Με ποιανού την πλευρά βρίσκεται η Τουρκία στην τελευταία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή;

Μετά την τελευταία κλιμάκωση Ισραήλ-Γάζας, ο κόσμος ουσιαστικά χωρίστηκε σε τρεις ομάδες. Εκτός από εκείνους που εξέφρασαν ανοιχτή υποστήριξη και για τις δύο πλευρές, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη έχει επιλέξει την ουδετερότητα. Προφανώς, η άμεση κατάπαυση του πυρός θα ήταν η καλύτερη λύση, καθώς χιλιάδες και από τις δύο πλευρές έχουν ήδη σκοτωθεί, πολλοί από αυτούς γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, καθώς και εκατοντάδες στρατιώτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι. Οποιοσδήποτε λογικός θα ήθελε να σταματήσει μια τέτοια τραγωδία. Ωστόσο, τα συμφέροντα διαφόρων ισχυρών ξένων οντοτήτων τροφοδοτούν και κλιμακώνουν τη σύγκρουση. Η ανάμειξη των περιφερειακών δυνάμεων είναι επίσης κρίσιμης σημασίας και η σχέση τους και με τις δύο πλευρές κυριαρχείται από περίπλοκη (γεω)πολιτική που υπερβαίνει το ζήτημα της θρησκείας και ακόμη και τη λαϊκή άποψη των αντίστοιχων εκλογέων τους.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Η Τουρκία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτού. Ενώ η χώρα είναι ως επί το πλείστον μουσουλμανική, οι πολιτικές ελίτ της είχαν πάντα την τάση να κλίνουν προς το Ισραήλ, αν και δεν το παραδέχονταν ποτέ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εξαιρετικά επιρρεπής στο να αποδεχθεί οποιοδήποτε ιδεολογικό κράμα που προωθεί τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του. Για παράδειγμα, ενώ είναι επίσημα ένας ειλικρινής ισλαμιστής, προωθεί επίσης μια πολύ εθνικιστική ατζέντα, όπως η ιδέα του παντουρκισμού που δεν είναι πάντα σύμφωνη με τον ισλαμισμό και τον νεοοθωμανισμό. Ο Ερντογάν και η τουρκική ελίτ συνολικά χρησιμοποίησαν αυτό το ασταθές ιδεολογικό μείγμα που επικαλύπτεται με πολλούς τρόπους (αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ αντιφατικό) για να επεκτείνουν τη ζώνη ισχύος και συμφερόντων της Τουρκίας. Καθώς ορισμένα άλλα τουρκικά κράτη συντονίζουν επίσης τις προσπάθειές τους με την Άγκυρα με ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι η αζερο-ισραηλινή εταιρική σχέση.

Ο αμοιβαίος εχθρός τους, το Ιράν, είναι επίσης στόχος των Νεο-Οθωμανιστικών/Παντουρκικών φιλοδοξιών τόσο της Άγκυρας όσο και του Μπακού. Και ενώ ο ανταγωνισμός Ισραήλ-Ιράν είναι θρησκευτικός και ιδεολογικός, το βόειο κρέας του Αζερμπαϊτζάν με την Τεχεράνη συνοψίζεται στην εθνικιστική του ιδέα να χαράξει το βορειοδυτικό Ιράν για τον εαυτό του, καθώς η περιοχή κατοικείται κυρίως από εθνοτικούς Αζέρους. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, θα μπορούσαν να υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια από αυτούς που ζουν στο Ιράν, περίπου τρεις φορές περισσότεροι από ό,τι στο ίδιο το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ερντογάν, αν και ιδιωτικά υποστηρίζει πολύ την ιδέα, καθώς θα ενίσχυε σημαντικά τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας (και θα άνοιγε περαιτέρω τις πύλες της Κεντρικής Ασίας), αποφεύγει να το δηλώσει δημοσίως για τον απλούστατο λόγο πως πολύ πιθανόν θα έθετε σε κίνδυνο τον στρατηγικό του στόχο να γίνει η απόλυτη εξουσία και «ηγέτης του πολιτικού Ισλάμ».

Οι στενοί δεσμοί της Άγκυρας με το Ισραήλ είναι ίσως το βασικό ζήτημα από αυτή την άποψη, καθώς η σύγκρουση του τελευταίου με μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου ενισχύει ουσιαστικά τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή. Αυτό φαίνεται καλύτερα στη Συρία, όπου ο τουρκο-ισραηλινός συντονισμός κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ υπήρξε σημαντικό εμπόδιο για την τελική ειρηνευτική διευθέτηση. Από πολλές απόψεις, μόνο η αριστοτεχνική χρήση της διπλωματίας από τη Ρωσία και οι σταθερές σχέσεις με όλους τους γείτονες της Συρίας είναι ο λόγος για τον οποίο τα προβλήματα που περνά η Δαμασκός δεν είναι πολύ χειρότερα. Ωστόσο, ενώ η Συρία είναι επίσης ένας σημαντικός στόχος για τον τουρκικό επεκτατισμό, η Άγκυρα δεν μπορεί ακριβώς να αποκαλύψει δημόσια ότι το συντονίζει με το Ισραήλ. Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο, ένας από τους αρχαιότερους εχθρούς του Ισραήλ, ήταν τόσο αποφασιστική στην υποστήριξή της προς τη Δαμασκό και τον Πρόεδρο Άσαντ.

Μετά το ξέσπασμα των άμεσων εχθροπραξιών μέσα και γύρω από τη Γάζα, η Χεζμπολάχ έσπευσε να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, ελπίζοντας προφανώς να συνδέσει όσο το δυνατόν περισσότερα στρατεύματα IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) και να αποτρέψει την αναδιάταξη τους στο νότιο Ισραήλ. Πρέπει να σημειωθεί πως η Χεζμπολάχ είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ από ό,τι ήταν ποτέ η Χαμάς, με πολύ πιο ικανές και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες μάχης που περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο πρόσφατα και πιο προηγμένα όπλα πεζικού. Στην πραγματικότητα, η Χεζμπολάχ απέκρουσε ακόμη και μια μεγάλη επίθεση των IDF το 2006, που είναι ίσως το μόνο γνωστό παράδειγμα ισραηλινής στρατιωτικής ήττας μέχρι σήμερα. Το σώμα αξιωματικών του Ισραηλινού Στρατού, κατά τα άλλα ουσιαστικά απαράμιλλο στην περιοχή, παίρνει τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ εξαιρετικά σοβαρά, γι' αυτό και τα περισσότερα από τα καλύτερα στρατεύματα του Ισραήλ βρίσκονται στο βορρά.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει επίσης τη Χαμάς, αλλά η σχέση τους δεν είναι τόσο απλή όσο θα περίμενε κανείς. Συγκεκριμένα, μέχρι σχετικά πρόσφατα, η Χαμάς ήταν σύμμαχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης με την οποία συνδέεται στενά το AKP του Ερντογάν. Και ενώ η ομάδα έχασε μεγάλο μέρος της επιρροής της, οι παλιοί δεσμοί τους δεν σπάνε τόσο εύκολα. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο ίδιος ο Ερντογάν πρέπει να διατηρήσει την εντύπωση ότι είναι ο αυτοαποκαλούμενος «ηγέτης του πολιτικού Ισλάμ», που σημαίνει πως δεν μπορεί να υποστηρίξει δημόσια το Ισραήλ. Έτσι, η Χαμάς, η οποία εξακολουθεί να έχει σταθερές σχέσεις με την Τουρκία, είναι επίσης ουσιαστικά σύμμαχος με τη Χεζμπολάχ, μια οργάνωση με την οποία η Άγκυρα διεξάγει πόλεμο μαζί της από τη δεκαετία του 1980. Όπως μπορούμε να δούμε, «ο εχθρός του εχθρού μου...» θα μπορούσε ακόμα να είναι «ο εχθρός μου», αφού αυτή η λογική δεν ισχύει πάντα στη Μέση Ανατολή, το Νο. 1 γεωπολιτικό αίνιγμα στον κόσμο.

Από την άλλη, η τουρκο-ισραηλινή συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στο στρατηγικό πεδίο, αλλά επεκτείνεται και στο τακτικό. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα μεγάλα στρατιωτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των παλαιών αρμάτων μάχης M60 «Patton» από τον Τουρκικό Στρατό με κιτ «Sabra» Mk II, καθώς και των F-4E «Phantom» της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, μαχητικά αεροσκάφη που εκσυγχρονίστηκαν στο πρότυπο «Terminator 2020». Όταν συνδυάζεται με τεράστιες ισραηλινές αποστολές όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, είναι αφελές (το λιγότερο) να πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία θα άφηνε ποτέ το Ισραήλ για την Παλαιστίνη. Η Άγκυρα σίγουρα θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, καθώς και θα προσπαθήσει να παίξει τον ρόλο ενός υποτιθέμενου προστάτη και μεσολαβητή μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά τίποτα δεν θα αλλάξει στα παρασκήνια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail