Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να υποχωρήσει από τον πόλεμο του Κιέβου

Freepen.gr - Οι τελευταίες ημέρες σημαδεύτηκαν από αρκετά βαριά πολιτικά πλήγματα για το καθεστώς του Κιέβου. Όλη η ικεσία του Ζελένσκι για χρήματα πήγε μάταια, αναφέρει το southfront.press.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ουκρανίας έκαναν άλλη μια χειρονομία καλής θέλησης και πραγματοποίησαν μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο, την πρώτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν ήταν παρά ένα κόλπο επίδειξης.

Ο Josep Borrel είπε ότι ανεξάρτητα από την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ θα συνεχίσει να αυξάνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Ωστόσο, διευκρίνισε επίσης πως η συνάντησή τους στο Κίεβο είναι απλώς μια συζήτηση υψηλού επιπέδου που δεν είχε στόχο να καταλήξει σε πολιτικές αποφάσεις. Με άλλα λόγια, το Κίεβο δεν πρέπει να περιμένει χρήματα και όπλα, αλλά μόνο συζητήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τη διάθεση 5 δισεκατομμυρίων επιπλέον ευρώ για βοήθεια προς την Ουκρανία το 2024.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ, το Politico ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν στην Ουκρανία όπλα από τα δικά τους οπλοστάσια, καθώς αυτό απειλεί τη δική τους ασφάλεια. Μετά από 18 μήνες έντονων μαχών, τα ευρωπαϊκά αποθέματα όπλων φέρεται να «στεγνώνουν σε βιομηχανική κλίμακα».

Η Πολωνία ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια να αναστείλει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσει τις δικές της ικανότητες. Οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις προέτρεψαν να αναθεωρήσουν το μερίδιο που κατέβαλε το Παρίσι για να βοηθήσει στην παραγωγή όπλων. Ο Αρχηγός του Επιτελείου της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας είπε ότι η Γαλλία δεν μπορεί να πληρώνει ατελείωτα για το Κίεβο ενώ τα δικά της συστήματα είναι εκτός λειτουργίας για την Ουκρανία.

Επίσης, δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για το Κίεβο στην Ουάσιγκτον.

Την 1η Οκτωβρίου, ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού των ΗΠΑ για 45 ημέρες, το οποίο δεν περιελάμβανε βοήθεια προς την Ουκρανία. Την ίδια μέρα, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε πως η υπηρεσία είχε εξαντλήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον ανέστειλε τη χρηματοδότηση προγραμμάτων βοήθειας προς την Ουκρανία λόγω της αποτυχίας του Κογκρέσου να διαθέσει πόρους για αυτό. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια κονδύλια στο πλαίσιο του προγράμματος Presidential Drawdown Authority, δηλαδή στρατιωτική βοήθεια από τις εφεδρείες του Πενταγώνου αλλά η χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας και των προγραμμάτων Ξένης Στρατιωτικής Χρηματοδότησης έχει ανασταλεί. Αυτά τα προγράμματα έπρεπε να παρέχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο συνεχίζει να αναζητά τροφή για κανόνια. Το Verkhovna Rada της Ουκρανίας κατέγραψε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα αυξήσει το όριο ηλικίας για τους στρατιώτες από 60 σε 65 ετών και έως 70 χρόνια για την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία.

Με τη σειρά του, ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Άμυνας εξέδωσε νέα εντολή προς το Κίεβο. Στη συνέντευξή του κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να οδηγήσουν περισσότερους νέους στο μέτωπο. Ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών στο μέτωπο υπερβαίνει τα 40 χρόνια, επομένως οι επιθυμίες του Ζελένσκι να σώσει τους νέους για το μέλλον δεν είναι προορισμένες να πραγματοποιηθούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail