Η αποτυχία των πληροφοριών του Ισραήλ είναι "κακή για τις επιχειρήσεις"

Όταν η παλαιστινιακή αντίσταση παραβίασε όλα τα όρια ασφαλείας του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, το Τελ Αβίβ συνελήφθη με κατεβασμένα τα παντελόνια. Πώς μπορεί μια τόσο εκπληκτική αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών να μην επηρεάσει τον τομέα πληροφοριών και τις πωλήσεις στον κυβερνοχώρο της χώρας;

Η τεράστια κλίμακα και η ένταση της επιχείρησης Al-Aqsa Flood της παλαιστινιακής αντίστασης αιφνιδίασε το Ισραήλ και τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Ακόμη και έμπειροι βετεράνοι της δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι διαθέτουν βαθιά γνώση των δυνατοτήτων επιτήρησης του Ισραήλ, προσπάθησαν να δώσουν οποιαδήποτε εύλογη εξήγηση για τα κραυγαλέα κενά ασφαλείας. 

Kit Klarenberg - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Ακαδημαϊκοί με δεκαετίες έρευνας για τη σύγκρουση, παραδέχθηκαν επίσης πως δεν είναι σοφότεροι: «Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει. Τι σημαίνει αυτό. Ή πού κατευθύνεται αυτό. Κυριολεκτικά τα πάντα είναι δυνατά», έγραψε στο Twitter ένας συνεργάτης στο «παλαιότερο και κορυφαίο think tank στον κόσμο στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», το Royal United Services Institute (RUSI).

Αμερικανοί αξιωματούχοι προχώρησαν σε υπεκφυγές όταν ρωτήθηκαν αν αυτό ισοδυναμούσε με μια επική «αποτυχία πληροφοριών». Τα κυρίαρχα ειδησεογραφικά πρακτορεία σκέφτηκαν ανοιχτά πώς το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να είχε χάσει τα περίτεχνα σχέδια των Παλαιστινίων, ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας διαδόθηκαν γρήγορα στο Διαδίκτυο υποδηλώνοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να επέτρεψε σκόπιμα την εισβολή - σαν να ζητούσε ποτέ το κράτος κατοχής μια δικαιολογία για να κονιορτοποιήσει τη Γάζα.

"Δεν υπάρχει περίπτωση, κατά την άποψή μου, το Ισραήλ να μην ήξερε τι έρχεται...Κάτι δεν πάει καλά εδώ...Αυτή η αιφνιδιαστική επίθεση φαίνεται σαν μια προγραμματισμένη επιχείρηση σε όλα τα μέτωπα", παρατήρησε ένας πρώην αξιωματικός των Ισραηλινών πληροφοριών.

Μια πρωτοφανής αποτυχία ασφάλειας

Μια αναφορά των Financial Times για το φιάσκο ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «έχει χτίσει την πιο τρομερή υπηρεσία πληροφοριών στην περιοχή και έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και σε εχθρικούς γείτονες», όπως το Ιράν, ο Λίβανος και η Συρία.

Ωστόσο, παρά αυτή την φαινομενικά τρομερή πέμπτη φάλαγγα και την κατασκευή από το Τελ Αβίβ «ενός φράγματος υψηλής ασφάλειας γύρω από το οχυρό της Χαμάς στη γεμάτη Γάζα - που υποστηρίζεται από αισθητήρες κίνησης και εκτείνεται βαθιά κάτω από το έδαφος» - εκατοντάδες Παλαιστίνιοι μαχητές μπόρεσαν να παραβιάσουν άμυνες χωρίς δυσκολία.

Αυτό το έκαναν από πολλά μέτωπα, χρησιμοποιώντας βάρκες, σήραγγες, μοτοσικλέτες και αλεξίπτωτα πλαγιάς, διεισδύοντας σε δέκα βάσεις του στρατού κατοχής και σκοτώνοντας εκατοντάδες κοιμισμένους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το Al-Aqsa Flood περιελάμβανε την τακτοποίηση πολλαπλών συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων, επίγειων δυνάμεων, οχημάτων και άλλου εξοπλισμού σε ευαίσθητες θέσεις πριν από την εκτέλεσή του, αφήνοντας τους μαχητές της αντίστασης και τον εξοπλισμό τους εκτεθειμένα σε επιτήρηση από διάφορες γωνίες, αλλά ούτε εντοπίστηκαν ούτε αναχαιτίστηκαν.

Το Τελ Αβίβ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση της φήμης του και καυχιόταν συνήθως τα προηγούμενα χρόνια ότι ήταν μια από τις πιο οχυρωμένες και καλά αμυνόμενες χώρες στον κόσμο.

Στην περίπτωση αυτή, η τεχνολογία κατέστη τελείως άχρηστη, οι εκτενείς κάμερες, οι αισθητήρες και άλλα συστήματα που τη συνθέτουν δεν εντοπίζουν την επίθεση ή τους δράστες. Εν τω μεταξύ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν με καταιγιστικό ρυθμό αυτόματα πολυβόλα και ηλεκτρονικούς πύργους φρουράς, καθώς η παλαιστινιακή αντίσταση ανατίναξε φράχτες και μπήκε στο Ισραήλ.

Όπως θρηνούσε ένας δημοσιογράφος της Haaretz:

«Ακόμα κι αν καταστραφεί όλη η Λωρίδα της Γάζας (και δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο), και ακόμη κι αν τα κεφάλια του Μοχάμεντ Ντέιφ, του Χάλεντ Μεσάλ, του Γιαχία Σινγουάρ, του Ισμαήλ Χανίγιε και των συνεργατών τους κυλήσουν στα σοκάκια, αυτό δε θα αποζημιωθεί για τη μεγαλύτερη αποτυχία ασφάλειας από το 1973».

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι απαιτείται μια πολύ σοβαρή συζήτηση για το τι πήγε στραβά, αλλά ισχυρίστηκαν πως θα ακολουθούσε την αντεπίθεση κατά της Γάζας, όποτε τελειώσει αυτή η γενοκτονική ώθηση. «Θα μιλήσουμε γι' αυτό όταν χρειαστεί να το συζητήσουμε», είπε διστακτικά ένας εκπρόσωπος του στρατού.

Αλλά πέρα ​​από τις απώλειες του στρατού και των εποίκων που υπέστη το κράτος κατοχής, ο ευρύτερος ψυχολογικός αντίκτυπος αυτής της παλαιστινιακής επιχείρησης ανταρτών είναι βαθύς. Και έρχεται μετά από δύο χρόνια αδυσώπητων, και συχνά επιτυχημένων, ξένων επιχειρήσεων hacking που έχουν διεισδύσει στα πιο σκληρά τείχη προστασίας του Ισραήλ σε κρίσιμους θεσμούς - συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Πιο πρόσφατα, μια επιχείρηση πειρατείας διέρρευσε ντροπιαστικές ιδιωτικές φωτογραφίες του Ehud Barak , του πρώην υπουργού Άμυνας και πρωθυπουργού του Ισραήλ, οι οποίες διαδόθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσαν φρίκη στην πολιτική ελίτ του Ισραήλ.

Επιπτώσεις στον τεχνολογικό τομέα του Ισραήλ

Πέρυσι, οι Times of Israel ανέφεραν ότι το 2021, οι συνολικές εξαγωγές κυβερνοασφάλειας της χώρας υπολογίστηκαν σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, το 33 τοις εκατό των εταιρειών cyber unicorn λειτουργούν από το Ισραήλ και ένα τεράστιο 40 τοις εκατό των παγκόσμιων ιδιωτικών επενδύσεων στον κυβερνοχώρο έχουν διοχετευτεί στη χώρα, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Από την οπτική γωνία του Τελ Αβίβ, η έκθεση των συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης και πολέμου ως αναποτελεσματικά και ευάλωτα σε επιθέσεις ανταρτών αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το εμπορικό σήμα "Startup Nation" του Ισραήλ, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τεχνολογικό του τομέα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων - με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2018, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε καυχηθεί:

«Η κυβερνοασφάλεια αναπτύσσεται μέσω της συνεργασίας και η κυβερνοασφάλεια ως επιχείρηση είναι τεράστια...Ξοδέψαμε ένα τεράστιο ποσό για τη στρατιωτική μας νοημοσύνη και τη Μοσάντ και τη Shin Bet. Ένα τεράστιο ποσό. Ένα τεράστιο μέρος αυτού εκτρέπεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο...Πιστεύουμε πως υπάρχει μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία στην ατελείωτη αναζήτηση της ασφάλειας»

Η ώθηση για υπεροχή στον κυβερνοχώρο διαπερνά σχεδόν κάθε τομέα της ισραηλινής κοινωνίας. Τα πανεπιστήμια ακονίζουν τις καινοτόμες νέες τεχνολογίες και εκπαιδεύουν μελλοντικές γενιές κυβερνοκατασκόπων και χειριστών ασφαλείας, που θα απασχολούνται μετά την αποφοίτησή τους από τις εταιρίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που ιδρύθηκαν από βετεράνους των διαβόητων υπηρεσιών πληροφοριών στον κυβερνοχώρο του Τελ Αβίβ, όπως η Μονάδα 8200, που λειτουργούν ως αποτελεσματικά όπλα μήκους διαιρέσεις του ισραηλινού κράτους.

Γραφικά βίντεο που δείχνουν τα «χειρουργικά χτυπήματα» του Ισραήλ σε Παλαιστίνιους αμάχους και υποδομές χρησιμοποιούνται ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προώθηση των όπλων τους σε ξένους πελάτες, ενώ πρακτικές επιδείξεις επεμβατικών εργαλείων επιτήρησης όπως το διαβόητο Pegasus έχουν κερδίσει τη φήμη. Το Pegasus μολύνει στοχευμένα smartphone, επιτρέποντας τη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων ευαίσθητων δεδομένων χρήστη σε πραγματικό χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια, οι αποκαλύψεις ξένων κυβερνήσεων και υπηρεσιών ασφαλείας που εμπλέκονται σε σκάνδαλα λόγω της κρυφής χρήσης του Pegasus έχουν γίνει ανησυχητικά ρουτίνα. Αυτό το επεμβατικό εργαλείο αναπτύχθηκε από την ομάδα NSO, που ιδρύθηκε από έναν πρώην πράκτορα της Μοσάντ.

Μια έρευνα του Carnegie Endowment το 2021 αποκάλυψε ότι 56 διαφορετικά κράτη είχαν προμηθευτεί αυτήν την τεχνολογία, καθώς και άλλες καινοτομίες spyware και «ψηφιακής εγκληματολογίας» από Ισραηλινούς ανταγωνιστές όπως οι Candiru, Cellebrite και Cytrox.

Κάνοντας μια δολοφονία

Όπως τεκμηριώνει ο Jeff Halper, διευθυντής της Ισραηλινής Επιτροπής Κατά των Κατεδαφίσεων του Σώματος, στο βιβλίο του War Against The People το 2015, το Τελ Αβίβ με τη χρησιμοποίηση εμπορευμάτων όπως το Pegasus σε πελάτες στο εξωτερικό παράγει ένα τεράστιο ποσό διπλωματικής καλής θέλησης, η οποία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην καταστολή της διεθνούς κριτικής της σιωνιστικής βαρβαρότητα απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Σε τελική ανάλυση, η βάναυση αποτελεσματικότητα αυτής της βαρβαρότητας έχει γίνει διεστραμμένα ένα μοναδικό σημείο πώλησης για τις ισραηλινές συσκευές δολοφονίας, τις «λύσεις» επιτήρησης και τις τακτικές μάχης παγκοσμίως.

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Επιχείρησης al-Aqsa Flood, τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν μια «αιχμή ρεκόρ» σε χώρες που αγοράζουν ισραηλινά συστήματα κυβερνοπολέμου και πληροφοριών από 67 σε 83 το 2022 και άδειες μάρκετινγκ για αυτά τα προϊόντα χορηγήθηκαν σε 126 χώρες.

Αυτό ακολούθησε μια «δραματική πτώση» το 2021, που επισπεύδεται από την έκθεση της ευρείας χρήσης του Pegasus από καταπιεστικές κυβερνήσεις και τη μαύρη λίστα των NSO και Candiru από την Ουάσιγκτον.

Φαίνεται πιθανό ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν επίσης σε σημαντική πτώση της περιουσίας του τομέα της κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ. Η Γάζα είναι, εκ σχεδίασης, ένα υπαίθριο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θεωρητικά, τίποτα και κανείς δεν μπαίνει ή βγαίνει χωρίς την άδεια και τη γνώση του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, αυτή τη φορά, το υποτιθέμενο σύστημα εσωτερικής επιτήρησης απέτυχε καταστροφικά.

Αντίσταση στην ψηφιακή εποχή

Κατά ειρωνικό τρόπο, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξηγήσεις που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής είναι ότι οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν smartphone της Huawei για τις ψηφιακές τους επικοινωνίες. Η πολύ κακοποιημένη κινεζική εταιρεία αντιμετώπισε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους της, φαινομενικά επειδή συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται στην άρνησή τους να εισαγάγουν backdoors στην τεχνολογία και τις συσκευές τους κατόπιν εντολής των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Έχει υποστηριχθεί ότι η λειτουργία δορυφορικής επικοινωνίας του Huawei Mate 60 Pro, για παράδειγμα, «επιτρέπει στο τηλέφωνο να πραγματοποιεί κλήσεις και να μεταδίδει δεδομένα χωρίς σύνδεση δικτύου, αποφεύγοντας έτσι την παρακολούθηση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus».

Το μοντέλο χρησιμοποιεί επίσης το ανεξάρτητο λειτουργικό σύστημα Harmony και «υιοθετεί τα πιο πρόσφατα μέτρα ασφαλείας για την αποτελεσματική άμυνα έναντι των επιθέσεων spyware Pegasus», τα οποία μπορούν να αποφύγουν αποτελεσματικά την παρακολούθηση λογισμικού κατασκοπείας Pegasus.

Αυτή η άρνηση έχει γίνει πλέον ένα επιτακτικό, μοναδικό σημείο πώλησης για τους μαχητές της ελευθερίας όχι μόνο στα Κατεχόμενα Εδάφη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Al-Aqsa Flood δεν ήταν μόνο μια ταπεινωτική αποτυχία ασφάλειας για το Ισραήλ, αλλά έχει εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της περίφημης τεχνολογίας ασφαλείας του. Η ιστορική αντιστασιακή επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες, επηρεάζοντας τη φήμη της κατοχής όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και στον επιχειρηματικό και οικονομικό.

--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail