Ο Μπάιντεν δίνει ενισχυτική δόση στον παραπαίοντα πόλεμο στην Ουκρανία

Η πρόγνωση της «κόπωσης από τον πόλεμο» από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία ήταν πολύ υπερβολική. Αντίθετα, ο πόλεμος αποκτά μια νέα τροπή. 

MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κυβέρνηση Μπάιντεν καβαλάει μια τίγρη και η αποβίβαση είναι γεμάτη με τον κίνδυνο να καταβροχθιστεί από τις θηριώδεις συνέπειες της ήττας στον πόλεμο, που θα μπορούσαν μόνο να οδηγήσουν στην απαξίωση του υπερατλαντικού και στη διάλυση του ΝΑΤΟ, και να σημάνει την καταστροφή για Παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η επίσημη ομιλία του Μπάιντεν στο έθνος από το Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως η έναρξη μιας νέας φάσης του πολέμου στην Ουκρανία που προωθεί τη δαιμονοποίηση του Πούτιν σε ένα νέο επίπεδο, καθώς ο Μπάιντεν συνδυάζει μια νέα αφήγηση υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς και ο Ρώσος ηγέτης θέλουν αμφότεροι «να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία».

Το θεμέλιο του επιχειρήματος του Μπάιντεν ήταν ότι η αποφασιστική υποστήριξη των συμμάχων των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στον κόσμο. Η κύρια πλοκή ήταν πως ο υβριδικός πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί όσο ο Μπάιντεν παραμένει στη θέση του στο Λευκό Οίκο. Έχει μεταμορφωθεί σε έναν «αιώνιο πόλεμο». Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι πριν κάνει την ομιλία του.

Οι αναλυτές θα μας έκαναν να πιστέψουμε πως η Ευρώπη απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο με τον πόλεμο. Αλλά η Πολωνία, ένα σημαντικό κράτος της πρώτης γραμμής, μόλις ψήφισε για να εξουσιοδοτήσει μια κεντρώα κυβέρνηση που είναι λόγος για πανηγυρισμούς στο Κίεβο (και στην Ουάσιγκτον). Στη Βρετανία, επίσης, ένα παρόμοιο αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο - μόνο ότι θα είναι το Tweedledum που θα αντικαταστήσει τον Tweedledee, δύο στρογγυλά ανθρωπάκια του Deep State που είναι πανομοιότυπα εκτός από το ότι είναι ανατροπές αριστεράς-δεξιάς μεταξύ τους.

Μην κάνετε λάθος ότι η κοινή δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ στην Ουάσιγκτον στις 20 Οκτωβρίου ισοδυναμεί με ηχηρή νίκη για την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς η ΕΕ συμφώνησε με τις ΗΠΑ για την «αταλάντευτη» στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία ενώ απαιτούν από τη Ρωσία «να τερματίσει τον βάναυσο πόλεμό της και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και πληρεξούσιους και στρατιωτικό εξοπλισμό αμέσως, πλήρως και άνευ όρων από ολόκληρο το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας»· την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης των «διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση· αναγκάζοντας τη Ρωσία να «υφίσταται τις νομικές συνέπειες όλων των διεθνώς παράνομων πράξεών της» κατά της Ουκρανίας· περαιτέρω εμβάθυνση της «κοινής εργασίας για την υπονόμευση της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει τον πόλεμό της και να διατηρεί και να επεκτείνει την αμυντική της βιομηχανική βάση και την ικανότητά της» και ούτω καθεξής.

Δεν υπάρχει σημάδι πιθανής ταλάντωσης στην σταθερότητα της στρατιωτικής υποστήριξης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Σουηδία, όπου, όπως και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες και σε όλες τις χώρες της Βαλτικής, η γεωγραφική εγγύτητα με τη Ρωσία έχει εντείνει τους φόβους για την ασφάλεια και υπάρχουν ελάχιστα σημάδια αμφιταλάντευσης.

Το Politico ανέφερε την Τρίτη ότι ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Pål Jonson έδωσε εντολή στη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο της παροχής διαφόρων τύπων υποστήριξης στην ικανότητα μαχητικών αεροσκαφών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων Gripen. Ο στρατός θα υποβάλει έκθεση στον Jonson έως τις 6 Νοεμβρίου. Αυτό ακολούθησε ανακοινώσεις των Ευρωπαίων γειτόνων της Σουηδίας, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο και Ολλανδία ότι σχεδιάζουν να στείλουν αεροσκάφη Lockheed Martin F-16 στο Κίεβο.

Η γνώμη των ειδικών είναι πως ακόμη και ένας περιορισμένος αριθμός Gripen θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ελέγξει τον εναέριο χώρο της και θεωρείται ως σχετικά φθηνό και εύκολο στη συντήρηση αεροσκάφος που μπορεί να λειτουργεί από μικρότερους, στενότερους διαδρόμους, συμπεριλαμβανομένων αυτοσχέδιων λωρίδων προσγείωσης σε ευθεία τμήματα αυτοκινητοδρόμων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να συγκεντρωθούν αεροσκάφη σε μεγαλύτερη βάση και να καταστραφούν σε μία μόνο εχθρική επίθεση.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, τώρα γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσποιούνταν όσον αφορά τους πυραύλους ATACMS, ενώ είχε ήδη εξοπλίσει κρυφά τις δυνάμεις του Κιέβου με αυτό το σύστημα. Επιπλέον, ενθαρρυνμένη από την επιτυχία της καταστροφικής επίθεσης του Κιέβου στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία αεροδρόμια στο Μπεριάνσκ και στο Λουχάνσκ την Τρίτη με τη χρήση ATACMS (το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κατέστρεψε πολλά ρωσικά ελικόπτερα, μια αποθήκη πυρομαχικών και ένα σύστημα αεράμυνας), η κυβέρνηση Μπάιντεν τώρα εξετάζει την προμήθεια μιας προηγμένης έκδοσης του πυραύλου που με διπλάσια εμβέλεια (190 μίλια) από εκείνα που μόλις παρέλαβε η Ουκρανία (μόνο 100 μίλια).

Σίγουρα, δεν υπάρχει αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας του Μπάιντεν. Στην πραγματικότητα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν αποκάλυψε ευθαρσώς την Παρασκευή σε μια ειδική ενημέρωση του Λευκού Οίκου ότι η Ουάσιγκτον «έχει συνάψει συμβόλαιο για ορισμένους τύπους οπλικών συστημάτων που δεν έχουν παραδοθεί ακόμη επειδή βρίσκονται ακόμη σε παραγωγή». Ξεκάθαρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί πως είναι δυνατή η παράδοση όπλων και στρατιωτικών οχημάτων στην Ουκρανία που δεν έχουν αποσταλεί ποτέ στο παρελθόν.

«Ο Πρόεδρος έχει τη διακριτική ευχέρεια με βάση τις συνθήκες της σύγκρουσης, την κατάσταση στο έδαφος, τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους για να αποφασίσει εάν θα παράσχει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία που δεν έχουμε παράσχει προηγουμένως», σημείωσε ο Σάλιβαν. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ «έχουν συνάψει συμβόλαιο για ορισμένους τύπους οπλικών συστημάτων που δεν έχουν παραδοθεί ακόμη επειδή είναι ακόμα στην παραγωγή. Αναμένουμε να παραδοθούν τους επόμενους μήνες».

Μια άλλη λανθασμένη υπόθεση ήταν πως στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δημιουργείται ένα κύμα απόψεων που θα καθιστούσε όλο και πιο δύσκολο για την κυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει έγκριση για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία σε ένα εκλογικό έτος. Αλλά ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος πολιτικός στην πλοήγηση σε απαιτητικές νομοθεσίες, βρήκε έναν έξυπνο τρόπο.

Ο υποψήφιος Vivek Ramaswamy το έθεσε όμορφα: «Συνδυάζουν σκόπιμα τις συζητήσεις γύρω από την Ουκρανία, το Ισραήλ και τα σύνορά μας για να περάσουν τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία που διαφορετικά δεν θα είχαν περάσει ποτέ». Σύμφωνα με έγγραφα του Λευκού Οίκου, το αίτημα για το οικονομικό έτος 2024 προτείνει να διατεθούν πάνω από 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία και πάνω από 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ.

Ο Σάλιβαν χαρακτήρισε το τελευταίο αίτημα για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν ως «εν μέσω ενός παγκόσμιου σημείου καμπής» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ «και καθώς ο λαός της Ουκρανίας συνεχίζει να αγωνίζεται καθημερινά για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ενάντια στη ρωσική βαρβαρότητα». Έστρεψε την εστίαση στη νέα αφήγηση του Μπάιντεν πως «το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων για τη δημοκρατία ενάντια στην τρομοκρατία και την τυραννία είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του αμερικανικού λαού».

Ποιος μπορεί να πει τώρα ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, που απέχει 10000 χλμ., δεν αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες; Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του την Πέμπτη με ένα σημείωμα Τσόρτσιλ: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σημείο καμπής στην ιστορία - μια από εκείνες τις στιγμές όπου οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες. Για αυτό θα ήθελα να σας μιλήσω μαπόψε».

Συνέχισε λέγοντας, «Η αμερικανική ηγεσία είναι αυτό που κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν, την Αμερική, ασφαλείς. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν εταίρο με τον οποίο θέλουν να συνεργαστούν άλλα έθνη. Για να θέσουμε όλα αυτά σε κίνδυνο αν φύγουμε από την Ουκρανία, αν γυρίσουμε την πλάτη στο Ισραήλ, απλά δεν αξίζει τον κόπο».

Έτσι, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφορά πλέον τη Βεστφαλική αρχή της εθνικής κυριαρχίας και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών — ή ακόμα και ότι δεν είναι εποχή πολέμων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την αμερικανική ηγεσία, τις αμερικανικές συμμαχίες, τις αμερικανικές αξίες - με σαφήνεια, την ηγεμονία, το ΝΑΤΟ, την εξαιρετικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail