Ο πόλεμος στη Γάζα οδήγησε σε κλιμάκωση σε όλη τη Μέση Ανατολή

Freepen.gr - Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει υψηλές εντάσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με πολλαπλά μέτωπα να συμμετέχουν σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού, γράφει το southfront.press.

Μια άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ, με την κωδική ονομασία Operation al-Aqsa Flood, που ξεκίνησε από το Κίνημα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου οδήγησε στον πόλεμο. Περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 επιχειρήσεις κατά του ισραηλινού στρατού από τις 8 Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις στόχευαν στρατιωτικές θέσεις στα κατεχόμενα λιβανέζικα αγροκτήματα Shebaa και οικισμούς στη Γαλιλαία. Περιλάμβαναν επιδρομές, επιθέσεις με κατευθυνόμενους πυραύλους καθώς και επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες.

Από τις 20 Οκτωβρίου, οι συγκρούσεις στο μέτωπο του Λιβάνου στοίχισαν τη ζωή σε έξι Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων ένας άμαχος, 13 μαχητές της Χεζμπολάχ, πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές και τέσσερις Λιβανέζοι πολίτες, ένας εκ των οποίων ήταν δημοσιογράφος.

Στο Ιράκ, η Ισλαμική Αντίσταση, ένας συνασπισμός ένοπλων φατριών που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανακοίνωσε τη δημιουργία της Αίθουσας Επιχειρήσεων Υποστήριξης της "Πλημμύρας του al-Aqsa" στις 18 Οκτωβρίου, μια ημέρα αφότου σχεδόν 500 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό του Αραβικού Νοσοκομείου al-Ahli στη Γάζα.

Ώρες μετά τον σχηματισμό της, η αίθουσα επιχειρήσεων επιτέθηκε με drones αυτοκτονίας στην αεροπορική βάση Ayn al-Assad στη δυτική επαρχία al-Anbar και στην αεροπορική βάση al-Harir στην περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν. Και οι δύο βάσεις φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα.

Αρχικά, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ είπε πως η επίθεση στο Ayn al-Assad είχε ως αποτέλεσμα μικρές απώλειες. Ωστόσο, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ένας στρατιωτικός εργολάβος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν πως υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ έτρεχε σε ένα καταφύγιο βομβών.

Στις 19 Οκτωβρίου, η Αίθουσα Επιχειρήσεων Υποστήριξης Πλημμύρας al-Aqsa έφερε τον πόλεμο στα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, επιτιθέμενη σε μια βάση στο πεδίο αερίου Conoco στο ανατολικό κυβερνείο Deir Ezzor με ρουκέτες και μια φρουρά στη νοτιοανατολική περιοχή al-Tanf με drones. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κάποιοι στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά στο al-Tanf.

Την ίδια μέρα, η Ισλαμική Αντίσταση εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες στο Ayn al-Assad στο Ιράκ. Υπήρξαν επίσης αναφορές για επιθέσεις εναντίον της Conoco και μιας άλλης βάσης που βρίσκεται στα κοντινά κοιτάσματα πετρελαίου al-Omar στη Συρία.

Η Υεμένη συμμετείχε επίσης στον αγώνα στις 19 Οκτωβρίου. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αντιτορπιλικό USS Carney κλάσης Arleigh Burke αναχαίτισε τρεις πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τους Χούτι (Ansar Allah) από την Υεμένη ενώ επιχειρούσε στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πύραυλοι και τα drones ήταν καθ' οδόν για να χτυπήσουν στόχους στο Ισραήλ.

Περισσότερη κλιμάκωση αναμένεται εάν το Ισραήλ πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει για την αλλαγή του status quo στη Γάζα. Ακόμη και ορισμένοι από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, έλαβαν αυστηρή στάση ενάντια στα στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ για τη Λωρίδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail