Η Ουγγαρία και η Σλοβακία απειλούν να σπάσουν την ενότητα της ΕΕ σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας

Σε μια εποχή που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις συναντήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γάζα, η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα απειλούν να σπάσουν την ενότητα του μπλοκ σχετικά με την στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times στις 27 Οκτωβρίου. Το άρθρο έρχεται καθώς τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. διαφώνησαν για έναν προϋπολογισμό που χορηγεί 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο και, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από τις Βρυξέλλες ήταν απαραίτητη για το Κίεβο από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο νεοεκλεγείς Σλοβάκος ομόλογός του, Ρόμπερτ Φίκο, έχουν ταχθεί κατά της διατήρησης αυτής της υποστήριξης, η οποία απαιτεί ομοφωνία των 27 κρατών μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Φίκο δήλωσε πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι η χώρα του δεν θα ψηφίσει υπέρ οποιωνδήποτε νέων μέτρων για να βοηθήσει την Ουκρανία ή να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία χωρίς πλήρη αξιολόγηση του πώς αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις στη Σλοβακία. Όχι μόνο ο Φίκο, αλλά η μακροχρόνια θέση του Όρμπαν για τον πόλεμο έχει εξοργίσει και τις Βρυξέλλες.

«Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη και αλλάζει τη δυναμική», δήλωσε στους Financial Times ανώτερος αξιωματούχος του μπλοκ που συμμετέχει σε έργα προμήθειας όπλων στην Ουκρανία,   σχολιάζοντας την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. «Θα μπορούσε να είναι πραγματικό πρόβλημα».

Η στήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο παρέχεται διμερώς, αλλά μπορεί να επιστραφεί από ταμείο που διαχειρίζονται οι Βρυξέλλες και χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη, το οποίο απαιτεί ομόφωνη συναίνεση για να ολοκληρωθεί. Η τελευταία αύξηση σε αυτό το ταμείο σημειώθηκε τον Ιανουάριο και το βέτο της Ουγγαρίας εμπόδισε τις μεταγενέστερες προσπάθειες ολοκλήρωσής του. Ωστόσο, ο Όρμπαν έχει πλέον βρει ένα νέο σύμμαχο στον Φίκο και δεν είναι πλέον η μόνη υγιής φωνή της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όρμπαν συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 26 Οκτωβρίου στην Κίνα και δήλωσε «περήφανος» για τη δέσμευση της χώρας του στη Μόσχα. Μάλιστα, κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο Όρμπαν δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει μια «σαφή και διαφανή πολιτική» εμπλοκής με τη Ρωσία και τον Πούτιν.

«Θα θέλαμε να κρατήσουμε ανοιχτές όλες τις γραμμές επικοινωνίας με τους Ρώσους, διαφορετικά δεν θα υπάρξει καμία πιθανότητα ειρήνης», είπε.

Η Βουδαπέστη ανέφερε την κατάσταση με την OTP bank ως το κύριο παράπονο αυτής της πρωτοβουλίας, από την οποία θα εξαρτηθεί το ξεκλείδωμα μιας δόσης 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία από το Ταμείο Ειρήνης της ΕΕ. Ο Όρμπαν  τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Kossuth πως περίμενε μια αντιπροσωπεία από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Ουγγαρία για να συζητήσουν το τρέχον πρόβλημα.

Κατά τη γνώμη του Όρμπαν, οι δυτικές χώρες δεν τολμούν να αναγνωρίσουν την αδυναμία της Ουκρανίας να κερδίσει στο πεδίο της μάχης, λέγοντας: «Είναι απολύτως σαφές ότι οι Ουκρανοί δε θα κερδίσουν στην πρώτη γραμμή. Όλοι οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μιλούν και γράφουν για αυτό, αλλά οι πολιτικοί δεν τολμούν να παραδεχτούν ότι επέλεξαν μια ελαττωματική στρατηγική. Πολεμάτε, χύνετε αίμα - πολλοί άνθρωποι πέθαναν, οι απώλειες της Ουκρανίας είναι τεράστιες - σε αντάλλαγμα, σας δίνουμε χρήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό».

Με τη σειρά του, ο Fiсo επεσήμανε το υψηλό επίπεδο διαφθοράς στην Ουκρανία. Νωρίτερα, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως η Σλοβακία ήταν πρόθυμη μόνο να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σεβάστηκε το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών μελών να μην παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.

Είναι πιθανό ότι οι Βρυξέλλες θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στον Όρμπαν και τον Φίκο για την στάση τους. Και οι δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης πιθανότατα θα συμφωνήσουν τελικά σε ένα ορισμένο ποσό χρημάτων προς τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για ορισμένες παραχωρήσεις, αλλά με την πάροδο του χρόνου, περισσότερες χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν να αντιτίθενται στη χρηματοδότηση, όπως έδειξε η πρόσφατη στροφή της Σλοβακίας.

Μέχρι να συμβεί αυτό, ωστόσο, το γεγονός ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας τους θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες και πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν απειλές να στερηθούν χρήματα από αναπτυξιακά ταμεία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ηγέτες της Βαλτικής δέχθηκαν ιδιαίτερα αρνητικά την είδηση ​​της έλλειψης συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda χαρακτήρισε την προσέγγιση του Όρμπαν με τον Πούτιν ως «λυπηρή» και είπε πως έστειλε ένα «πολύ λάθος μήνυμα» όχι μόνο στο Κίεβο αλλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι η έλλειψη προσπάθειας από ορισμένα κράτη μέλη να υποστηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία θα μπορούσε να στείλει «ένα μήνυμα ότι δεν παίρνουμε την άμυνα αρκετά σοβαρά».

«Ανησυχώ πολύ που κάποιοι δίνουν μηνύματα πως δεν μπορούμε να το κάνουμε και ότι ούτε καν φιλοδοξούμε να το κάνουμε», είπε.

Ωστόσο, αυτό είναι αναμενόμενο από τα Minnow της Βαλτικής, τα οποία είναι από τα πιο μανιασμένα ρωσοφοβικά στην Ευρώπη. Το πιο σημαντικό, δεν ασκούν μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη, και μάλλον, οι πιο σημαντικές χώρες ήταν πιο συγκρατημένες στην κριτική τους στον Όρμπαν, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο διασπασμένο είναι το μπλοκ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail