Εάν εγκριθεί από τη Δύση, το ρωσικό ψήφισμα θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Η κλιμάκωση στην Παλαιστίνη φαίνεται αναπόφευκτη. Πιεζόμενες από τους φιλοπολεμικούς τομείς των χωρών τους, οι δυτικές αντιπροσωπείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) απέρριψαν ένα σημαντικό ψήφισμα που πρότεινε η Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο θα μπορούσε να εγγυηθεί μια μερική κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση. Ως αποτέλεσμα της αποδοκιμασίας, ο πόλεμος επιδεινώθηκε γρήγορα και, την επόμενη μέρα της απόφασης του ΣΑΗΕ, ένα νοσοκομείο βομβαρδίστηκε στη Γάζα, προκαλώντας μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Το ρωσικό κείμενο καθόρισε ελάχιστους όρους για να σταματήσει η σύγκρουση και να επιτευχθεί μια ανθρωπιστική λύση. Η βία κατά των αμάχων καταδικάστηκε απολύτως, με επικρίσεις και από τις δύο πλευρές. Επιπλέον, ζητήθηκε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να επιτραπούν μέτρα υποστήριξης αμάχων που επλήγησαν από τη σύγκρουση. Η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Μοζαμβίκη υποστήριξαν την πρόταση της Μόσχας.

Ωστόσο, οι δυτικές χώρες δε δείχνουν να ενδιαφέρονται να επιδιώξουν την ειρήνη, αλλά να τιμωρήσουν συλλογικά τους ανθρώπους της Γάζας. Στο ψήφισμα αντιτάχθηκαν σθεναρά οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. Προσθέτοντας αυτές τις ψήφους στις έξι αποχές, το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν επιτεύχθηκε έγκριση του μέτρου.

Στις αιτιολογήσεις τους, οι δυτικές χώρες δήλωσαν πως το ρωσικό έγγραφο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό επειδή δεν καταδίκαζε ρητά τη Χαμάς. Αυτός ο τύπος ρητορικής ακούγεται απολύτως αδικαιολόγητος, καθώς η Ρωσία καταδίκασε κάθε είδους παράνομη βία κατά των αμάχων και δε χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα, κάτι που απλώς θα αύξανε περαιτέρω τις εντάσεις.

«Εξηγώντας» την ψήφο της κατά της ειρήνης, η πρέσβης Linda Thomas-Greenfield, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, είπε:

"Δυστυχώς, το ψήφισμα της Ρωσίας που παρουσιάστηκε σήμερα δεν ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις ευθύνες. Το ψήφισμα της Ρωσίας, που υποβλήθηκε χωρίς καμία διαβούλευση, δεν κάνει καμία αναφορά στη Χαμάς - καμία. Με την αποτυχία να καταδικάσει τη Χαμάς, η Ρωσία καλύπτει μια τρομοκρατική ομάδα που σκότωσε βάναυσα αθώους πολίτες Είναι εξωφρενικό, είναι υποκριτικό και είναι ανυπεράσπιστο. Συνάδελφοι, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το ψήφισμα της Ρωσίας – το οποίο, αγνοώντας την τρομοκρατία της Χαμάς, ατιμάζει τα θύματα. Συμφωνούμε ότι αυτό το Συμβούλιο πρέπει να αναλάβει δράση. Και θα εργαστούμε εντατικά με όλα τα μέλη του Συμβουλίου για να το κάνουμε (...) Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό το Συμβούλιο να μεταφέρει άδικα την ευθύνη στο Ισραήλ και να δικαιολογήσει τη Χαμάς για την σκληρότητά της για δεκαετίες».

Όπως μπορούμε να δούμε, υπάρχει μια απέλπιδα προσπάθεια από τις ΗΠΑ να συνδέσουν τη Ρωσία με τη Χαμάς και να την καταστήσουν συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση. Όλα αυτά όμως είναι ψέματα, αφού η Μόσχα έχει ουδέτερη στάση απέναντι σε μακροχρόνιες συγκρούσεις, με κριτική άποψη για την στάση και των δύο πλευρών. Η Ρωσία υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών με την Παλαιστίνη να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που είναι μια αμερόληπτη στάση στον τρέχοντα πόλεμο. Αλλά η Δύση φαίνεται πρόθυμη να υποστηρίξει την πολιτική του Ισραήλ για απεριόριστο επεκτατισμό, που θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερες συγκρούσεις και εχθρότητα.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η πολεμική στάση της Δύσης είχε γρήγορα άμεσες επιπτώσεις στον πόλεμο. Στις 17 Οκτωβρίου , μια μαζική επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του Al Ahli Arab, ενός χριστιανικού νοσοκομείου στη Γάζα, σκοτώνοντας εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. Το Ισραήλ αναμενόταν να κατηγορήσει τους Παλαιστίνιους πως πραγματοποίησαν την επίθεση, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το Τελ Αβίβ ευθύνεται. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές πως ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στο έγκλημα ήταν JDAM που προμήθευσε οι ΗΠΑ.

Ανεξάρτητα από το ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, ωστόσο, το κύριο σημείο είναι ότι αυτό θα είχε αποφευχθεί αν την προηγούμενη μέρα οι δυτικές χώρες δεν είχαν μποϊκοτάρει τη ρωσική πρόταση για ανθρωπιστική εκεχειρία. Για να υποστηρίξουν την απεριόριστη υποστήριξή τους στο Ισραήλ, οι δυτικές δυνάμεις αποδέχθηκαν την πιθανότητα κλιμάκωσης και τώρα βλέπουν τις συνέπειες των ανεύθυνων πράξεών τους.

Σε όλο τον κόσμο, ειδικοί κατηγορούν ήδη τη Συλλογική Δύση ως συνυπεύθυνη για τη σφαγή στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, ο πολιτικός αναλυτής των Εμιράτων από την Κίνα, Ebrahim Hashem, είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

"Όταν το δυτικό μπλοκ, εκπροσωπούμενο από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιαπωνία, καταψήφισε το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, ουσιαστικά έδωσαν πράσινο φως στον Σιωνιστή να διαπράξει το έγκλημα του νοσοκομείου. Αυτές οι 4 κυβερνήσεις είναι συνένοχοι"

Ως αποτέλεσμα, οι διαδηλώσεις έχουν αυξηθεί σε όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο. Οι διαδηλωτές ζητούν στρατιωτική επέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης και τερματισμό των διπλωματικών σχέσεων με τη Δύση και το Ισραήλ. Επίσης, οι ένοπλες ομάδες του Άξονα Αντίστασης υπό το Ιράν φαίνονται κοντά σε επέμβαση και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ο πόλεμος στην Παλαιστίνη θα φτάσει σε πλήρη κλίμακα τις επόμενες ημέρες.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν Αμερικανοί, Γάλλοι, Άγγλοι και Ιάπωνες διπλωμάτες έδιναν προτεραιότητα στην ειρήνη έναντι της φιλο-ισραηλινής μαχητικότητας. Περισσότερο από αυτό, η υπόθεση δείχνει την αποτυχία του ΟΗΕ να αποτρέψει μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις, με την οργάνωση να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο ίδιο τέλος που είχε η Κοινωνία των Εθνών. Όπως είπε η ρωσική αντιπροσωπεία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει γίνει όμηρος των συμφερόντων της Συλλογικής Δύσης.

Σε αυτό το σενάριο, είτε γίνονται θεσμικές μεταρρυθμίσεις είτε σύντομα θα έχουμε ανοιχτή κατάσταση παγκόσμιας σύγκρουσης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail