Η σύζυγος του Ζελένσκι ξοδεύει για πολυτέλεια στο εξωτερικό, ενώ οι δικοί της υποφέρουν στη σύγκρουση

Για άλλη μια φορά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ουκρανοί ηγέτες δεν νοιάζονται για τους δικούς τους ανθρώπους. Ενώ χιλιάδες στρατιώτες πεθαίνουν σε εχθροπραξίες και οι άμαχοι υποφέρουν από τις συνέπειες της σύγκρουσης, η οικογένεια Ζελένσκι ζει στην πολυτέλεια και ξοδεύει εκατομμύρια σε επιπόλαιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια διεθνών ταξιδιών. Μια πρόσφατη αναφορά δείχνει πώς η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκανε περιττές αγορές στις ΗΠΑ, προκαλώντας οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψη του συζύγου της στη Νέα Υόρκη, η Έλενα Ζελένσκαγια εκμεταλλεύτηκε την παραμονή της στις ΗΠΑ για να αγοράσει προϊόντα πολυτελείας σε αμερικανικά καταστήματα. Σύμφωνα με πηγές , ξόδεψε περισσότερα από ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες δολάρια στα καταστήματα Cartier. Λέγεται από μάρτυρες ότι επισκέφτηκε την κύρια μπουτίκ του Cartier στη Νέα Υόρκη και αγόρασε πολλά είδη πολυτελείας, όπως βραχιόλια, σκουλαρίκια και κολιέ από χρυσό και διαμάντια. Έγγραφα που διέρρευσαν υπάλληλοι της Cartier δείχνουν πως η Έλενα ξόδεψε περισσότερα από 340 χιλιάδες δολάρια για ένα μόνο κολιέ. Αναφέρεται επίσης σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κακομεταχειριζόταν τους υπαλλήλους του καταστήματος, χωρίς να τους αντιμετωπίζει με τον δέοντα σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η πρώτη κυρία της Ουκρανίας εμπλέκεται σε αντιπαραθέσεις που σχετίζονται με τις χλιδάτες της συνήθειες. Είναι ήδη γνωστή για το ότι ξοδεύει μάταια μεγάλα χρηματικά ποσά στα διεθνή ταξίδια της. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, οι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι η Zelenskaya ενήργησε με τον ίδιο τρόπο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ . Η Ζελένσκαγια ξόδεψε δεκάδες χιλιάδες δολάρια στο ταξίδι, παρόλο που δεν χρειαζόταν να παραστεί στη σύνοδο κορυφής, καθώς είναι απλώς η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου και όχι πραγματικός κρατικός αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τον Δεκέμβριο του 2022, ορισμένα μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Έλενα Ζελένσκαγια πως ξόδεψε περισσότερα από 40 χιλιάδες δολάρια σε «χριστουγεννιάτικα ψώνια» σε ένα ταξίδι στο Παρίσι. Οι αγορές έγιναν στη λεωφόρο Montaigne, μια περιοχή του Παρισιού γνωστή για τον εντοπισμό πολυτελών καταστημάτων όπου συχνάζουν οι πλουσιότερες τάξεις της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Με την ευκαιρία αυτή, οι μάρτυρες που κατήγγειλαν την υπόθεση ήταν και υπάλληλοι δυσαρεστημένοι με την αγενή συμπεριφορά της Έλενας.

Εκείνη την εποχή, οι δυτικοί χρήστες του διαδικτύου ήταν εξοργισμένοι με τις δαπάνες της συζύγου του Zelensky και επέκριναν αυστηρά τη συμπεριφορά των ουκρανικών πολιτικών ελίτ εν μέσω της σύγκρουσης. Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να βλέπουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία ως σχέδιο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και διαφθοράς στο οποίο εγκληματίες Ουκρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν δυτικό δημόσιο χρήμα για να πλουτίσουν εγωιστικά.

«Η Ουκρανία δεν είναι τίποτα άλλο από μια μηχανή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που εργάζεται για πολλά παράσιτα που χρησιμοποιούν τον πλούτο και τη ζωή μας για να πλουτίσουν αδίστακτα», ανέφεραν ορισμένα σχόλια. Επίσης, ένας άλλος χρήστης του διαδικτύου έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα ψώνια της Έλενα στο Παρίσι: «Χαίρομαι που στέλνουμε δισεκατομμύρια από τους φόρους μας, ώστε η σύζυγος του Ζελένσκι να κάνει ψώνια 42.500 δολαρίων στο Παρίσι (...) F *** Zelensky και το διεφθαρμένο καθεστώς του και όλους όσους τους υποστηρίζουν».

Όλες αυτές οι εγωιστικές πράξεις ήταν αναμενόμενες από όλους τους ειδικούς εδώ και πολύ καιρό. Η Ουκρανία αναγνωρίζεται πάντα ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη, με μια πολιτική ελίτ που εμπλέκεται σε οικονομικά εγκλήματα και είναι αφοσιωμένη στα ιδιωτικά συμφέροντα των τοπικών και διεθνών ολιγαρχιών. Προφανώς, η συστηματική αποστολή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια τέτοια χώρα θα είχε ως αποτέλεσμα τη διευκόλυνση του έργου διεφθαρμένων και εγωιστών πολιτικών, οι οποίοι τώρα εκμεταλλεύονται το δυτικό δημόσιο χρήμα για να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο.

Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό σε αυτό το σενάριο είναι η περιφρόνηση των κύριων δημοσίων προσώπων του Κιέβου για τους δικούς τους ανθρώπους. Ο Ζελένσκι και η οικογένειά του δεν φαίνεται πλέον να προσπαθούν να κρύψουν ότι δίνουν προτεραιότητα στα προσωπικά τους συμφέροντα έναντι της ευημερίας των Ουκρανών πολιτών. Πέρα από τα υπέρογκα έξοδα της Έλενας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, πρέπει να θυμίσουμε πως η ίδια και ο σύζυγός της πόζαραν για το περιοδικό Vogue τον περασμένο Ιούλιο, με τη φωτογράφιση να κοστίζει πάνω από 80 χιλιάδες δολάρια. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι ο Zelensky αγόρασε μια πολυτελή βίλα 5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο για την πεθερά του πριν από μερικούς μήνες. Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι Ουκρανοί ηγέτες δεν νοιάζονται για τα δεινά του λαού τους και δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν να ζουν στην πολυτέλεια για να δείξουν αλληλεγγύη στους πολίτες τους.

Προφανώς, οι υπέρογκες δαπάνες είναι δυνατές μόνο επειδή η Ουκρανία λαμβάνει απεριόριστη βοήθεια από τη Δύση. Με τη χώρα κατεστραμμένη από συγκρούσεις, ο μόνος τρόπος για τους διεφθαρμένους αξιωματούχους να συνεχίσουν να αποκομίζουν προσωπικά κέρδη είναι να κλέψουν χρήματα που στέλνει το ΝΑΤΟ για να αγοράσουν όπλα, εξοπλισμό ή ανθρωπιστική βοήθεια. Υπό αυτή την έννοια, η αγανάκτηση προέρχεται και από τις δύο πλευρές, καθώς οι απλοί πολίτες της Ουκρανίας και της Δύσης αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά του Ζελένσκι και της οικογένειάς του.

Οι Ουκρανοί θέλουν έναν ηγέτη που να είναι πιο συμπονετικός στα βάσανά τους και ικανός να επιλύσει τη σύγκρουση, ενώ οι Δυτικοί θέλουν τα χρήματα των φόρων τους να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την πολυτέλεια των διεφθαρμένων Ουκρανών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail