Χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα των ΗΠΑ που εστάλησαν στην Ουκρανία στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ;

Η Χαμάς πραγματοποίησε χθες μια ανησυχητική και απροσδόκητη επίθεση σε ισραηλινούς στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, αφήνοντας περισσότερους από διακόσιους Ισραηλινούς νεκρούς και μεγάλο αριθμό κρατούμενων ως ομήρους. Εκτός κι αν ζείτε σε μια σπηλιά, το γνωρίζετε ήδη. Το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του σε όλο τον κόσμο το θεωρούν ως πράξη αδικαιολόγητης τρομοκρατίας. Αντίθετα, η Χαμάς και οι υποστηρικτές της το πανηγυρίζουν ως πλήγμα κατά των Ισραηλινών επιτιθέμενων. Ανεξάρτητα από το ποιον υποστηρίζετε σε αυτό το θέμα, αυτό αντιπροσωπεύει μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και δεν είναι πιθανό να περιοριστεί στη Γάζα. Καθώς το γράφω, υπάρχουν αναφορές για όλμους που πυροβολούν ισραηλινές θέσεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι διαδηλώσεις για την υποστήριξη της Χαμάς φύτρωσαν σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο καθώς διαδόθηκαν τα νέα για την επίθεση. Το παρακάτω βίντεο από την Υεμένη σήμερα είναι συγκλονιστικό:


Η σημερινή επίθεση έπιασε το Ισραήλ εντελώς απροετοίμαστο και εγείρει αμέσως ερωτήματα σχετικά με μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών. Ήταν αυτό μια αποτυχία δράσης βάσει των προειδοποιητικών πληροφοριών ή οι ισραηλινές αρχές ήταν πραγματικά στο σκοτάδι; Είτε έτσι είτε αλλιώς είναι ένα μαύρο σημάδι στη φήμη του Ισραήλ για την ανώτερη υπηρεσία πληροφοριών και είναι πιθανό να αποδυναμώσει τη δημόσια υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Υπάρχουν αρκετές αναφορές που κυκλοφορούν στα κανάλια Telegram στη Μέση Ανατολή που υποστηρίζουν πως η Χαμάς επιτέθηκε σε ισραηλινές θέσεις με όπλα που της προμήθευσαν ουκρανικές πηγές. Με άλλα λόγια, η στρατιωτική βοήθεια που εστάλη στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στις άγριες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό είναι πιθανό να επιταχύνει τις απαιτήσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για αυστηρότερη εποπτεία των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, γεγονός που θα καθυστερήσει την υποσχεθείσα βοήθεια.

Μεγάλο μέρος των σχολίων σχετικά με τις επιθέσεις της Χαμάς αγνοεί το όνομα που έχει αποδοθεί στη Χαμάς σε αυτήν την επιχείρηση - Καταιγίδα Αλ Άκσα. Το τζαμί Al Aqsa στην Ιερουσαλήμ είναι ένας ιερός τόπος που λατρεύεται στο Ισλάμ. Η Δύση έδωσε ελάχιστη σημασία στο τι συνέβη στο Τζαμί την Πέμπτη 5 Απριλίου:

Περισσότεροι από 800 Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ το πρωί της Πέμπτης υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων.

Ραβίνοι, επικεφαλής ενώσεων εποικισμών και ακροδεξιοί καθηγητές πανεπιστημίου ήταν μεταξύ των 832 ανθρώπων που εισέβαλαν με το ζόρι στο συγκρότημα θρησκευτικού χώρου, είπε μια πηγή στο Ισλαμικό Τμήμα Κληροδοτημάτων στην Ιερουσαλήμ στον αραβικό αδελφό ιστότοπο του The New Arab, Al-Araby Al-Jadeed . . . .

Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της εβραϊκής θρησκευτικής εορτής Σουκότ, η οποία ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου και λήγει την Παρασκευή. Στις διακοπές χιλιάδες Ισραηλινοί εξτρεμιστές εισέβαλαν στο συγκρότημα Al-Aqsa, με σχεδόν 1.500 να εισέρχονται στο χώρο τη Δευτέρα.

Ισραηλινοί εξτρεμιστές συνέχισαν επίσης την Πέμπτη να πραγματοποιούν προκλητικές πορείες τόσο εντός της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ όσο και έξω από τα τείχη της, να επιτίθενται στους Παλαιστίνιους και στις περιουσίες τους.

Επίσης, χτύπησαν και έφτυσαν δημοσιογράφους σε μια αγορά κοντά στο Al-Aqsa, όπου τα καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν για έκτη συνεχή ημέρα.

Φανταστείτε την αντίδραση στον χριστιανικό κόσμο αν οι Μουσουλμάνοι έμπαιναν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου εκδιώκοντας βίαια χριστιανούς πιστούς από αυτό το ιερό. Ίσως αυτό το παράλληλο παράδειγμα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί οι μουσουλμάνοι, όχι μόνο η Χαμάς, αντιδρούν με τέτοιο βιτριόλι. Θέλω επίσης να σημειώσω ότι η συνήθεια των Ισραηλινών εξτρεμιστών να φτύνουν ανθρώπους δεν περιορίζεται σε μουσουλμάνους ή Παλαιστίνιους. Το παρακάτω βίντεο δείχνει τι συνάντησε μια ομάδα Φιλιππινέζων Χριστιανών πρόσφατα στην Ιερουσαλήμ:


Το Ισραήλ αντιμετωπίζει μερικές πολύ δύσκολες επιλογές για να απαντήσει στην επίθεση της Χαμάς. Η Χαμάς δεν έχει στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή μαζικές δυνάμεις που μπορούν εύκολα να στοχοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί σε περιοχές αμάχων, γεγονός που προκαλεί το φάντασμα της δολοφονίας μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων αμάχων. Αντί να αποδυναμώσει τη Χαμάς, αυτό είναι πιθανό να σκληρύνει την αποφασιστικότητα των Παλαιστινίων και να πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη οργή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Το Ισραήλ, το οποίο διεξήγαγε πρόσφατα συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων, είναι πιθανό να δει το αποφεύγουν παρά να το καλωσορίσουν ως διπλωματικός εταίρος.

Εάν το Ισραήλ αποφασίσει να στείλει τον στρατό του στη Λωρίδα της Γάζας, θα αντιμετωπίσει σκληρή αστική μάχη, που σημαίνει υψηλές απώλειες. Δεδομένου ότι το Ισραήλ αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από εφέδρους, ένας αυξανόμενος αριθμός νεκρών και τραυματιών Ισραηλινών στρατιωτών θα ασκήσει τεράστια πολιτική πίεση στον Νετανιάχου.

Η βεβήλωση του τζαμιού Αλ Άκσα από το Ισραήλ είναι το casus belli για αυτήν την τρέχουσα επίθεση της Χαμάς. Αν και υπάρχουν ορισμένες ανεπιβεβαίωτες αναφορές πως η Χαμάς εκτελεί τους Ισραηλινούς που συνέλαβε τις πρώτες ώρες της επίθεσης, νομίζω ότι είναι πιο πιθανό η Χαμάς να χρησιμοποιήσει αυτούς τους Ισραηλινούς ως διαπραγματευτικά χαρτιά για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των κρατουμένων της ή να τους κρατήσει ως ανθρώπινες ασπίδες για να μειώσει την πιθανότητα το Ισραήλ να εξαπολύσει απεριόριστες επιθέσεις στη Γάζα.

Το γνωρίζουμε με βεβαιότητα - οι Ισραηλινοί είναι φοβισμένοι και εξαγριωμένοι. Αυτός είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός και μπορεί να δελεάσει το Ισραήλ να ενεργήσει περισσότερο συναισθηματικά παρά στρατηγικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail