ukrinform.net |
moonofalabama.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η ρωσική κυβέρνηση είχε προβλέψει πως αυτή η διαδικασία θα συνέβαινε:
Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει πως η απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ να περάσει ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης που παραλείπει τη βοήθεια για την Ουκρανία αποτελεί προσωρινή οπισθοδρόμηση για το Κίεβο, αλλά προέβλεψε ότι η κόπωση από τον πόλεμο στη Δύση θα αυξανόταν και θα διχάσει όλο και περισσότερο η γνώμη.
Ερωτηθείς για την εξέλιξη των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως πιστεύει ότι η οπισθοδρόμηση για την Ουκρανία είναι «ένα προσωρινό φαινόμενο» και πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει σαφώς, όπως αποκάλεσε, την άμεση εμπλοκή της στη σύγκρουση.Όμως ο Πεσκόφ, μιλώντας μετά τη νίκη του κόμματος του Ρόμπερτ Φίκο στις εκλογές του Σαββατοκύριακου στη Σλοβακία, δεσμευόμενος να τερματίσει την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, είπε ότι η Μόσχα είχε προβλέψει εδώ και καιρό ότι η Δύση θα κουραζόταν όλο και περισσότερο να υποστηρίζει την Ουκρανία.
"Προφανώς, αυτό (η οπισθοδρόμηση των ΗΠΑ) είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Η Αμερική θα συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτή τη σύγκρουση, στην πραγματικότητα την άμεση εμπλοκή", δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Αλλά έχουμε πει επανειλημμένα στο παρελθόν πως σύμφωνα με τις προβλέψεις μας η κούραση από αυτή τη σύγκρουση, η κούραση από την εντελώς παράλογη χορηγία του καθεστώτος του Κιέβου, θα αυξηθεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Και αυτή η κούραση θα οδηγήσει στον κατακερματισμό του πολιτικού κατεστημένου και στην ανάπτυξη των αντιφάσεων».
Και έτσι εξελίσσεται:
Στην Αμερική, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για τη συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ενώ η υποστήριξη των Δημοκρατικών έχει υποχωρήσει αλλά παρέμεινε σχετικά ισχυρή, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.Στην Ευρώπη, η κούραση από τον πόλεμο και η εγχώρια πίεση διαδραματίζεται στις κάλπες, με τους ψηφοφόρους σε ορισμένες χώρες να επιλέγουν ηγέτες που απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το Κίεβο.
Το να αφήσουμε τον πόλεμο να συνεχιστεί μέχρι να υποχωρήσει η Δύση ήταν και είναι προφανώς μέρος της πολιτικής στρατηγικής της Ρωσίας. Ένας σύντομος πόλεμος και μια ουκρανική συνθηκολόγηση με την απαίτηση της Ρωσίας να μείνει εκτός ΝΑΤΟ θα ήταν σίγουρα καλύτερα. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν ήθελε να «αποδυναμώσει τη Ρωσία» και ως εκ τούτου έναν παρατεταμένο πόλεμο. Σκέφτηκε πως η Ρωσία δεν μπορούσε να αντέξει μια μακρά μάχη.
Αλλά μόνο άνθρωποι που δε γνώριζαν τη Ρωσία ή ήταν παραπληροφορημένοι για τους πόρους της θα πίστευαν τέτοιες ανοησίες. Ήταν προφανές σε άλλους ότι η Ρωσία έχει όλα όσα χρειάζεται κανείς για να συντηρηθεί ως έθνος: γη, ανθρώπους, ενέργεια, τρόφιμα, ορυκτά και μια βιομηχανία που είναι ικανή να παράγει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται. Ο μόνος τρόπος για να αποδυναμωθεί ή και να νικηθεί τη Ρωσία ήταν στο πεδίο της μάχης. Αλλά κανένα από τα δυτικά θαυματουργά όπλα δεν μπόρεσε να κάνει μια αποφασιστική διαφορά. Η Ρωσία βρήκε αντίμετρα σε όλα αυτά.
Η έξοδος από τον πόλεμο απαιτεί διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς και η σημερινή ηγεσία της ΕΕ έχουν επενδύσει πολύ βαθιά στην Ουκρανία για να ξεκινήσουν σοβαρές συνομιλίες. Για να βρεθεί ένα τέλος στον πόλεμο θα απαιτηθεί αλλαγή καθεστώτος στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Αλλά θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος. Αν δεν καταρρεύσει ξαφνικά ο ουκρανικός στρατός, δεν περιμένω καμία πραγματική αλλαγή πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ ή πριν εγκατασταθεί μια νέα κυβέρνηση.