Η Γερμανία στρέφεται για πετρέλαιο στο Καζακστάν, μια κίνηση που ωφελεί τη Ρωσία και βλάπτει την Πολωνία

Rafineria Schwedt. Fot. PCK Raffinerie GmbH
Οι αποστολές πετρελαίου από το Καζακστάν στη Γερμανία ενδέχεται να αντικαταστήσουν τις προμήθειες που επαναφορτώνονται στο Naftoport της Πολωνίας, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές αργού πετρελαίου και πετρελαίου της Πολωνίας στο Γκντανσκ. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μια ανανεωμένη γερμανική εξάρτηση στην ανατολική κατεύθυνση, η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα.

Aleksandra Fedorska - biznesalert.pl / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev στο Βερολίνο αφορούσε τις προμήθειες πετρελαίου του Καζακστάν στη Γερμανία, με κύριο αποδέκτη αυτών των προμηθειών το γερμανικό διυλιστήριο στο Schwedt. Οι αυξημένες εισαγωγές από το Καζακστάν στο Schwedt ενδέχεται να σηματοδοτούν την αυξανόμενη εξάρτηση της Γερμανίας από τον ενεργειακό εφοδιασμό που επηρεάζεται έντονα από τη Ρωσία.

Η επίσημη επίσκεψη του Τοκάγιεφ στο Βερολίνο στις 28 Σεπτεμβρίου υπογραμμίζει την πρόθεση ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ Γερμανίας και Καζακστάν και Κεντρικής Ασίας. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς αφορούσαν υποδομές που συνδέουν την Κεντρική Ασία και τη Γερμανία. Πρόεδροι από το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν επισκέφτηκαν επίσης το Βερολίνο στις 29 Σεπτεμβρίου.

Για τη Γερμανία, οι αποστολές πετρελαίου από το Καζακστάν είναι κρίσιμες. Το ανατολικογερμανικό διυλιστήριο PCK στο Schwedt επεξεργάζεται 10-12 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως. Πέρυσι, το 100 τοις εκατό αυτής της πρώτης ύλης προήλθε από τη Ρωσία και έφτασε στη Γερμανία μέσω του αγωγού Druzhba σε ρωσικά και πολωνικά εδάφη. Από την 1η Ιανουαρίου, η PCK άρχισε να αγοράζει πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, με σχεδόν τα μισά συμβόλαια να εκτελούνται μέσω του λιμανιού πετρελαίου στο Ρόστοκ.

Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier στο Καζακστάν, υπογράφηκε συμφωνία για παραδόσεις πετρελαίου στο Schwedt, συνολικού ύψους 100.000 τόνων μηνιαίως, με ισχύ έως το τέλος του 2024. Το πετρέλαιο φτάνει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Druzhba, διασχίζοντας το ρωσικό έδαφος, κάτι που απαιτεί την έγκριση του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, αυτό το δίκτυο μεταφοράς περιέχει επίσης ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά, συνολικά, η Γερμανία το πληρώνει ως πετρέλαιο Καζακστάν.

Οι πολωνικές αρχές αμφισβητούν τις παραδόσεις πετρελαίου του Καζακστάν, που ονομάζεται KEBKO, στη Γερμανία. Εργαστηριακές δοκιμές στην Πολωνία έδειξαν ότι το πετρέλαιο, υποτίθεται από το Καζακστάν, έχει την ίδια χημική σύνθεση με το ρωσικό πετρέλαιο.

Οι τοπικοί πολιτικοί στο Βραδεμβούργο διαφωνούν με τις ενέργειες της πολωνικής πλευράς και υποστηρίζουν την ενίσχυση της συνεργασίας με το Καζακστάν.

Εάν υπάρξει αύξηση των προμηθειών πετρελαίου από το Καζακστάν στη Γερμανία, θα επηρεάσει πρωτίστως τους όγκους που φορτώνονται εκ νέου μέσω του Naftoport στο Γκντανσκ . Επιπλέον, θα επωφεληθεί η Rosneft, ο κύριος μέτοχος του διυλιστηρίου και επίσης το μέρος που παραγγέλνει πετρέλαιο από το Καζακστάν. Όπως εξηγεί ο ειδικός και αρχισυντάκτης του BiznesAlert Wojciech Jakóbik, η εναλλακτική λύση θα ήταν οι προμήθειες να παρακάμπτουν τους Ρώσους, χάρη στη Naftoport.

Το Naftoport στο Γκντανσκ, όπου πετρέλαιο από όλο τον κόσμο φτάνει στην Πολωνία, θα ωφελήσει σημαντικά τις δυνατότητες απόδοσης και επεξεργασίας με τη δημιουργία μιας δεύτερης γραμμής του πετρελαιαγωγού Pomeranian. Ωστόσο, η παρακράτηση εντολών προμήθειας από μετόχους του διυλιστηρίου Schwedt θέτει σε μειονεκτική θέση τη Naftoport και τη σχετική ανάπτυξη υποδομής. Η Jakóbik διευκρινίζει ότι χωρίς μια σαφή δήλωση από την Schwedt, η περαιτέρω επέκταση της πετρελαϊκής υποδομής στην Πολωνία πέρα ​​από τις ανάγκες της αγοράς δεν θα ήταν δικαιολογημένη.

Στην πολιτεία του Βραδεμβούργου , όπου βρίσκεται η Schwedt και το διυλιστήριο PCK, υπάρχει σημαντική υποστήριξη από περιφερειακούς πολιτικούς για την εισαγωγή πετρελαίου από το Καζακστάν. Αξιοσημείωτοι υποστηρικτές περιλαμβάνουν τη διοικητή της περιοχής Karina Dörk (CDU), τον Jens Koeppen (CDU) και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βραδεμβούργου Christian Görke (Αριστερό Κόμμα). Επίσης, προηγουμένως αντιτάχθηκαν στην παραίτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο. Ο Dörk εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Καζακστάν για την αύξηση των προμηθειών του, δηλώνοντας ότι το πετρέλαιο Urals που ρέει μέσω του αγωγού Φιλίας της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα επωφελές, καθώς επιτρέπει στο PCK να παράγει άσφαλτο.

Η βιομηχανία καυσίμων της Γερμανίας ευνοεί επίσης τις αυξημένες αποστολές από το Καζακστάν. Όταν η Deutsche Welle ζήτησε σχόλια, τόνισαν τα οφέλη από τις υψηλότερες παραδόσεις πετρελαίου στο διυλιστήριο PCK.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail