Ο άνθρωπος του Πούτιν στην Άγκυρα: Ερντογάν

tccb.gov.tr
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αξιοποιήσει τα μέγιστα από τους θεωρητικούς δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, ενώ στην πραγματικότητα συμμαχεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν – όπως ένας μουσουλμάνος Φιντέλ Κάστρο.

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org  / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, αυτός ο συγγραφέας υποστήριξε:

«Για άλλη μια φορά, οι δυτικοί αισιόδοξοι παρερμηνεύουν τον Ερντογάν, ότι «αναθερμαίνει τις σφοδρές σχέσεις με τη Δύση». Απλώς χρειάζεται δυτικά χρήματα, λίγα χτυπήματα στον ώμο και νομιμότητα για τη σουλτανία του».

Οι New York Times, σε ένα editorial, ξύπνησαν και συμφώνησαν :

«Μόλις πριν από δύο μήνες, πολλοί στη Δύση πίστευαν πως είχαν δει ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας απομακρυνόταν από αυτό που θεωρούσαν ως υπερβολικά τσιμπημένες σχέσεις του με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας.

«Η Τουρκία επέτρεψε σε μια ομάδα διάσημων Ουκρανών μαχητών να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης, ωθώντας τη Ρωσία να την κατηγορήσει για παραβίαση συμφωνίας. Και ο κ. Ερντογάν τελικά εγκατέλειψε την αντίστασή του στο να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την στρατιωτική συμμαχία με στόχο την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

«Όμως, οποιαδήποτε αίσθηση σημαντικής αλλαγής στην εξισορροπητική πράξη του κ. Ερντογάν μεταξύ Ρωσίας και Δύσης φάνηκε να εξατμίζεται τη Δευτέρα, όταν αυτός και ο κ. Πούτιν στάθηκαν δίπλα-δίπλα μετά από μια συνάντηση στο ρωσικό θέρετρο Σότσι και μίλησαν για επέκταση της συνεργασίας».

Τον Ιούλιο, η Δύση ήθελε να διατηρήσει τον άνετο ύπνο της πάνω από πικρά γεγονότα όταν ο Ερντογάν άναψε απροσδόκητα την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτή η κίνηση προκάλεσε έναν βαθμό εορτασμού και επαίνου που σπάνια λαμβάνουν μεμονωμένοι ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικρότησε το «θάρρος, την ηγεσία και τη διπλωματία» του Ερντογάν. «Αυτή είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Ερντογάν δε θα μπορούσε να είχε διαβαστεί πιο λανθασμένα.

Στη σύνοδο κορυφής του Σότσι στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν, μιλώντας σαν να ήταν ο εκπρόσωπος του Πούτιν, υποστήριξε πως «η Ουκρανία θα πρέπει να αμβλύνει τη θέση της σχετικά με τη συμφωνία για το διάδρομο σιτηρών», αναφερόμενος στη συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, από την οποία είχε αποσυρθεί η Ρωσία στις 17 Ιουλίου. Έχοντας λάβει εντολές από το αφεντικό, ο Ερντογάν επέστρεψε στην πατρίδα του με μια ατζέντα να πείσει τα δυτικά μέρη στη συμφωνία με όποιους όρους επιμένει η Μόσχα ότι πρέπει να υπάρχουν σε οποιαδήποτε νέα συμφωνία.

Ο Ερντογάν χρειάζεται δυτικά χρήματα για να αποτρέψει την οικονομική αυτοκτονία της Τουρκίας. Χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία ισχύος στον ουρανό του Αιγαίου. Χρειάζεται χτύπημα της Δύσης στον ώμο για να κερδίσει τη νομιμότητα για την αντιδημοκρατική μονοπρόσωπη κυριαρχία του. Αλλά θέλει όλα αυτά τα μπισκότα χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία εθισμένη στη Ρωσία, όπως ο εθισμένος σε έναν έμπορο.

Η Ρωσία κατασκευάζει -- και θα κατέχει -- τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Akkuyu στις ακτές της Μεσογείου. Στο Σότσι, ο Ερντογάν και ο Πούτιν συμφώνησαν να κατασκευάσουν ένα δεύτερο ρωσικό πυρηνικό σταθμό, που σχεδιάζεται για τη Σινώπη στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Το 2022, οι ρωσικές εξαγωγές στην Τουρκία έφτασαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τη χώρα τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της Τουρκίας. Το 2021, η Ρωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά την Κίνα, με εξαγωγές αξίας 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Τουρκίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν από 10 εκατομμύρια τόνους το 2021 σε 19 εκατομμύρια τόνους το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία παρείχε το 41% ​​των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας το 2022. Η ενεργειακή εποπτική αρχή της Τουρκίας είπε πως το Μάιο-Ιούνιο του 2023, το μερίδιο πετρελαίου της Ρωσίας οι εισαγωγές έφτασαν το 50%. Επίσης το 2022, η Ρωσία προμήθευε επίσης το 39% του φυσικού αερίου της Τουρκίας. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής ενέργειας της Τουρκίας.

Πέντε εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2022. Ο επικεφαλής του συνδικάτου τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών, Ερντάλ Ερέν, είπε ότι οι τουρκικές εταιρείες κατέχουν 18 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο ρωσικό κατασκευαστικό χαρτοφυλάκιό τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν αποτρόπαιο να ακούω έναν πρεσβευτή της ΕΕ στην Άγκυρα να μου λέει ΠΩς τρόμαξε που ο Ερντογάν είπε ότι α) εμπιστεύεται τη Ρωσία όσο εμπιστεύεται τη Δύση και ότι β) η Άγκυρα θα μπορούσε να «χωρίσει δρόμους» με την ευρωπαϊκή Ένωση αν χρειαστεί. Ο υπερεθνικιστής σύμμαχος του Ερντογάν, Devlet Bahçeli, υποστήριξε αμέσως τη φτηνή μπλόφα: «Τελειώσαμε με την ΕΕ».

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν κάνει εμπόριο αλόγων. Δυστυχώς, κάθε φορά, η ευκολόπιστη Δύση εξαπατάται.

Τουλάχιστον αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων άνθρακας που παράγεται στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που κατέχονται από τη Ρωσία, εξήχθη φέτος στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών τελωνείων που εξετάστηκαν από το Reuters. Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2023, περίπου 160.400 τόνοι άνθρακα από τις περιοχές έφτασαν στην Τουρκία. Τρεις παραγωγοί που αναφέρονται στα τελωνειακά στοιχεία επιβεβαίωσαν στο Reuters πως είχαν στείλει άνθρακα από τις δύο περιοχές στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Τουρκία του Ερντογάν είναι μια από τις χώρες που παραβαίνουν τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Νωρίτερα το Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε πέντε τουρκικές ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες για την επισκευή σκαφών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τη μεταφορά ρωσικών στρατιωτικών αγαθών και τη βοήθεια της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις.

Ίσως έχει δίκιο ο Ερντογάν. Η Τουρκία πρέπει να χωρίσει τους δρόμους της με την ΕΕ – και το ΝΑΤΟ επίσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail