Υπόγεια έκρηξη στη Νεβάδα: Η Ρωσία το παίρνει ως σήμα

Φωτογραφία: wearethemighty.com
Η υπόγεια έκρηξη που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών στη Νεβάδα λίγες ώρες αφότου η Μόσχα απέσυρε την επικύρωση της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι θα ήταν αδύνατο να κρύψει πιθανές πυρηνικές δοκιμές σε το μέλλον.
 
Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η υπόγεια έκρηξη έλαβε χώρα στις ΗΠΑ στις 18 Οκτωβρίου - την ημέρα που η Κρατική Δούμα ψήφισε το νόμο για την απόσυρση της επικύρωσης της CTBT από τη Ρωσία (το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πρόκειται να εξετάσει τον νόμο στις 25 Οκτωβρίου).

"Ένας μη πυρηνικός εκρηκτικός μηχανισμός δοκιμάστηκε στη Νεβάδα προκειμένου να αναπτυχθούν τεχνολογίες για την ανίχνευση πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιούν άλλες χώρες. Ίσως αυτό είναι ένα μήνυμα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σχετικά με την αδυναμία απόκρυψης πιθανών πυρηνικών δοκιμών στο μέλλον. Προς το παρόν επειδή, ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει τέτοιες δοκιμές. Εάν υπάρχουν τέτοια σχέδια, θα συνοδεύονται από αντίστοιχη ενημερωτική εκστρατεία για να τονιστεί η σημασία τους για την ενίσχυση της πυρηνικής αποτροπής", δήλωσε ο Ντμίτρι Στεφάνοβιτς, ερευνητής στο Κέντρο για τη Διεθνή Ασφάλεια της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στο lenta.ru.

Ο χρόνος του πειράματος στη Νεβάδα και η υιοθέτηση του νόμου για την ανάκληση της επικύρωσης της CTBT από τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι σύμπτωση, καθώς τέτοια πράγματα σχεδιάζονται και προετοιμάζονται εκ των προτέρων, σημείωσε ο Στεφάνοβιτς.
 
Ομοσπονδιακό Συμβούλιο: Η έκρηξη στη Νεβάδα είναι λάθος υπολογισμός της Ουάσιγκτον

Οι αρχές των ΗΠΑ δεν υπολόγισαν σωστά από διεθνή νομική άποψη πραγματοποιώντας την υπόγεια έκρηξη στον χώρο πυρηνικών δοκιμών στη Νεβάδα, πιστεύει ο Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Κονσταντίν Κοσάτσεφ. Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει επικυρώσει ποτέ το CTBT δεν σημαίνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν τέτοιες δοκιμές, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν το CTBT στις 24 Σεπτεμβρίου 1996. Από εκείνη την ημέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να απόσχουν από την παραβίαση της συνθήκης. Μεταξύ της υπογραφής και της επικύρωσης, το κράτος πρέπει καλόπιστα να απέχει από πράξεις που θα στερούν τη συνθήκη από το αντικείμενο και το σκοπό της. (…) Αυτός ο κανόνας, γνωστός ως "Ενδιάμεση Υποχρέωση", προβλέπεται στο άρθρο 18 της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών», είπε ο γερουσιαστής Κοσάτσεφ.

Προέτρεψε επίσης την Τεχνική Γραμματεία του CTBT να απαιτήσει μια δημόσια διεθνή νομική αξιολόγηση της πυρηνικής δοκιμής που διεξήχθη στις 18 Οκτωβρίου στη Νεβάδα.

Σύμφωνα με τον Vladimir Dzhabarov , Πρώτο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, η χρονική στιγμή των δύο γεγονότων στη Ρωσία και τις ΗΠΑ (κοινοβουλευτική έγκριση του νόμου για την ανάκληση της επικύρωσης της CTBT από τη Ρωσία και της υπόγειας έκρηξης στη Νεβάδα) θα μπορούσε πράγματι να είναι σύμπτωση. Πιθανότατα, όμως, ο στόχος της Ουάσιγκτον ήταν να δείξει στη Ρωσία πως οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για το τι λένε και τι κάνουν οι Ρώσοι.

"Έχουμε ελεύθερα χέρια, γιατί έχουμε πολλούς τύπους άλλων πυρηνικών όπλων. Μάλλον πρέπει να δοκιμαστούν. Εάν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αποφασίσει να πραγματοποιήσει δοκιμές, νομίζω ότι αυτό θα ληφθεί με κατανόηση", είπε ο γερουσιαστής.

Ο Γκριγκόρι Καρασίν, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, πιστεύει πως η έκρηξη στη Νεβάδα έγινε για να «προκαλέσει τη Ρωσία στο πλαίσιο της απόφασής της σχετικά με το CTBT».

«Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί παίζουν ένα μεγάλο παιχνίδι γύρω από αυτήν την κατάσταση», είπε ο Γκριγκόρι Καράσιν.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφερε μια υπόγεια έκρηξη σε δοκιμαστήριο στη Νεβάδα στις 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν μια χημική και όχι μια πυρηνική έκρηξη που διεξήχθη για τη βελτίωση της τεχνολογίας για την ανίχνευση υπόγειων δοκιμών πυρηνικών εκρηκτικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να εντοπίζουν πυρηνικές εκρήξεις χαμηλής ισχύος σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) εγκρίθηκε στην 50η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και άνοιξε προς υπογραφή το Σεπτέμβριο του 1996. Κάθε κράτος μέλος δεσμεύτηκε να μην πραγματοποιήσει δοκιμές ή άλλες πυρηνικές εκρήξεις σε οποιοδήποτε μέρος υπό τη δικαιοδοσία ή τον έλεγχό του.

Περισσότερες από 180 χώρες συμμετέχουν στο CTBT. Ωστόσο, μόνο 41 κράτη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας) την έχουν επικυρώσει μέχρι σήμερα. Η συνθήκη απαιτεί την επικύρωση από 44 μέλη προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Ιράν υπέγραψαν το CTBT αλλά δεν το επικύρωσαν, ενώ η Ινδία, η Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν δεν υπέγραψαν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail