Αυτή η Ρουμάνα κυρία έχει αφήσει τον Ζελένσκι άφωνο

Στον απόηχο της ουκρανικής διαμάχης για τα σιτηρά, τα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, έτρεφαν δυσαρέσκεια προς την Ουκρανία. Κατηγορίες διατυπώθηκαν, με τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία διοχετεύει σκόπιμα τη ροή των σιτηρών της στην Ευρώπη, προκαλώντας δυσκολίες στους αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης να πουλήσουν τα προϊόντα τους. 

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε ορισμένα μέρη, ξέσπασαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες, ωθώντας πολλά έθνη να εμποδίσουν τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Αυτή η σύγκρουση κλιμακώθηκε ακόμη και σε δικαστική διαμάχη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις εντάσεις αυτές, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν μια θετική τροπή.

Η Ρουμανία, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει προσπαθήσει να ανοικοδομήσει τους δεσμούς με την Ουκρανία, υποδηλώνοντας μια πιθανή αλλαγή στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου Προέδρου Iohannis, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έφτασε στο Βουκουρέστι για επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία. Πριν από αυτό, η υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Luminita Odobescu επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ρουμανίας να στηρίξει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο στις 2 Οκτωβρίου.

Για άλλη μια φορά, η Ρουμανία δεσμεύτηκε για συνεχή βοήθεια στην Ουκρανία όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, τη διαμετακόμιση σιτηρών και την ένταξη στην ΕΕ, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη ενόψει της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Η Odobescu τόνισε την κοινή κατανόηση μεταξύ της Ρουμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ με εκτεταμένα σύνορα με την Ουκρανία σχετικά με τις βαθιές επιπτώσεις του πολέμου, αναφέροντας περιπτώσεις ρωσικών συντριμμιών drone που βρέθηκαν στο ρουμανικό έδαφος.

Ανταποκρινόμενη σε ανησυχίες για την ασφάλεια, η Ρουμανία εφάρμοσε νέα μέτρα κατά μήκος του ποταμού Δούναβη για την προστασία των αμάχων μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές λιμένων της Ουκρανίας που επηρέασαν το ρουμανικό έδαφος.

Ενώ ο Ζελένσκι επρόκειτο να μιλήσει στο ρουμανικό κοινοβούλιο, παραδόξως επέλεξε να μην εκφωνήσει την ομιλία. 

Ο Ζελένσκι ακυρώνει την ομιλία: Γιατί ξαφνικά

Η προγραμματισμένη ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι στο ρουμανικό κοινοβούλιο στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα ακυρώθηκε απότομα, όπως ανέφερε η ρουμανική υπηρεσία του Radio Free Europe/Radio Liberty στις 10 Οκτωβρίου. Το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου επιβεβαίωσε την ακύρωση χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν τις ανησυχίες για την ασφάλεια του Ζελένσκι ως λόγο για την απόφασή του να αποφύγει να μιλήσει στο κοινοβούλιο, αν και δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένες απειλές. Η Ρουμανία, που γενικά θεωρείται σταθερός σύμμαχος της Ουκρανίας, παρείχε με συνέπεια τόσο στρατιωτική όσο και οικονομική βοήθεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του ΝΑΤΟ για βοήθεια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υποστηρίζουν όλοι οι Ρουμάνοι νομοθέτες ή πολίτες την Ουκρανία. Σημαντική μερίδα του ρουμανικού πληθυσμού αντιτίθεται στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και έχει βρει έναν εξέχοντα συνήγορο στην Diana Sosoaca, την πιο αντι-ουκρανική και αντιδυτική ηγέτη στη Ρουμανία.

Η προγραμματισμένη ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι στο ρουμανικό κοινοβούλιο, που ήταν προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα, αντιμετώπισε μια απροσδόκητη ακύρωση, που αποδόθηκε σε πιθανές αναταραχές από φιλορώσους συμπαθούντες μεταξύ των βουλευτών. 

Ο φόβος της μιας κυρίας: Diana Sosoaca

Συγκεκριμένα, η Ρουμάνα γερουσιαστής Diana Șoșoacă, γνωστή για τις αμφιλεγόμενες απόψεις της, θεωρήθηκε υπεύθυνη για την ακύρωση λόγω των απειλών της να δημιουργήσει σκηνή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Zelensky.

Αυτή η απότομη αλλαγή φέρεται να προκλήθηκε από την ανησυχία του Zelensky για την ασφάλειά του, αν και συγκεκριμένες απειλές δεν αποκαλύφθηκαν.

Η Ουκρανία είχε προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις στην Șoșoacă επειδή υποστήριξε την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους. Παρά τη διχαστική της στάση, κέρδισε τη φήμη στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης του 2021, που σημαδεύτηκε από την τοποθέτηση του 10ου πρωθυπουργού της χώρας σε ισάριθμα χρόνια.

Οι ενοχλητικές ενέργειες της Șoșoacă, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισης του Zelensky με τον Χίτλερ και της ενορχήστρωσης μιας διαδήλωσης «Roexit» στο Βουκουρέστι, έχουν εντείνει τις εντάσεις. Κατά συνέπεια, ο Ζελένσκι επέλεξε να αποφύγει την κατάσταση, φοβούμενος πιθανές διαμαρτυρίες και αναταραχές κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του ομιλίας.

Το ανερχόμενο αστέρι της Ρουμανίας φαίνεται να είναι η Șoșoacă, μια φιγούρα της οποίας οι αμφιλεγόμενες ενέργειες έχουν αφήσει διστακτικούς ακόμη και έναν παγκόσμιο ηγέτη όπως ο Zelensky. Το αν η επιρροή της θα συνεχιστεί παραμένει αβέβαιο, αλλά προς το παρόν, ο φόβος αυτής της μοναδικής Ρουμανικής φιγούρας συνεχίζει να επηρεάζει τις σχέσεις Ουκρανίας-Ρουμανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail