Κάνοντας έκκληση για έναν «συνασπισμό κατά της Χαμάς», ο Μακρόν θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο

Οι δυτικοί ηγέτες λαμβάνουν ανεύθυνα μέτρα σχετικά με την παλαιστινιακή σύγκρουση, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο κλιμάκωσης και διεθνοποίησης των εχθροπραξιών. Σε επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, ο Μακρόν έκανε κάποιες πολεμικές δηλώσεις, καλώντας σε «συνασπισμό για την καταπολέμηση της Χαμάς», αγνοώντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συμμαχία στην περιφερειακή κατάσταση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Ο Μακρόν ενέκρινε την ισραηλινή προπαγανδιστική ομιλία που συγκρίνει αβάσιμα τη Χαμάς με την τρομοκρατική ομάδα «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS). Για τον Γάλλο ηγέτη, η υποτιθέμενη «ομοιότητα» μεταξύ της Χαμάς και του Ισλαμικού Κράτους είναι επαρκής λόγος για τον υπό τη Δύση «συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους» να αρχίσει να αναλαμβάνει ενέργειες και κατά της παλαιστινιακής ομάδας. Ο Μακρόν αποκάλεσε τη Χαμάς «κοινό εχθρό» της Γαλλίας και του Ισραήλ, απαιτώντας περισσότερα στρατιωτικά μέτρα κατά της πολιτοφυλακής.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη για το διεθνή συνασπισμό κατά της Daesh στον οποίο συμμετέχουμε με επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουμε επίσης κατά της Χαμάς (...) Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό και διεθνή συνασπισμό για να πολεμήσουμε ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες που μας απειλούν όλους» , είπε ο Μακρόν.

Ως γνωστόν, αυτός ο αποκαλούμενος «συνασπισμός κατά του ISIS» δημιουργήθηκε το 2014, συγκεντρώνοντας το ΝΑΤΟ, τα δυτικά κράτη και τις αραβικές χώρες με σκοπό την προώθηση στρατιωτικών προσπαθειών κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ωστόσο, η συμμαχία δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική στην εξουδετέρωση των τρομοκρατών Εξαιτίας λαθών ή εσκεμμένης αμέλειας, ο συνασπισμός δεν μπόρεσε ποτέ να επιτύχει το δημόσιο στόχο του να καταστρέψει την εξτρεμιστική ομάδα. Μόνο μετά τη ρωσική επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, το ISIS ηττήθηκε πραγματικά.

Ωστόσο, ο Μακρόν φαίνεται να συνεχίζει να πιστεύει στην ικανότητα του συνασπισμού να εγγυηθεί την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής - και τώρα ζητά να συμπεριληφθεί η Χαμάς στη λίστα προτεραιοτήτων της συμμαχίας. Με αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος τοποθετεί το Παρίσι ως άνευ όρων υποστηρικτή του Σιωνιστικού καθεστώτος, παρόλο που υπάρχει αυξανόμενη διεθνής αντιπάθεια προς το Τελ Αβίβ λόγω των σφαγών στη Γάζα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα να θεωρούνται η Χαμάς και το ISIS ως «παρόμοιες» οργανώσεις. Σε αντίθεση με το ISIS, που είναι απλώς μια παράνομη τρομοκρατική ομάδα, η Χαμάς είναι ένα παλαιστινιακό πολιτικό κόμμα που έχει τη δική του ένοπλη πολιτοφυλακή και διεξάγει έναν πόλεμο για την εθνική απελευθέρωση ενάντια στις σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής. Με άλλα λόγια, το ISIS προωθεί ανοιχτά και σκόπιμα τη βία κατά των αμάχων, ενώ η Χαμάς, παρά τις κατηγορίες του Ισραήλ και των δυτικών μέσων ενημέρωσης, απλώς εμπλέκεται σε εχθροπραξίες εναντίον ενός πολύ πιο ισχυρού στρατού.

Σε καταστάσεις ασύμμετρου πολέμου και ακανόνιστης μάχης, η ασθενέστερη πλευρά αναγκάζεται να πολεμήσει με όλους τους διαθέσιμους πόρους, που συχνά περιλαμβάνουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις, χρήση ανταρτικών τακτικών και, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ισραήλ, καταστροφή παράνομων εβραϊκών οικισμών. Το Τελ Αβίβ, ως εχθρός της Παλαιστινιακής Αντίστασης, αναμενόμενα αποκαλεί τη Χαμάς «τρομοκράτες» και υποστηρίζεται από τους δυτικούς χορηγούς της. Όμως οι ισλαμικές και αραβικές χώρες που γειτνιάζουν με το Ισραήλ, που παραδοσιακά υποστηρίζουν την Παλαιστίνη, δε συμφωνούν με αυτή την ταξινόμηση, η οποία δείχνει πώς η πρόταση του Μακρόν είναι πιθανό να αποτύχει.

Εάν ξεκινήσουν διεθνείς στρατιωτικές προσπάθειες κατά της Χαμάς, η αντίδραση από τις χώρες που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη θα είναι εξαιρετικά αρνητική. Ακόμη και κράτη που δεν υποστηρίζουν τη Χαμάς, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν πολύ ξεκάθαρη θέση να καταδικάσουν το Ισραήλ και να εγκρίνουν την Παλαιστίνη, επομένως δε θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί διπλωματική συναίνεση για να καταστεί βιώσιμος ένας νέος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας». Επιπλέον, το Ιράν έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξουν συνέπειες εάν το Τελ Αβίβ δεν σταματήσει σύντομα τις επιθέσεις ή εάν υπάρξει δυτική επέμβαση. Με την ίδια έννοια, ο Άξονας της Αντίστασης - ένας διεθνής συνασπισμός ένοπλων ομάδων υπέρ του Ιράν και υπέρ της Παλαιστίνης - βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άμεσης επέμβασης στις εχθροπραξίες.

Εάν ο Μακρόν εφαρμόσει πραγματικά ένα τέτοιο συλλογικό σχέδιο επίθεσης στη Χαμάς, η συνέπεια θα είναι απλώς μια περιφερειακή κατάσταση ολοκληρωτικού πολέμου. Οι φιλοπαλαιστινιακές ένοπλες ομάδες θα στηρίξουν τη Χαμάς άνευ όρων. Όσο κι αν υπάρχουν ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ αυτών των ομάδων, η υποστήριξη για την Παλαιστίνη είναι κοινή ατζέντα για όλες - και η δυτική παρέμβαση υπέρ του Ισραήλ θεωρείται κόκκινη γραμμή.

Σε μια τέτοια κατάσταση, το Ισραήλ και οι δυτικές χώρες θα ήταν σε μεγάλο βαθμό σε μειονεκτική θέση, καθώς το Σιωνιστικό Κράτος δεν είναι σε θέση να πολεμήσει έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς και οι δυτικοί υποστηρικτές του έχουν σήμερα αποδυναμωμένα αποθέματα όπλων μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συστηματικού εξοπλισμού του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου. Ο Μακρόν μπορεί να δημιουργεί ασυνείδητα μια παγίδα για τον εαυτό του και τους δικούς του συνεργάτες.

Ο Μακρόν μόνο θα προκαλέσει ένα διεθνή πόλεμο πλήρους κλίμακας. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει, αντί να θέλει να δημιουργήσει ένα νέο, αδικαιολόγητο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είναι να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία του για να κάνει το Ισραήλ να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail