Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα: όχι εάν, αλλά πότε

Το ερώτημα δεν είναι αν το Ισραήλ θα ξεκινήσει χερσαίο πόλεμο ή όχι. Ο αρχηγός του κράτους Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι η μάχη του Τελ Αβίβ με τη Γάζα είναι θέμα «ζωής ή θανάτου» για το κράτος κατοχής.

Η επιχείρηση «Πλημμύρα Al-Aqsa» που ξεκίνησε από την παλαιστινιακή αντίσταση στις 7 Οκτωβρίου επέφερε ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στο Ισραήλ – όσον αφορά τις ανθρώπινες απώλειες και τον αντίκτυπό της στον στρατό, τις πληροφορίες, την ψυχολογία και την αποτροπή της χώρας.

Hasan Illaik - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε αντάλλαγμα για το πλήγμα που δέχτηκε, το Ισραήλ έθεσε ως στόχο την εξάλειψη του κινήματος της Χαμάς. Αυτός ο στόχος ανακοινώθηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας του Γιόαβ Γκαλάντ και την πλειοψηφία των Ισραηλινών αξιωματούχων.

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός χωρίς να επιτευχθεί η πλήρης εξάλειψη της Χαμάς σημαίνει καθαρή ισραηλινή ήττα.

Και ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περίπου 5.000 Παλαιστίνιους πολίτες και έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε κατοικίες και υποδομές κατά την αεροπορική του επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας των τελευταίων 17 ημερών, δεν έχει αποκαταστήσει την αποτροπή πριν από τις 7 Οκτωβρίου, ούτε είναι σε θέση να αναδυθεί ως νικηφόρος.

Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να βλάψει σοβαρά την στρατιωτική δομή της Χαμάς, λένε πηγές της Γάζας που μίλησαν στο The Cradle. Οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός σήμερα θα σήμαινε επομένως ότι το Τελ Αβίβ έχει καταπιεί δημόσια τις απώλειες που είχε στην Επιχείρηση Al-Aqsa Flood: τουλάχιστον 1.400 νεκρούς Ισραηλινούς, την καταστροφή της μεραρχίας του στρατού του στη Γάζα και 250 αιχμαλώτους που κρατούσε ο εχθρός του μέσα στη Γάζα. Μαζί, αυτά θα επιφέρουν ένα τεράστιο πλήγμα στην σκληρή αποτρεπτική ικανότητα του Ισραήλ.

Αυτοί οι κρατούμενοι θα χρησιμοποιηθούν από την αντίσταση για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση περισσότερων από 6.000 Παλαιστινίων κρατουμένων στα ισραηλινά κέντρα κράτησης, εκτός από την άρση της πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας. Εάν το Τελ Αβίβ δεν είναι διατεθειμένο να θυσιάσει όλους αυτούς τους αιχμαλώτους στον αέρα της Γάζας, οι αιχμάλωτοι θα παίξουν μεγάλο ρόλο σε κάθε διευθέτηση. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι το 2011, το Ισραήλ αντάλλαξε ένα μόνο αιχμάλωτο στρατιώτη με 1.027 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το Ισραήλ δεν μπορεί να βγει από αυτή τη μάχη χωρίς να διεξάγει χερσαίο πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του στρατού του, Τζόναθαν Κόνρικους, είπε στο αυστραλιανό ABC πως θα γίνει χερσαίος πόλεμος εκτός εάν η Χαμάς συμμορφωθεί με δύο προϋποθέσεις: να παραδοθεί χωρίς όρους και να απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι. Η παλαιστινιακή αντίσταση απορρίπτει κατηγορηματικά αυτούς τους όρους και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους αιχμαλώτους της για να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο.

Τι παίρνει τόσο καιρό;

Το Ισραήλ πιστεύει ότι χρειάζεται έναν χερσαίο πόλεμο για να αποκαταστήσει την αποτροπή του όχι μόνο με τις αντιστασιακές φατρίες της Γάζας, αλλά και με τους αντιπάλους στον Λίβανο, το Ιράν και την υπόλοιπη περιοχή. Αυτός ο επίγειος πόλεμος θα επικεντρωθεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας και των περιχώρων της, όπου εδρεύει ο στρατός και η καρδιά της αντίστασης. Η εξάλειψη της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας θα επιφέρει μια ήττα στην αντίσταση που θα χρειαστούν χρόνια, και ίσως δεκαετίες, για να ανακάμψει.

Τότε, γιατί δεν έχει αρχίσει ακόμη ο χερσαίος πόλεμος; Δεκαοκτώ μέρες έχουν ήδη περάσει από την κήρυξη του πολέμου του Ισραήλ, όταν άρχισε να επιστρατεύει τους 300.000 στρατιώτες και έφεδρους αξιωματικούς του.

Πρώτον, ο στρατός κατοχής γνωρίζει καλά πως ο στόχος της «εξάλειψης της Χαμάς» δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι «η εξάλειψη της Χαμάς δεν είναι δυνατή» επειδή είναι έκφραση ιδεολογίας και υπάρχει «στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων». Η ανάλυση του Μπαράκ είναι σημαντική – δεν είναι απλώς ένας πρώην αρχηγός κράτους, αλλά είναι σημαντικό, πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού και πρώην υπουργός Άμυνας που ηγήθηκε δύο μαχών στη Λωρίδα της Γάζας το 2008 και το 2012.

Δεύτερον, η παλαιστινιακή αντίσταση στη Γάζα έχει προετοιμαστεί καλά για τον χερσαίο πόλεμο. Η τελευταία τέτοια επιχείρηση που διεξήγαγαν οι Ισραηλινοί το 2014, κατά την οποία σκοτώθηκαν 60 στρατιώτες και δύο αγνοήθηκαν, κατέληξε σε αποτυχία, καθώς δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους της. Εκείνη την εποχή, οι δυνάμεις της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) δεν είχαν καθόλου την ποιότητα των οπλισμών, της εκπαίδευσης και του αριθμού που διαθέτουν σήμερα.

Επιπλέον, το δίκτυο στρατηγικών υπόγειων σηράγγων που φέρεται να κατασκευάστηκαν από την αντίσταση της Γάζας αναπτύχθηκε επίσης σημαντικά μετά το 2014, επιτρέποντας στη Χαμάς, την PIJ και άλλους να μετακινήσουν στρατεύματα, όπλα και προμήθειες γύρω από την επικράτεια αόρατα.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός φαίνεται έτοιμος να υποστεί μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες από ό,τι σε οποιονδήποτε προηγούμενο πόλεμο, κυρίως λόγω του τεράστιου αριθμού νεκρών του Al-Aqsa Flood, αυτό δεν σημαίνει πως το Τελ Αβίβ μπορεί να επωμιστεί το κόστος χιλιάδων ακόμη θανάτων, εκατοντάδων κατεστραμμένων τεθωρακισμένων οχημάτων και τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου.

Οι Ισραηλινοί συνήθως προσπαθούν επίσης να αποφύγουν μακροχρόνιες μάχες με κάθε κόστος. Σε περίπτωση χερσαίου πολέμου, το Τελ Αβίβ αναγνωρίζει ότι μπορεί να χρειαστεί να καταλάβει τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για μήνες, κάτι που θα ασκήσει σοβαρές δυσκολίες και πίεση στην κοινότητα των εποικισμών του Ισραήλ που θα γίνουν στην πραγματικότητα πρόσφυγες.

Τρίτον, είναι ο φόβος του Ισραήλ ότι οι περιφερειακοί του αντίπαλοι θα ανοίξουν άλλα μέτωπα μάχης για να ανακουφίσουν την πίεση στην αντίσταση στη Γάζα. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Τελ Αβίβ είναι πολύ επιφυλακτικοί για αυτήν την εξέλιξη που εκτυλίσσεται στα σύνορα με τον Λίβανο.

Αλλά ακόμη και η εισαγωγή δύο αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη λιβανική αντίσταση, τη Χεζμπολάχ, από το να συνεχίσει τις επιθέσεις της σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των λιβανοπαλαιστινιακών συνόρων. Από τις 8 Οκτωβρίου, τα σύνορα αυτά μετατράπηκαν σε καθημερινές συγκρούσεις που μόνο κλιμακώθηκαν και από τις δύο πλευρές.

Μέχρι στιγμής, ο ισραηλινός στρατός έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού επιτήρησης που συγκέντρωσε επί χρόνια σε αυτά τα κρίσιμα σύνορα. Η Χεζμπολάχ έχει επίσης καταστρέψει περισσότερα από 15 τανκς και 20 τεθωρακισμένα οχήματα, εκτός από τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ισραηλινών στρατιωτών. Με τη σειρά της, η αντίσταση έχει χάσει 28 στρατιώτες της, μαζί με τέσσερις Λιβανέζους πολίτες.

Οι παρατάξεις της Παλαιστινιακής αντίστασης (Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, που είχαν 5 απώλειες) συμμετείχαν επίσης σε αυτές τις λιβανικές συνοριακές επιχειρήσεις, εκτός από την «Ισλαμική Ομάδα», τον λιβανέζικο κλάδο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τις «Λιβανέζικες Ταξιαρχίες για την Αντίσταση στην Κατοχή» που έχασαν δύο μαχητές.

Η κατάσταση στα λιβανοπαλαιστινιακά σύνορα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως «συγκρούσεις», παρά την ένταση των αντιπαραθέσεων που κλιμακώνεται καθημερινά. Το Τελ Αβίβ αναμένει ότι ο ρυθμός αυτών των συγκρούσεων θα εκτοξευθεί μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του στη Γάζα, η οποία φοβάται πως θα εμποδίσει την επίτευξη των στόχων του στη Γάζα.

Ενώ ο Άξονας της Αντίστασης αρνείται να αποκαλύψει οποιοδήποτε από τα σχέδιά του, οι πηγές του αναφέρουν ότι η κλιμάκωση κατά του ισραηλινού στρατού θα αυξηθεί σε σχέση με τις εξελίξεις στον πόλεμο της Γάζας.

Η παρουσία των ΗΠΑ και ο Άξονας της Αντίστασης

Ο τέταρτος παράγοντας που καθυστερεί την έναρξη του χερσαίου πολέμου του Ισραήλ είναι η ανάγκη της Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει τις δικές της περιφερειακές στρατιωτικές βάσεις, περιουσιακά στοιχεία και συμφέροντά της, πριν από οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία βομβαρδίστηκαν από ιρακινές φατρίες αντίστασης, καθώς το κίνημα αντίστασης της Υεμένης, Ansarallah, εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς την κατεύθυνση του Ισραήλ. Όταν μερικά από αυτά τα βλήματα καταρρίφθηκαν από τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ, ο Ανσαράλα απείλησε να στοχεύσει ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στα σύνορα Ιράκ-Ιορδανίας, ιρακινές αντιστασιακές φατρίες κινητοποιούν χιλιάδες υποστηρικτές που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κατευθυνθούν προς την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μέσω Ιορδανίας, εάν συνεχιστεί η επιθετικότητα κατά της Γάζας.

Μέχρι σήμερα, οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν συγκεντρώσει αεροπλανοφόρα και θωρηκτά. 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αποβιβαστεί στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Περίπου 1.000 τόνοι δυτικής στρατιωτικής βοήθειας έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς στο Ισραήλ. Δεκάδες χιλιάδες πυρομαχικά που προορίζονται για την Ουκρανία έχουν εκτραπεί στον στρατό κατοχής. η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τη διάθεση 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επείγουσα βοήθεια για την αναπλήρωση των πολεμικών ταμείων του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ολόκληρο τον περιφερειακό Άξονα Αντίστασης στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν ότι θα μπουν στον πόλεμο εάν αυτές οι δυνάμεις επιτεθούν στον ισραηλινό στρατό.

Μαζί, όλοι αυτοί οι παράγοντες καθυστέρησαν την έναρξη του χερσαίου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς το Τελ Αβίβ αναμένει την άφιξη ακόμη περισσότερων αμερικανικών και δυτικών δυνάμεων στη Δυτική Ασία και την ανατολική Μεσόγειο – τόσο για την ενίσχυση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων όσο και για την οχύρωση των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.

Ο πέμπτος και τελευταίος λόγος για την αναβολή της χερσαίας εισβολής του Τελ Αβίβ, είναι να παρέχει ένα σύντομο παράθυρο για τις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του Κατάρ για την απελευθέρωση άλλων αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, όπως αποκαλύφθηκε από το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού στις 23 Οκτωβρίου. Η διαρροή ειδήσεων συμπίπτει με τους φόβους που εξέφρασε το κατεστημένο της Ουάσιγκτον ότι η περιοχή θα μπορούσε να πάρει φωτιά, εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων, εάν το Ισραήλ επιμείνει να συνεχίσει τον χερσαίο πόλεμο στη Γάζα μέχρι το τέλος.

Ωστόσο, η καθυστέρηση του χερσαίου πολέμου δεν σημαίνει την ακύρωσή του. Το 2014, η χερσαία επίθεση του Ισραήλ ξεκίνησε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου, αν και ο αριθμός των Ισραηλινών εφέδρων που κλήθηκαν δεν ξεπερνούσε τους 40.000 – το ένα έβδομο των 300.000 στρατιωτών που επιστρατεύθηκαν σήμερα.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης ένα άλλο πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει: την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις ισραηλινές εντολές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν μια δυνητικά ανυπέρβλητη πρόκληση για το Τελ Αβίβ. Ο καθένας τους συνωμοτεί για να ματαιώσει το σχέδιο του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς και να αποκαταστήσει την αποτρεπτική ικανότητα που έχασε στις 7 Οκτωβρίου. Ενώ το κράτος κατοχής μπορεί να κερδίσει πολλές μάχες μπροστά, δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τόσες πολλές ανεξέλεγκτες μεταβλητές στον αέρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail