακλά μια ευρύτερη τάση λαϊκιστικού αισθήματος στην πολιτική, που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.

Ομοίως με τον τρόπο με τον οποίο ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ εξασφάλισε σημαντικό μερίδιο ψήφων και κυριάρχησε στην αγροτική Αμερική και στις εκλογές του 2016 και του 2020, η Λεπέν έχει αναδειχθεί ως μία από τους πιο αξιόλογους ηγέτες στην αγροτική Γαλλία.

Εδώ μπορεί κανείς επίσης να κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ των νομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μαρίν Λεπέν. Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, έχει να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, με μια σειρά από επερχόμενες δίκες να συμπίπτουν με την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο το 2024.

Αυτό τον έχει βάλει σε ένα φόντο ένθερμης αντίθεσης με την αμερικανική ελίτ, καθιστώντας τον έναν από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες τον τελευταίο καιρό.

Ομοίως, η αυξανόμενη δημοτικότητα της Μαρίν Λεπέν αποτελεί σημαντική απειλή για τη γαλλική και την ευρωπαϊκή ελίτ. Κατά συνέπεια, βρίσκεται και αυτή μπλεγμένη σε νομικές διαδικασίες. Αυτή η απίστευτη ομοιότητα στις νομικές δοκιμασίες δύο σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων καθιστά πιο σίγουρο πως η δίωξη είναι το νέο εργαλείο για να κυνηγηθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι στη Δύση.

Οι ευρωπαϊκές ελίτ βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενες ανησυχίες καθώς η Giorgia Meloni πήρε το τιμόνι στην Ιταλία και ο Viktor Orban επιβεβαιώνει την κυριαρχία του στην Ουγγαρία. Η αναζωπύρωση και ο πιθανός θρίαμβος της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή σε αυτές τις καθιερωμένες ελίτ, οδηγώντας στη δίωξή της.

Σε αυτή την εκτυλισσόμενη αφήγηση, γίνεται φανερό ότι η ΕΕ πρόκειται σύντομα να αντιμετωπίσει ένα μέλλον παρόμοιο με την εποχή του Τραμπ, αλλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς. Οι ελίτ της Ευρώπης δημιουργούν εν αγνοία τους μια δύναμη που ξέρουν πως δεν μπορούν να νικήσουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail