Η κούραση του πολέμου περιπλέκει τη βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία

Ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο αναδείχθηκε νικητής στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, 30 Σεπτεμβρίου 2023 - GΕΤΤΥ ΙΜΑGES
Μια σκοτεινιά έπεσε στην Ευρώπη καθώς η πολυπόθητη αβεβαιότητα επικράτησε το Σαββατοκύριακο σχετικά με το πόσο καιρό η συλλογική Δύση θα αναλάμβανε τον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία. Για να ανυψώσουν το χαλαρό τους πνεύμα, ορισμένοι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών πήραν αυθόρμητα το τρένο για το Κίεβο για να περάσουν τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Ήταν ένα εξαιρετικό θέαμα περιφρόνησης της κλήσης του πεπρωμένου, καθώς ο πόλεμος πέρασε το όριο των 19 μηνών.

MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια συμφωνία στην Ουάσιγκτον που απέτρεψε το κλείσιμο της κυβέρνησης προς το παρόν, αλλά μείωσε τη χρηματοδότηση για το Κίεβο, η πολωνική προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, μέχρι πρόσφατα ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, έπαιξε με διάφορα μέτρα, όπως η αμφισβήτηση περισσότερων παραδόσεων όπλων και ο αποκλεισμός των αγροτικών προϊόντων από τη γείτονά του προκειμένου να δικαστούν οι ψηφοφόροι και, τα εκπληκτικά αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Σλοβακία που εκτοξεύουν ένα φιλορωσικό αριστερό πολιτικό κόμμα στην εξουσία, σηματοδοτούν την πρώτη αληθινή πολιτική ενσάρκωση της «κούρασης της Ουκρανίας» - ξαφνικά, το μάντρα της Δύσης να είναι δίπλα στην Ουκρανία «για όσο καιρό χρειαστεί» αισθάνεται σοβαρά ανοιχτό σε ερωτήσεις.

Το CNN υπερέβαλε, ίσως, ενώ σχολίασε ότι οι παραπάνω εξελίξεις «φαίνεται πως έχουν αδειάσει την Ουκρανία και τον πόλεμο της με τη Ρωσία» — αλλά μόνο λίγο. Η πολιτική του πολέμου στην Ουκρανία έχει περάσει ένα σημείο καμπής και είναι έτοιμη για μεγαλύτερα πράγματα τους κρίσιμους μήνες που έρχονται.

Ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί να επιδιώξει την ταχεία ψήφιση ενός αυτοτελούς νομοσχεδίου βοήθειας για την Ουκρανία συνολικού ύψους 20,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση της Ρωσίας, αλλά πιθανότατα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αποφασιστική αντίθεση, ιδιαίτερα από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο. Στη ρίζα του βρίσκεται η σφοδρή πόλωση στην πολιτική των ΗΠΑ, η οποία τώρα απειλεί να κλονίσει την ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο σε ένα εκλογικό έτος χωρίς αποκλεισμούς που πλησιάζει.

Αυτό δε σημαίνει διακοπή της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Η κυβέρνηση έχει αρκετούς πόρους για να στηρίξει το Κίεβο τον επόμενο ενάμιση μήνα και, κυρίως, είναι πολύ τραβηγμένο να περιμένουμε σοβαρές αλλαγές στην ουκρανική κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ πριν από τις εκλογές του 2024. Αλλά η σημασία βρίσκεται κάπου αλλού — δηλαδή, το θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία αφρίζει στο καζάνι των διαφορών μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών και γίνεται αδιαχώριστο από τα τετριμμένα ζητήματα κοινωνικών προγραμμάτων που διαλύουν την αμερικανική κοινωνία και γίνονται τροφή για τους μάχιμους πολιτικούς της.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει μετατραπεί σε πολιτικό ποδόσφαιρο στο Beltway λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με τα ερωτήματα να αυξάνονται σχετικά με τη βοήθεια που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο που ανέρχεται συνολικά σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα. Με απλά λόγια, για τους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους, η χρηματοδότηση του Κιέβου γίνεται εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης της κυβέρνησης Μπάιντεν μέσω του οποίου ελπίζουν να εκμεταλλευτούν πλεονεκτήματα και παραχωρήσεις. Και ο Ντόναλντ Τραμπ περιμένει.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια φαύλη υποπλοκή που διαδραματίζεται μέσα στο ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε μια προσπάθεια να ανατραπεί ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι την επόμενη εβδομάδα από τον σκληροπυρηνικό Ρεπουμπλικανό Ματ Γκάετς, έναν από τους πυρήνες των σκληρών δεξιών μελών του κόμματος που αντιτίθεται αμείλικτα στο περαιτέρω βοήθεια για την Ουκρανία.

Προκειμένου να επιβιώσει, ο Μακάρθι έχει ασχοληθεί με τη σύνδεση της βοήθειας για την Ουκρανία με τη χρηματοδότηση για να σταματήσουν οι μετανάστες να περνούν τα μεξικανικά σύνορα, ένα βασικό αίτημα των Ρεπουμπλικανών. «Θα βεβαιωθώ ότι τα όπλα παρέχονται για την Ουκρανία, αλλά δεν πρόκειται να πάρουν κάποιο μεγάλο πακέτο εάν τα σύνορα δεν είναι ασφαλή», είπε ο McCarthy στο CBS δυσοίωνα.

Το πιο σημαντικό, το ευρύτερο σήμα προς τον κόσμο είναι επιζήμιο. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κοιτάζουν ήδη νευρικά το ενδεχόμενο επιστροφής στον Λευκό Οίκο του Τραμπ. Ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, εξέφρασε την έκπληξή του και εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ «βαθιά, διεξοδικά».

Ο Μπορέλ είπε: «Έχω την ελπίδα ότι αυτή δεν θα είναι μια οριστική απόφαση και η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ». Πράγματι, υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα - η κούραση από τον πόλεμο μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων που έχουν πληγεί από τον πληθωρισμό.

Από πολλές απόψεις, η νίκη του αριστερού λαϊκιστικού κόμματος Smer του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο στις βουλευτικές εκλογές του Σαββατοκύριακου στη Σλοβακία πρέπει επίσης να αποδοθεί στην κούραση του πολέμου. Ο Φίκο είπε πως δε θα πάνε άλλα όπλα στην Ουκρανία. αμφισβήτησε τη λογική των κυρώσεων της ΕΕ για τη Ρωσία· επαίνεσε τη Μόσχα· και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για την πρόκληση του πολέμου, ο οποίος, όπως λέει, ξεκίνησε αφότου «Ουκρανοί Ναζί και φασίστες άρχισαν να δολοφονούν Ρώσους πολίτες στο Ντονμπάς και το Λουχάνσκ». Οι οικονομικές ανησυχίες εντείνουν περαιτέρω την κοινωνική κόπωση της Ουκρανίας και τη δραματική στροφή στην πολιτική της Σλοβακίας, η οποία είναι πιθανό να επηρεάσει τις σχέσεις της Δύσης με το Κίεβο.

Εντός της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Αυστρία θα έχουν πλέον σύμμαχο τη Σλοβακία, ένα κράτος πρώτης γραμμής, που υποστηρίζει την άμεση παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος ο Φίκο είναι στενός σύμμαχος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν — και θα μπορούσε να ενταχθεί μαζί τους κι η Πολωνία εάν το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης εξασφαλίσει νέα εντολή, κάτι που φαίνεται πιθανό, στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Πολωνία απομακρύνεται από τη μακροχρόνια θέση της υπέρ της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki δήλωσε πρόσφατα, «δεν μεταφέρουμε πλέον κανένα όπλο στην Ουκρανία γιατί τώρα εξοπλιζόμαστε με τα πιο προηγμένα όπλα».

Στη συνέχεια, όπως έγραψε το CNN, «Πέρα από την ΕΕ, μέσα στο ΝΑΤΟ υπάρχει ένας ισοδύναμος φόβος για τις συνέπειες ενός διευρυνόμενου αντι-ουκρανικού μπλοκ… Και τόσο ο Ουγγρικός Όρμπαν όσο και ο Σλοβακός Φίκο έχουν δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε κίνηση υποδοχής της Ουκρανίας στη συμμαχία … Η πραγματικότητα είναι ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας, η οποία θα πρέπει να μειωθεί με την έλευση του χειμώνα, έχει μέχρι στιγμής σημειώσει μικρή ουσιαστική πρόοδο στο μέτωπο της μάχης. Η άφιξη νέων παικτών κατά της Ουκρανίας στα κράτη της πρώτης γραμμής, μαζί με τους τσακωμούς από κορυφαίους εχθρούς του Κρεμλίνου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελούν ένα πραγματικά τοξικό μείγμα».

Κοιτάζοντας το μέλλον, μπορεί να αναμένεται περαιτέρω διάβρωση της υποστήριξης για τον πόλεμο της Ουκρανίας και ακόμη και μια πιθανή κατάρρευση της υποστήριξης προς την Ουκρανία σε ολόκληρη τη συλλογική Δύση δεν μπορεί να αποκλειστεί τους επόμενους μήνες, ειδικά εάν η ηγεσία του Κρεμλίνου αποφασίσει τελικά να δώσει μια γροθιά νοκ-άουτ στην Ουκρανία σε στρατιωτικό επίπεδο ή/και διατάζει τις ρωσικές δυνάμεις να περάσουν τον Δνείπερο και να καταλάβουν το Κίεβο και την Οδησσό.

Ακόμη και διαφορετικά, η κρίσιμη ώρα έρχεται με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6-9 Ιουνίου 2024. Υπάρχει σαφής πιθανότητα τα κόμματα κατά της Ουκρανίας να κερδίσουν ένα σημαντικό μπλοκ ψήφων στις εκλογές. Εάν και όταν συμβεί αυτό, η μοχθηρή συνωμοσία της Γερμανίας και της Γαλλίας για την κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας που απαιτείται για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων της ΕΕ (π.χ. κυρώσεις για τη Ρωσία και την εξαμηνιαία ανανέωσή τους) θα καταρρεύσει.

Τόσο ο Όρμπαν όσο και ο Φίκο έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στις ρωσικές κυρώσεις. Αρκεί να πούμε πως η πολιτική του πολέμου στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Ρωσίας μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς η Ουγγαρία συμμαχική με τη Σλοβακία —και ενδεχομένως με την Πολωνία— θα ήταν σε θέση να περιπλέξει τις φιλοουκρανικές, αντιρωσικές προσπάθειες της υπόλοιπης ΕΕ.

Στην τέχνη της πολιτικής, οι Αμερικανοί πολιτικοί κατοχύρωσαν αρχικά με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το "filibuster", μια πολιτική διαδικασία κατά την οποία ένα ή περισσότερα μέλη ενός νομοθετικού σώματος παρατείνουν τη συζήτηση σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία, ώστε να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν εντελώς τη λήψη αποφάσεων, και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τώρα επινοούν τη δική τους παραλλαγή από αυτό.

Ο Όρμπαν το εφαρμόζει εδώ και μια δεκαετία , και με αυξανόμενη επιδεξιότητα, για να προωθήσει το εθνικιστικό του πρόγραμμα «κυρίαρχης δημοκρατίας» στην Ουγγαρία. Εκεί είναι που οι εκλογές στη Σλοβακία του Σαββατοκύριακου και η επιστροφή του Φίκο στην εξουσία έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν καθοριστική στιγμή στην πολιτική του πολέμου στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail