Η Σερβία αρχίζει να περικυκλώνει το Κοσσυφοπέδιο… Μάλλον για τελευταία φορά

Στις ήσυχες γωνιές της Ευρώπης, μακριά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ξεκινά μια διαφορετική μάχη – ένας αγώνας για έλεγχο στα Βαλκάνια. Οι εδαφικές φιλοδοξίες της Δύσης στοχεύουν εδώ και καιρό αυτή την περιοχή, με στόχο να περικυκλώσουν τη Σερβία. Οι προκλητικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και του Κοσσυφοπεδίου, φαινομενικά σχεδιασμένες για να υποκινήσουν τη Σερβία, δεν πέρασαν απαρατήρητες. Τώρα, η στρατηγική απάντηση της Σερβίας, που περικυκλώνει το Κοσσυφοπέδιο, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή, σηματοδοτώντας μια πιθανή πρόκληση για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόσφατη στρατιωτική ανάπτυξη της Σερβίας κατά μήκος των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου έχει εγείρει ανησυχίες στη Δύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση, εκφράζοντας ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις. Σε απάντηση στις ενέργειες της Σερβίας, η ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν αυστηρή προειδοποίηση, καλώντας τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματά της για να αποφύγει πιθανά τιμωρητικά μέτρα. Αυτή η κλιμάκωση έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Δύση, σηματοδοτώντας μια πιθανή μείωση της επιρροής τους στην περιοχή. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς οι διεθνείς δυνάμεις περιηγούνται σε αυτή τη λεπτή γεωπολιτική ισορροπία στα Βαλκάνια.

Αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου

Η πρόσφατη βία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ιδιαίτερα στην Μπανίσκα, έχει κλιμακώσει σημαντικά τις εντάσεις στην περιοχή. Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τριών Σέρβων της περιοχής, πυροδοτώντας κατηγορίες και ευθύνες και από τις δύο πλευρές, εντείνοντας τη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδειξε με το δάχτυλο τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Κούρτι, κατηγορώντας τον πως προκάλεσε τη σύγκρουση. Ο Βούτσιτς επέκρινε επίσης τη Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος τη συνεργασία της με την Πρίστινα για την απομόνωση των Σέρβων στην Μπανίσκα. Αναρωτήθηκε γιατί η KFOR δεν παρενέβη, κατηγορώντας την ότι επέτρεψε να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, το Κόσοβο και η Σερβία παρουσίασαν αντίθετες αφηγήσεις. Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν ενέδρα από περίπου 30 ένοπλους επιτιθέμενους εναντίον της τοπικής αστυνομίας, που οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών και θύματα. Ο Πρωθυπουργός Κούρτι κατηγόρησε «τα σερβικά στρατεύματα που υποστηρίζονται από το κράτος», ενώ ο πρόεδρος Βούτσιτς αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σερβική ανάμειξη, τονίζοντας την αθωότητα της Σερβίας στο περιστατικό.

Αυτή η βία εκτυλίχθηκε στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου κατοικεί σημαντικός σερβικός πληθυσμός. Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο παρελθόν είχε ως στόχο να μειώσει τις εντάσεις, αλλά ακούσια οδήγησε σε απώλειες αμάχων και ζημιές σε υποδομές στη Σερβία. Η συνεχιζόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται ως ειρηνευτική, έχει εγείρει ανησυχίες. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η υποστήριξη του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου, ενδέχεται να κλιμακώσει τις εντάσεις, πυροδοτώντας ενδεχομένως περιττή σύγκρουση με τη Σερβία, ένας φόβος που φαίνεται να υλοποιείται. 

Δυτική παρέμβαση στα Βαλκάνια

Είναι σαφές ότι η Δύση εξακολουθεί να εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στα Βαλκάνια. Η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συνεχίζει επίσης να τραβάει την προσοχή της Δύσης λόγω των αυξανόμενων πολιτικών αναταραχών και των αποσχιστικών εκκλήσεων του Σέρβου προέδρου Μίλοραντ Ντόντικ. Η ώθησή του για την ενοποίηση της Δημοκρατίας Σέρπσκα έχει εγείρει ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το ΝΑΤΟ έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη 150 πεζοναυτών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για ένα χρόνο, ενισχύοντας την ειρηνευτική αποστολή της ΕΕ, EUFOR Althea.

Η απόφαση αυτή υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν πως οποιαδήποτε αστάθεια σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες, οδηγώντας τη Δύση να χάσει εντελώς τον έλεγχο της περιοχής.

Τα Βαλκάνια, που σημαδεύτηκαν από ιστορικές εθνοτικές εντάσεις, ειδικά μεταξύ των Σέρβων και άλλων ομάδων, είδε εντεινόμενες συγκρούσεις μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Φιγούρες όπως ο Milorad Dodik στη Republika Srpska (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και παράλληλες δομές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχουν προωθήσει φιλοσερβικές ατζέντες. Σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στη Δημοκρατία Σέρπσκα, υπήρξαν εκκλήσεις για μεγαλύτερη αυτονομία και ακόμη και απόσχιση από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτή η επιθυμία για αυτοδιάθεση ευθυγραμμίζεται με το φιλοσερβικό αίσθημα και τη διατήρηση της σερβικής ταυτότητας.

Εξωτερικοί παράγοντες, ιδιαίτερα η υποστήριξη της Ρωσίας στα σερβικά συμφέροντα, έχουν τροφοδοτήσει αυτήν την άνοδο. Τα αυξανόμενα φιλοσερβικά αισθήματα εγείρουν τώρα ανησυχίες μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail