Με στρατιωτική ανάπτυξη, η Σουηδία κηρύσσει τον πόλεμο στις παράνομες συμμορίες ισλαμιστών

pixabay / John_Nature_Ph
Το 2015, η Ευρώπη αντιμετώπισε μια σημαντική πρόκληση με μια μαζική εισροή μεταναστών. Χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιταλία και η Γαλλία πήραν το μεγαλύτερο μέρος των αιτούντων άσυλο της ΕΕ. Ανάμεσά τους, η Σουηδία, η Ουγγαρία και η Αυστρία ξεχώρισαν σε κατά κεφαλήν αιτήσεις. Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές υποδοχής έχουν ένα κόστος: αυξανόμενη βία. Μετά τα πρόσφατα επεισόδια στη Γαλλία, παρόμοιες εντάσεις εμφανίζονται τώρα στη Σουηδία.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Melting Pot της Σουηδίας βράζει

«Οι πόλεμοι συμμοριών έχουν εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας στη Σουηδία», τόνισε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Άντερς Θόρνμπεργκ μετά από μια εβδομάδα που στιγματίστηκε από θανατηφόρους πυροβολισμούς. Αυτή η αύξηση είναι μέρος μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης μεταξύ συμμοριών που μάχονται για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών, καταφεύγοντας συχνά σε πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά. Ο Θόρνμπεργκ τόνισε τις ζοφερές λεπτομέρειες: «αγόρια ηλικίας μεταξύ 13 και 15 ετών σκοτώθηκαν, μια μητέρα εκτελέστηκε στο σπίτι και ένας νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην Ουψάλα». Οι δράστες, συχνά από το εξωτερικό, έχουν φύγει από πόλεις όπως η Ουψάλα και η Στοκχόλμη αναστατωμένοι, βιώνουν πολλαπλούς θανατηφόρους πυροβολισμούς και έξαρση εκρηκτικών επεισοδίων. Πέρυσι, η Σουηδία κατέγραψε 90 εκρήξεις και 101 απόπειρες επιθέσεων. Φέτος, έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 100 εκρήξεις.

Ο Θόρνμπεργκ τόνισε τον απολογισμό αθώων ζωών: «Οι πολίτες φοβούνται, η ανασφάλεια αυξάνεται», οδηγώντας σε αυξημένους συναγερμούς για την τρομοκρατία. Οι πρόσφατες προληπτικές προσπάθειες κατέληξαν σε συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων, ιδιαίτερα στην Ουψάλα, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Το 2022, αναφέρθηκαν 391 πυροβολισμοί, που στοίχισαν 62 ζωές, με 45 θανάτους από πυροβολισμούς τον προηγούμενο χρόνο. Αυτά τα έντονα στοιχεία δείχνουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωμένα μέτρα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις πόλεις της Σουηδίας και την προστασία των πολιτών της».

Εκφράζοντας ανησυχία για το θέμα, ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson τόνισε την ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις να συνεργαστούν με την αστυνομία στις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των εγκληματικών συμμοριών. Αυτή η κλήση έρχεται καθώς έντεκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και αθώων περαστικών, έπεσαν τραγικά θύματα πρόσφατων περιστατικών βίας με όπλα. Ο Kristersson τόνισε το ανησυχητικό στατιστικό πως η θανατηφόρα βία με όπλα έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Τώρα όλο και περισσότερα παιδιά και εντελώς αθώοι άνθρωποι πλήττονται από τη χονδροειδή βία. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση». Απέδωσε την τρέχουσα κρίση σε «μια ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και μια αποτυχημένη ένταξη», χαρακτηρίζοντάς την ως πρωτοφανή στη Σουηδία και μοναδική στην Ευρώπη.

Η απάντηση του Kristersson περιλαμβάνει τη σύγκληση συναντήσεων με κορυφαίους αξιωματούχους της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων για να διερευνηθεί πώς ο στρατός μπορεί να βοηθήσει την επιβολή του νόμου στην αντιμετώπιση εγκληματικών συμμοριών. Η κυβέρνηση εισάγει επίσης μέτρα όπως ενισχυμένη αστυνομική επιτήρηση, αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα που σχετίζονται με συμμορίες, ζώνες επισκέψεων, προστασία ανώνυμων μαρτύρων και ποινικοποίηση της συμμετοχής σε συμμορίες για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης βίας. 

Ρίζες της βίας

Η Σουηδία έχει βιώσει μια ανησυχητική κλιμάκωση της βίας των συμμοριών, με σημαντική αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με όπλα από το 2000. Αυτή η αύξηση της βίας αποδίδεται στην αποτυχία της ένταξης των μεταναστών. Η πρώην πρωθυπουργός Magdalena Andersson αναγνώρισε αυτή την αποτυχία, υπογραμμίζοντας τη δημιουργία παράλληλων κοινωνιών λόγω ανεπαρκών προσπαθειών ένταξης. Μια έκθεση του 2021 από το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος αποκάλυψε την ατυχή διάκριση της Σουηδίας ως ηγέτιδας της Ευρώπης σε θανατηφόρους πυροβολισμούς. Η αποτυχία αφομοίωσης των πρόσφατων μεταναστών συνέβαλε στον πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων συμμοριών, κάνοντας τον αγώνα της Σουηδίας με τη βία να ξεχωρίζει σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Η επιδημία της συμμορίας

Το 2015, η Ευρώπη γνώρισε μια άνευ προηγουμένου εισροή 1,3 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Πακιστάν, το Ιράκ, η Ερυθραία και τα Βαλκάνια. Αυτή η αύξηση προκλήθηκε από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας του ISIL, και γειτονικών χωρών όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Αίγυπτος που έκλεισαν τις πόρτες τους στους Σύριους αιτούντες άσυλο. Ενώ η Σουηδία αγκάλιαζε ιστορικά τους μετανάστες, αυτό το τεράστιο κύμα παρουσίαζε προκλήσεις ένταξης.

Εν μέσω αυτών των ανησυχιών, ισλαμιστές εξτρεμιστές εισήλθαν στην Ευρώπη. Αυτή η εισροή ισλαμιστών συνέβαλε στην αύξηση της βίας των συμμοριών και της εγκληματικότητας. Εξτρεμιστικά στοιχεία εκμεταλλεύονταν ευάλωτες κοινότητες, ενθαρρύνοντας τη σύσταση εγκληματικών συμμοριών. Αυτές οι συμμορίες, που συχνά έχουν τις ρίζες τους σε περιθωριοποιημένες γειτονιές μεταναστών, εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η βία, επιδεινώνοντας τις κοινωνικές εντάσεις στη Σουηδία.

Ο Ulf Kristersson παίρνει τώρα μια τολμηρή στάση για να αντιμετωπίσει τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και τη βία των συμμοριών στη Σουηδία. Πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναπτύξει τον στρατό ενάντια σε εγκληματικές συμμορίες, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή του για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της βίας. Υποστηρίζοντας την στρατιωτική εμπλοκή, ο Kristersson στοχεύει να αντιμετωπίσει γρήγορα αυτές τις συμμορίες, διασφαλίζοντας την απομάκρυνσή τους από το σουηδικό έδαφος. Αυτή η προορατική στρατηγική αντανακλά την αποφασιστικότητά του να προστατεύσει τις πληγείσες κοινότητες και να αποκαταστήσει την ασφάλεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail