Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Μπαγκλαντές, ασκούν πίεση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης

Η πολιτική Δύση δεν έπαψε ποτέ να βλέπει τον Παγκόσμιο Νότο ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους των (νεο)αποικιοκρατικών τάσεων της. Αυτό έχει αποδειχτεί επανειλημμένα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υποτελείς τους και τα κράτη-δορυφόρους τους να πατρονάρουν συχνά αυτές τις χώρες σχετικά με το υποτιθέμενο «ηθικό υψηλό έδαφος» των δυτικών εθνών και την περίφημη «παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες», «ελευθερία και δημοκρατία», κ.λπ. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Νότος είναι ολοένα και πιο «ασυμβατός» με τις απαιτήσεις των (νεο)αποικιοκρατών, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ότι κατά κάποιο τρόπο είναι «ουδέτεροι» και «δεν είναι αρκετά δημοκρατικοί» , μεταξύ άλλων. Η Ουάσιγκτον που προσπαθεί να ασκήσει αυτήν την πίεση ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή ισχυρή είναι η χώρα, εξακολουθεί να βλέπει τον Παγκόσμιο Νότο από μια συγκαταβατική προοπτική. Αυτό φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους πάντες στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Νότια Ασία, προσπαθώντας να ωθήσουν τις χώρες εκεί σε κατηγορίες «είτε μαζί μου είτε εναντίον μου».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μάλλον μπερδεμένο, δεδομένου του πώς η πολιτική Δύση έχει ενστερνιστεί πλήρως την έννοια του «μη δυαδικού» και πόσο εχθρική είναι απέναντι σε οτιδήποτε περιλαμβάνει μόνο δύο από κάτι (άνδρας-γυναίκα, πατέρας-μητέρα κ.λπ.). Ωστόσο, με κάθε σοβαρότητα, οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω του τεράστιου μεγέθους της πίεσης που συνεχίζει να ασκεί ο εμπόλεμος πόλος ισχύος. Πολλά παραδείγματα αυτού αγνοούνται όχι μόνο από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας, αλλά και από πολλά εναλλακτικά μέσα. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την πρόσφατη περίπτωση κλιμάκωσης της πίεσης των ΗΠΑ στο Μπαγκλαντές. Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαΐου, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμών βίζα στο Μπαγκλαντές., που υποτίθεται ότι στόχευε «στην υποστήριξη μιας ελεύθερης και δίκαιης ψηφοφορίας» στη χώρα της Νότιας Ασίας. Τώρα, αφού τελειώσατε να γελάτε πως οι ΗΠΑ λένε σε οποιονδήποτε πώς πρέπει να διεξάγουν εκλογές, ακολουθεί μια σύντομη ανάλυση.

Αυτή η ανόθευτη ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα του Μπαγκλαντές περιλαμβάνει επίσης την στόχευση συγκεκριμένων ατόμων και των μελών της οικογένειάς τους «εάν είναι υπεύθυνα ή συνένοχοι στην υπονόμευση της δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας στο Μπαγκλαντές». Με άλλα λόγια, αν δε δείξουν αμφίβολη υποστήριξη στις ΗΠΑ. Αυτό θα εφαρμοστεί επίσης σε νυν και πρώην αξιωματούχους του Μπαγκλαντές, μέλη φιλοκυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων, αξιωματούχους από την επιβολή του νόμου, το δικαστικό σώμα και τις υπηρεσίες ασφαλείας, κ.λπ. μπαίνοντας σε ισχύ στις 22 Σεπτεμβρίου. Ακόμη χειρότερα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μπαγκλαντές Peter Haas δήλωσε μάλιστα ότι αυτό θα ισχύει και για τα μέλη των μέσων ενημέρωσης στο Μπαγκλαντές. Αυτό δεν είναι μόνο παραβίαση της βασικής ελευθερίας του Τύπου, αλλά και του αμερικανικού δικαίου , συγκεκριμένα της Πρώτης Τροποποίησης του πολυδιαφημισμένου Συντάγματος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το κράτος δικαίου στις ΗΠΑ έχει ουσιαστικά αντικατασταθεί από την «εγχώρια τάξη που βασίζεται σε κανόνες», μια πιο τοπική εκδοχή του παγκόσμιου «ξαδέρφου» τους. Συγκεκριμένα, αν δούμε πώς η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να οπλοποιεί τους ομοσπονδιακούς θεσμούς των ΗΠΑ ενάντια στους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ επίσης καυχιέται για την «υπεράσπιση του ελεύθερου Τύπου» και τη «μη ανάμειξη στην εκλογική διαδικασία», η συνεχιζόμενη ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα του Μπαγκλαντές δεν είναι σχεδόν καθόλου εκπληκτική. Εξάλλου, η Ουάσιγκτον προσπαθούσε εδώ και καιρό να καταστείλει πηγές ρωσικών ή κινεζικών μέσων ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντάς τις «κρατικές» ή κατηγορώντας τις «παραπληροφόρηση» χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Επιπλέον, το ίδιο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκουν σκόπιμο να σχολιάσουν ακόμη και (πόσο μάλλον να επιβάλουν περιορισμούς) την εκλογική διαδικασία στο Μπαγκλαντές είναι μια ακόμη απόδειξη της παντελούς έλλειψης διπλωματικής εθιμοτυπίας στην εξωτερική πολιτική της πολεμικής θαλασσοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον DC επιδεικνύει εχθρότητα προς την Ντάκα. Το 1971, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν σθεναρά στην ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές και παρείχαν πλήρη υποστήριξη στις πακιστανικές δυνάμεις κατοχής που φέρθηκε βάναυσα σε εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα της Νότιας Ασίας. Και ενώ οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί από τότε, ακόμη και αυτό αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό επιφανειακό, καθώς οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά εχθρικές στην ιδέα πως το Μπαγκλαντές θέλει να ασκήσει το δικαίωμα να επιλέξει το δικό του πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής. Αυτό έχει οδηγήσει σε περιττές εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Η πρωθυπουργός Σεΐχη Χασίνα έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για υποτιθέμενη «υπονόμευση της δημοκρατίας» λόγω της μη συμμόρφωσής της με την επιθετική εξωτερική πολιτική της πολεμικής θαλασσοκρατίας. Και ενώ η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παπαγαλίζει την «ανησυχία» της για τη «δημοκρατική διαδικασία», ο πραγματικός λόγος για την εχθρότητά της προς την Ντάκα είναι η προσπάθεια της τελευταίας για οικονομική ανεξαρτησία.

Συγκεκριμένα, η κεντρική θέση του Μπαγκλαντές στον Κόλπο της Βεγγάλης κατέχει σημαντική θέση στην στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τη λεγόμενη «περιστολή της Κίνας». Εκτός από την οικονομική συνεργασία της Ντάκα με το Πεκίνο, η Ουάσιγκτον θεωρεί «προβληματικό» το γεγονός ότι η χώρα της Νότιας Ασίας υποτίθεται πως «βοηθά» την αποδολαριοποίηση του κόσμου χρησιμοποιώντας τοπικά νομίσματα στο εμπόριο της με άλλες χώρες, ιδιαίτερα τη Ρωσία. Η γειτονική Ινδία, καθώς και πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, διαπραγματεύονται σε τοπικά νομίσματα προκειμένου να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τη Μόσχα. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε πολύ πριν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν τον πόλεμο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά ενισχύθηκε εκθετικά και επιταχύνθηκε ακριβώς από αυτούς τους περιορισμούς. Έτσι, για άλλη μια φορά, η Ουάσιγκτον DC καρπώνεται τα «πλεονεκτήματα» των δικών της πολιτικών, αλλά κατά κάποιο τρόπο εξακολουθεί να κατηγορεί άλλους για αυτό, αντί να αναλάβει τελικά κάποια γεωπολιτική ευθύνη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail