Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στον Νετανιάχου για να τον αποτρέψουν από χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Φωτογραφία: Wikipedia
Προφανώς, δεν θα υπάρξει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα καθώς η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει αρκετή πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η ιστορία της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Νετανιάχου αναβάλλει απροσδόκητα τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται τον στρατιωτικό αναλυτή Avi Issacharoff, ο οποίος πιστεύει ότι η έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας αναβάλλεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ενώ ο στρατός είναι έτοιμος. Κατά τη γνώμη του, «η διεθνής κοινότητα θα μας σταματήσει σύντομα».

Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος που δήλωσε ετοιμότητα να εξοντώσει τη Χαμάς πέντε φορές τις τελευταίες ημέρες, έχει χάσει την καρδιά του. Ο Νετανιάχου έχει τη φήμη του αξιωματούχου που άφησε να συμβούν οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο οποίος για χρόνια ακολούθησε μια πολιτική ενίσχυσης της Χαμάς και αποδυνάμωσης της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Δυτική Όχθη, ώστε να μη διαπραγματευτεί με την Παλαιστίνη.

«Ο πρωθυπουργός που διστάζει να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση θέλει πραγματικά να καταστρέψει τη Χαμάς;», αναρωτιέται ο Ισαχάρωφ.

Η Ουάσιγκτον άσκησε σκληρή πίεση στον Νετανιάχου

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται στα πρόθυρα του πολιτικού θανάτου και η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να παραμένει ο εγγυητής της ασφάλειας του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ με όπλα και πόρους, συμπεριλαμβανομένων διοικητικών.

Μάλλον εξήγησαν στον Νετανιάχου πως μια χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να καταλήξει σε μεγάλο λουτρό αίματος και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις συνέπειές της θα ήταν δυσάρεστη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, δεν αποκλείεται οι Ηνωμένες Πολιτείες να κατέστησαν σαφές στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δε θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ισραήλ εάν η Χεζμπολάχ (Λίβανος) και άλλες ιρανικές δυνάμεις πληρεξουσίου (π.χ. η Τουρκία με τον στρατό των 500.000 ατόμων) εμπλακούν στη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διεξήγαγε διαπραγματεύσεις.

Το αποτέλεσμα της πίεσης είναι σαφές: ο εκπρόσωπος του IDF Jonathan Conricus είπε στο ραδιόφωνο ABC της Αυστραλίας τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, ότι η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να μην πραγματοποιηθεί εάν η Χαμάς βγει από το κρησφύγετο, απελευθερώσει ομήρους και παραδοθεί άνευ όρων».

Εάν δεν το κάνουν, το Ισραήλ πιθανότατα θα ξεκινήσει τη χερσαία επιχείρηση, πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με τη Χαμάς και τη Γάζα;

Η μπάλα είναι στην πλευρά της Χαμάς. Πιθανότατα, όμως, όλα έχουν ήδη συμφωνηθεί και οι Παλαιστίνιοι θα απελευθερώσουν ομήρους.

"Είμαστε έτοιμοι να τους απελευθερώσουμε, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για να συμβεί αυτό. Η επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να σταματήσει και η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί στη Γάζα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Γκάζι Χαμάντ σε συνέντευξή του στο BBC .

Όσον αφορά την «παράδοση», εάν η Χαμάς ανταποκριθεί στην πρώτη απαίτηση του Ισραήλ, θα ακολουθήσουν μακρές διαπραγματεύσεις για να συζητηθεί το δεύτερο. Κατ' αναλογία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ: εάν η Χαμάς και η Γάζα παραδοθούν, τότε η ιστορία θα καταλήξει με την καταστροφή της Χαμάς και την προσάρτηση. Το Κατάρ και το Ιράν μπορεί επίσης να είναι μέρος αυτής της «παράδοσης» — αρκεί να γυρίσουν την πλάτη στη Χαμάς και τη Γάζα.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους New York Times, ο πόλεμος του Ισραήλ σε δύο μέτωπα, στο νότο και στο βορρά (Χεζμπολάχ), θα μπορούσε να εμπλέξει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ιράν. Καθώς η Ουάσιγκτον μπαίνει βαθύτερα στη σύγκρουση, η εστίασή της στην Ταϊβάν μπορεί να εξασθενίσει, ανέφερε η εφημερίδα. Σε γενικές γραμμές, κάποιος πρέπει να επιλέξει, και αυτή η επιλογή δεν σχετίζεται με το Ισραήλ. Ο πρωταρχικός στόχος της Ουάσιγκτον είναι να συγκρατήσει την Κίνα.

Η αιματηρή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή σέρνεται για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο 21 Οκτωβρίου πως ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έφτασε τους 4.385 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 1.756 παιδιά και 967 γυναίκες (πάνω από 13.500 τραυματίστηκαν). Το εβδομήντα τοις εκατό των θυμάτων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η τρομοκρατική ομάδα Χαμάς" εξαπέλυσε μια ξαφνική επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα στο Κράτος του Ισραήλ. Κάτω από την κάλυψη μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης, περισσότεροι από 2.500 μαχητές πέρασαν τα σύνορα και επιτέθηκαν σε νότιες περιοχές, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι όλων των ηλικιών, απήγαγαν επίσης περισσότερους από 200 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά και τους μετέφεραν στη Γάζα.

Η Ρωσία καταδικάζει τις ενέργειες που διέπραξε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες, δήλωσαν εκπρόσωποι της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ, μεταδίδει το TASS.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναφορές, οι ξένοι πολίτες που συνελήφθησαν από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιθέσεων στο νότιο Ισραήλ θα απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες, αναφέρει ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail