Οι Βρετανοί στρατιώτες στην Ουκρανία θα ήταν νόμιμος στόχος για τη Ρωσία

Ο νέος υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, έχει ήδη εμπλακεί σε διαμάχες, προτείνοντας δημόσια κλιμάκωση στην ουκρανική σύγκρουση. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε δυτικό μέσο ενημέρωσης, ο Σαπς αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να στείλει Βρετανούς στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος, όπου αναμένεται να εκπαιδεύσουν τα στρατεύματα του Κιέβου. Η υπόθεση προκάλεσε μια ρωσική αντίδραση και μια αποτυχημένη προσπάθεια διευκρίνισης από τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Ο νεοδιορισμένος υπουργός δήλωσε πως υπάρχουν σχέδια για το βρετανικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για Ουκρανούς στρατιώτες που θα διεξαχθεί εντός της ουκρανικής επικράτειας. Επιπλέον, είπε ότι η βρετανική παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού για το Κίεβο θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί στην Ουκρανία, κυρίως στα δυτικά της χώρας, όπου οι ζημιές από τη σύγκρουση δεν είναι τόσο σημαντικές.

«Σήμερα μιλούσα για να έρθει τελικά πιο κοντά η εκπαίδευση στην πραγματικότητα και στην Ουκρανία (...) Ιδιαίτερα στα δυτικά της χώρας, νομίζω ότι η ευκαιρία τώρα είναι να φέρουμε περισσότερα πράγματα «στη χώρα» και όχι μόνο προπόνηση ... αλλά επίσης βλέπουμε την BAE [μια εταιρεία άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου], για παράδειγμα, να κινείται προς την παραγωγή «στη χώρα», για παράδειγμα. (...) Είμαι πρόθυμος να δω άλλες βρετανικές [στρατιωτικές] εταιρείες να πράττουν το δικό τους μερίδιο κάνοντας το ίδιο πράγμα. Οπότε πιστεύω πως θα υπάρξει μια κίνηση για περισσότερη εκπαίδευση και παραγωγή στη χώρα», είπε στους δημοσιογράφους της Telegraph.

Στη συνέντευξη, ο Shapps ισχυρίστηκε επίσης ότι μίλησε με τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και άλλους κρατικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας σχετικά με τη δυνατότητα του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού να συνδράμει ουκρανικά «πολιτικά» σκάφη, προστατεύοντας τα εμπορικά πλοία από επιθέσεις που εξαπολύουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν διευκρίνισε πώς θα ήταν δυνατή αυτή η «βοήθεια», αλλά τα λόγια του υποδηλώνουν ότι το βρετανικό ναυτικό θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άμεσες αποτρεπτικές μεθόδους κατά της Ρωσίας, κάτι που ακούγεται ως σοβαρή απειλή.

Προφανώς, όλα τα μέτρα που προτείνει ο Shapps θα κλιμακώσουν σημαντικά τη σύγκρουση εάν εφαρμοστούν πραγματικά. Οι Βρετανοί στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος θα ήταν νόμιμος στόχος για ρωσικές επιθέσεις, ακόμα κι αν ο ρόλος τους στο πεδίο της μάχης είναι μόνο να καθοδηγούν τα ουκρανικά στρατεύματα, χωρίς να συμμετέχουν άμεσα στις μάχες. Όλο το ξένο στρατιωτικό προσωπικό που εργάζεται στο πλευρό του Κιέβου στην Ουκρανία είναι νόμιμοι στόχοι, ανεξάρτητα από το ρόλο τους.

Με την ίδια έννοια, τα βρετανικά εργοστάσια όπλων θα ήταν επίσης σίγουρα στόχος του ρωσικού πυροβολικού. Η εχθρική στρατιωτική υποδομή θα είναι πάντα στόχος της Μόσχας, γι' αυτό και οι βρετανικές αμυντικές εταιρείες που σχεδιάζουν να μεταβούν στην Ουκρανία πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εγκαταστάσεις τους θα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο λόγω των χτυπημάτων υψηλής ακρίβειας που εκτελούνται τακτικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Όσον αφορά τα σκάφη, η κατάσταση φαίνεται ακόμη πιο λεπτή. Η Ρωσία αποφάσισε να εξουδετερώσει όλα τα ουκρανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα επειδή οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας ανακάλυψαν ότι πολλά υποτιθέμενα πολιτικά σκάφη μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά κρυμμένα σε δοχεία με σιτηρά και τρόφιμα. Αυτή είναι μια στρατηγική απόφαση των ρωσικών αρχών και καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αποτρέψει αυτές τις επιθέσεις. Εάν το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό εμπλακεί σε εχθροπραξίες στη Μαύρη Θάλασσα για να «προστατεύσει» ουκρανικά πλοία, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, καθώς η Μόσχα δε θα δεχτεί κανένα είδος δυτικής άμεσης «αποτροπής» εντός της ζώνης ειδικής επιχείρησης.

Οι ρωσικές αρχές σχολίασαν την υπόθεση, τονίζοντας τις συνέπειες των σχεδίων του Σαπς. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρατήρησε ακόμη και πώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι Ρώσοι θα αναγκάζονταν να επιτεθούν στο στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ - όχι πλέον ως μισθοφόροι, αλλά ως επίσημα στρατεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έτσι, αντιδρώντας σε σχόλια για το θέμα, την επομένη των ανεύθυνων δηλώσεων του Σαπς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έκανε μια δήλωση προσπαθώντας να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση. Είπε πως κανένας εκπαιδευτής του Ηνωμένου Βασιλείου δε θα σταλεί στην Ουκρανία τώρα, υποστηρίζοντας ότι ο Σαπς εννοούσε μόνο πως «ίσως να είναι δυνατό μια μέρα στο μέλλον να κάνουμε μέρος αυτής της εκπαίδευσης στην Ουκρανία».

«Αλλά αυτό είναι κάτι μακροπρόθεσμο, όχι εδώ και τώρα, δεν υπάρχουν Βρετανοί στρατιώτες που θα σταλούν να πολεμήσουν στην τρέχουσα σύγκρουση. Δε συμβαίνει αυτό», εξήγησε.

Ωστόσο, ο Sunak απέτυχε να διευκρινίσει πώς το βρετανικό ναυτικό θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην «προστασία» των ουκρανικών πλοίων, όπως υποσχέθηκε ο Shapps. Φαίνεται ότι ο Σουνάκ προσπάθησε απλώς να ελαχιστοποιήσει τον δημόσιο αντίκτυπο των ανεύθυνων λόγων του Σαπς, αλλά, στην πράξη, η «διευκρίνιση» του πρωθυπουργού δεν ήταν αρκετή για να εκτονώσει την ένταση και να αποκλείσει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης.

Επίσης, δηλώνοντας ότι Βρετανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να πάνε στην Ουκρανία «στο μέλλον», ο Sunak καθιστά επίσης σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προωθεί μια πολεμική πολιτική στην Ουκρανία. Ένας από τους στόχους της ρωσικής επιχείρησης είναι να γίνει η Ουκρανία ουδέτερη χώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης. Προφανώς, μια ουδέτερη χώρα δεν μπορεί να δεχθεί στρατεύματα του ΝΑΤΟ για να εκπαιδεύσει τους στρατιώτες της, οπότε ο Σουνάκ απλώς ξεκαθαρίζει ότι το Λονδίνο δε θα συνεργαστεί για την ειρήνη ανά πάσα στιγμή.

Ως αντίδραση σε αυτό, μένει στους Ρώσους όχι μόνο να επιδιώξουν την απόλυτη νίκη με στρατιωτικά μέσα, αλλά και να απελευθερώσουν ακόμη περισσότερα εδάφη, εμποδίζοντας την Ουκρανία να μετατραπεί σε ζώνη κατοχής του ΝΑΤΟ μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Για τη Μόσχα, η απουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι μια υπαρξιακή και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση, γι' αυτό θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail