ΑFΡ PHOTO / DELIL SOULΕΙΜΑN |
Φατίχ Γιουρτσέβερ*- turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι δεν είχε πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της Τουρκίας. Ο Μαζλούμ Άμπντι, διοικητής των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του de facto στρατού των Κούρδων, αρνήθηκε την Τετάρτη ότι οι επιτιθέμενοι της Άγκυρας «πέρασαν από την περιοχή μας».
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, στις 5 Οκτωβρίου, ένα UCAV ANKA-S που χειριζόταν ο Τουρκικός Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MİT) καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-16 των ΗΠΑ, αφού θεωρήθηκε δυνητική απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις όταν έφτασε σε 500 μέτρα μιας «περιορισμένης ζώνης λειτουργίας» (ROZ) κοντά στη Χασάκα, περίπου ένα χιλιόμετρο (λιγότερο από ένα μίλι) από τα αμερικανικά στρατεύματα.
Στον αγώνα μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών, που έγινε πιο έντονο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και σε ένα περιβάλλον στο οποίο το ΝΑΤΟ προσπαθεί ξανά να μεγιστοποιήσει την κατανόηση της ενότητας και της αλληλεγγύης μέσα του με την αποστολή της προστασίας της τάξης που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες, η κατάρριψη του UCAV μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ από άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ βλάπτει την εικόνα του ΝΑΤΟ καθώς και τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Επομένως, είναι απαραίτητο να βρεθεί και να αναλυθεί η απάντηση στο εξής ερώτημα: Γιατί η Τουρκία έστειλε το ένοπλο drone της σε απόσταση 500 μέτρων από τα αμερικανικά στρατεύματα και γιατί οι ΗΠΑ κατέρριψαν το τουρκικό drone;
Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του σχεδιασμού μιας αεροπορικής επιχείρησης είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή μιας πορείας δράσης για να διασφαλιστεί ότι οι προσδιορισμένοι στόχοι θα χτυπηθούν χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των φιλικών δυνάμεων στην περιοχή. Ο συντονισμός μεταξύ των φιλικών δυνάμεων είναι απαραίτητος για τον σκοπό αυτό. Έχουν αναπτυχθεί διαδικασίες για να αποτραπεί η αμοιβαία παρέμβαση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Εάν η Τουρκία διεξάγει αεροπορική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, πρέπει να γνωρίζει τη θέση των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και τις τοποθεσίες όπου ενδέχεται να είναι παρούσες και να τα λάβει υπόψη στον σχεδιασμό της. Εάν ένας στόχος κοντά σε αμερικανικά στρατεύματα πρόκειται να δεχθεί επίθεση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να ενημερώνονται μέσω του Τούρκου αξιωματικού συνδέσμου στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ ή του Τούρκου αξιωματικού συνδέσμου στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) στην Άγκυρα. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πάτρικ Σ. Ράιντερ είπε στους δημοσιογράφους πως είχε δηλωθεί ROZ στην περιοχή κοντά στη Χασάκα, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Τέτοιες δηλώσεις είναι τυπικές για τις αμερικανικές δυνάμεις. Επομένως, υπό κανονικές συνθήκες, είναι απίθανο ένα UCAV που ελέγχεται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) να εισέλθει στη ROZ. Ωστόσο, μετά την κατάρριψη του UCAV, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως το UCAV που καταρρίφθηκε δεν τους ανήκε, οπότε φαίνεται ότι η MİT ήλεγχε το UCAV.
Το πιο σημαντικό σημείο εδώ είναι ότι όταν οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ είδαν το τουρκικό UCAV να πλησιάζει το ROZ, πρέπει να επικοινώνησαν με το Επιχειρησιακό Κέντρο Διοίκησης των TSK μέσω της CENTCOM και να προειδοποίησαν ότι το UCAV δεν έπρεπε να εισέλθει στη ROZ. Ωστόσο, το γεγονός ότι το UCAV δεν άλλαξε πορεία και έφτασε σε απόσταση 500 μέτρων από τα αμερικανικά στρατεύματα δείχνει πως υπήρχε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των TSK και της MİT ή ότι η MİT δεν ενημέρωσε τις TSK για τις κινήσεις του UCAV. Σε κάθε περίπτωση, σε μια τόσο μεγάλης κλίμακας αεροπορική επιχείρηση, η διαχείριση της επιχείρησης θα πρέπει να γίνεται από ένα ενιαίο κέντρο και δεν είναι σωστή από άποψη στρατιωτικού σχεδιασμού η συμμετοχή της MİT στην επιχείρηση ως ξεχωριστό στοιχείο και ανεξάρτητα να δεσμεύει στόχους με UCAV υπό τον έλεγχό της. Η ανάπτυξη ενός UCAV, ιδιαίτερα ενός υπό έλεγχο MİT, κοντά στα αμερικανικά στρατεύματα πιθανότατα εξυπηρετεί μια πολιτική ατζέντα περισσότερο από μια στρατιωτική. Πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, το σχέδιο δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί γιατί η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έδωσαν το πράσινο φως για μια τέτοια επιχείρηση. Ο Ερντογάν εδραίωσε την εξουσία του μετά την επανεκλογή του ως πρόεδρος. Ο επόμενος στόχος του είναι να αντικαταστήσει το σύνταγμα του 1982 με ένα νέο. Για να συμβεί αυτό, όμως, οι συζητήσεις για τα άρθρα του νέου συντάγματος πρέπει να γίνουν σε εθνικιστικό κλίμα στο πλαίσιο που έθεσε ο Πρόεδρος Ερντογάν.
Μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία μπορεί να είναι η στρατηγική της Τουρκίας για την προώθηση του εθνικισμού. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία πως ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στη Συρία για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Τουρκίας και ότι η έλλειψη οικονομικής σταθερότητας είναι αποτέλεσμα αυτής της απαραίτητης ενέργειας. Αν οι ΗΠΑ δεν είχαν καταρρίψει το τουρκικό UCAV, η κυβέρνηση Ερντογάν θα το είχε λάβει ως σήμα για να προχωρήσει στη χερσαία επιχείρηση. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν την κόκκινη γραμμή τους καταρρίπτοντας το UCAV. Η δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών — "κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένα UCAV χάθηκε λόγω διαφορετικών τεχνικών εκτιμήσεων στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που λειτουργούσε με τρίτους. Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί μια πιο αποτελεσματική λειτουργία του μηχανισμού αποκλιμάκωσης με τα αρμόδια μέρη " - δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει πάρει το μήνυμα σχετικά με την κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ και θα λάβει μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.