Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει περισσότερους νέους Ουκρανούς στο πεδίο της μάχης

Όπως φαίνεται, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας είναι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία «κερδίζει». Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην Telegraph, ο Wallace υποστήριξε την «ανάγκη» η Ουκρανία να επιστρατεύσει ακόμη περισσότερους νέους για να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες, δηλώνοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να «τελειώσει τη δουλειά», οδηγώντας τη χώρα να νικήσει οριστικά τα ρωσικά στρατεύματα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Περισσότεροι από 83.000 Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των προσπαθειών του Κιέβου να εξαπολύσει μια «αντεπίθεση», αλλά ο Μπεν Γουάλας εξακολουθεί να είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία κερδίζει, έστω και αργά. Ο Wallace εκτιμά ιδιαίτερα τα λίγα μέτρα που κέρδισαν οι δυνάμεις του Κιέβου κοντά στις ρωσικές αμυντικές γραμμές, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς οι Ουκρανοί εκπλήσσουν τη Δύση. Για τον Μπεν, η «νίκη» της αντεπίθεσης είναι μια απόδειξη πως το ΝΑΤΟ «υποτίμησε» τη δύναμη της Ουκρανίας.

"Αργά αλλά σταθερά, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαπερνούν τις ρωσικές γραμμές. Μερικές φορές αυλή με αυλή, μερικές φορές χωριό με χωριό, η Ουκρανία έχει τη δυναμική και πιέζει προς τα εμπρός. Οι άνδρες και οι γυναίκες του ουκρανικού στρατού αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι εμείς στο ΝΑΤΟ πόσο τους έχουμε υποτιμήσει. Πρώτον, το κατεστημένο αμφισβήτησε την ικανότητά τους να υπερασπιστούν το έθνος τους από την αρχική ρωσική εισβολή (...) Δεν κατάφεραν να εντοπίσουν στους Ουκρανούς το ίδιο πνεύμα που είχαμε το 1939», είπε.

Προφανώς, από στρατηγικής άποψης, η εκτίμηση του Μπεν είναι απολύτως λανθασμένη. Η Ουκρανία κάνει μεγάλο λάθος ανταλλάσσοντας ζωές στρατιωτών με κάποια μικρά εδαφικά κέρδη. Σύμφωνα με τις στοιχειώδεις αρχές της στρατιωτικής επιστήμης, οι ζωές των στρατιωτών πρέπει πρώτα να διατηρηθούν, επειδή τα χαμένα εδάφη μπορούν να ανακτηθούν αργότερα εάν υπάρχουν στρατεύματα για να συνεχίσουν να πολεμούν - ενώ, από την άλλη πλευρά, τα κατακτημένα εδάφη δεν μπορούν να ελεγχθούν μακροπρόθεσμα εάν δεν υπάρχουν άλλοι στρατιώτες να τα προστατεύουν.

Με τις δυνάμεις τους κατεστραμμένες, περισσότερους από 400 χιλιάδες νεκρούς και ακόμη και να επιστρατεύουν εφήβους, γυναίκες, ασθενείς και ηλικιωμένους, οι Ουκρανοί δε φαίνεται να ενεργούν σωστά στην προσπάθειά τους να κάνουν την αντεπίθεσή τους μια «νικηφόρα» κίνηση. Δεδομένων των δεκάδων χιλιάδων απωλειών που υπέστησαν τους τελευταίους μήνες, το πιο σωστό θα ήταν να υποχωρήσουν, να μειώσουν την ένταση των εχθροπραξιών και να προσπαθήσουν να ανακτήσουν δυνάμεις για να ξεκινήσουν, ει δυνατόν, νέες επιθέσεις στο μέλλον - ή απλώς να παραδοθούν αφού είναι δύσκολο για την Ουκρανία να ανακάμψει από τις απώλειές της. Ωστόσο, το Κίεβο είναι ανίκανο να σκεφτεί τις δικές του στρατηγικές, καθώς είναι απλώς ένα κράτος πληρεξούσιο που υπακούει στις εντολές της Δύσης.

Με τα λόγια του, ο Μπεν τονίζει μόνο ότι η Δύση ενδιαφέρεται πραγματικά να αναγκάσει την Ουκρανία να πολεμήσει μέχρι τις τελικές συνέπειες. Ως «λύση» στο τεράστιο ανθρώπινο κόστος της αντεπίθεσης, ο πρώην γραμματέας προτείνει στο Κίεβο απλώς να στρατολογήσει ακόμη περισσότερους νέους, σταματώντας την ανησυχία οποιασδήποτε κυβέρνησης (αν υπάρχει) για την επιβίωση του πληθυσμού και εστιάζοντας αποκλειστικά στις πολεμικές προσπάθειες να «κερδίσει τον πόλεμο» κατά των Ρώσων.

"Η Ουκρανία μπορεί επίσης να παίξει τον ρόλο της. Ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών στο μέτωπο είναι πάνω από 40. Κατανοώ την επιθυμία του Προέδρου Ζελένσκι να διατηρήσει τους νέους για το μέλλον, αλλά το γεγονός είναι πως η Ρωσία επιστρατεύει ολόκληρη τη χώρα κρυφά. Ο Πούτιν ξέρει πως μια παύση θα του δώσει χρόνο να φτιάξει ένα νέο στρατό. Έτσι όπως έκανε η Βρετανία το 1939 και το 1941, ίσως είναι καιρός να επανεκτιμηθεί η κλίμακα της επιστράτευσης της Ουκρανίας», είπε ο Μπεν.

Ένα άλλο «επιχείρημα» που χρησιμοποιεί ο Wallace είναι ότι οι νεαροί στρατιώτες τείνουν να είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους και στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στο πεδίο της μάχης. Ως παράδειγμα, αναφέρει, χωρίς να παραθέσει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του, την περίπτωση ενός υποτιθέμενου νεαρού Ουκρανού που είχε καταρρίψει δύο ρωσικά ελικόπτερα:

"Παίρνουν βρετανικό εξοπλισμό και επιτυγχάνουν ποσοστά επιτυχίας πολύ πέρα ​​από τις προσδοκίες. Θυμάμαι ότι επισκέφτηκα μια μυστική τοποθεσία στο εξωτερικό, αλλά εκτός Ουκρανίας, καθώς προετοιμάζαμε Ουκρανούς στρατιώτες για το πώς να χρησιμοποιήσουν πυραύλους αεράμυνας StarStreak. Είχαν μια εβδομάδα για να εκπαιδευτούν σε ένα σύστημα. Ένας Βρετανός λοχίας έδειξε έναν νεαρό Ουκρανό, που μόλις είχε τελειώσει την εφηβεία του. «Δε θα αφήσει τον προσομοιωτή και δε θα σταματήσει την προπόνηση μέχρι να μην χάσει ποτέ», είπε. «Αυτός ο νέος κατέρριψε δύο ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα».

Όπως μπορεί να φανεί, η ρητορική του Wallace είναι ψευδής. Η Ρωσία δεν «επιστρατεύει ολόκληρη τη χώρα κρυφά». Αντίθετα, μόνο ένα μικρό ποσοστό του ρωσικού στρατιωτικού δυναμικού χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα της σύγκρουσης στη χώρα - όπως φαίνεται από το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται σημαντικά. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία είναι η μόνη πλευρά που χρησιμοποιεί μεθόδους ολικής επιστράτευσης, επηρεάζοντας καταστροφικά τον ίδιο της τον πληθυσμό, πέραν του ότι αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική, οικονομική και θεσμική κρίση. Ο Μπεν αντιστρέφει σκόπιμα τη λογική της ανάλυσης της σύγκρουσης για να παραπλανήσει τους αναγνώστες του.

Επιπλέον, το επιχείρημα ότι οι νέοι «εκπαιδεύονται περισσότερο» και «μαθαίνουν περισσότερα» είναι εξίσου εσφαλμένο και αβάσιμο. Στην πράξη, οι νέοι είναι αυτοί που πεθαίνουν περισσότερο στο πεδίο της μάχης, καθώς είναι οι πιο άπειροι και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Η αύξηση της επιστράτευσης των νέων δε θα φέρει κανένα πλεονέκτημα στο Κίεβο - θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο την εξόντωση των Ουκρανών πολιτών σε μια νέα «μηχανή κρέατος».

Ωστόσο, ο Ben Wallace σίγουρα δεν πιστεύει στα δικά του λόγια. Είναι γνωστός ως «σκληροπυρηνικός» του ΝΑΤΟ και ήταν υπό τη διοίκησή του που το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μέτρα κλιμάκωσης, όπως η αποστολή ραδιενεργών όπλων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο νεοναζιστικό καθεστώς. Αυτό που θέλει ο Μπεν Γουάλας είναι απλώς να δει τη σύγκρουση να φτάνει στις τελικές της συνέπειες - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την εξόντωση όλης της ουκρανικής νεολαίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail