Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν υπάρχει πια

Στο τέλος, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ –ή η Δημοκρατία του Αρτσάχ– δεν υπάρχει πια. Θα πάψει να υπάρχει την 1η Ιανουαρίου 2024 – επίσης την πρώτη ημέρα της ρωσικής προεδρίας των BRICS 11.

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Όλες οι αυτόνομες κρατικές δομές θα διαλυθούν – σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο αρχηγός της Δημοκρατίας, Samvel Shahramanyan.

Ο πληθυσμός –περίπου 147.000, εκ των οποίων το 99% είναι Αρμένιοι Χριστιανοί– έχει μια επιλογή που δεν είναι πραγματικά επιλογή: «εξοικειωθούν με τις συνθήκες επανένταξης που παρουσιάζει η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν» και να μείνουν ή να φύγουν οριστικά στην Αρμενία.

Αναμενόμενα, η έξοδος ξεκίνησε: ένα ατέλειωτο φίδι οχημάτων που μποτιλιάρει τους ορεινούς δρόμους ενός πανέμορφου τοπίου όπου έζησαν γενιές Αρμενίων για αιώνες. Από το βράδυ της Πέμπτης, πάνω από 70.000 Αρμένιοι είχαν φύγει προς την περιοχή Σιούνικ.

Η αζερική κυβέρνηση στο Μπακού έστειλε δυνάμεις αστυνομίας/ασφάλειας στο Στεπανακέρτ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρούμπεν Βαρντανιάν, ολιγάρχης, συνελήφθη από την ασφάλεια του Αζερμπαϊτζάν, ενώ προσπαθούσε να φύγει για την Αρμενία, ανακατευόμενος με πρόσφυγες. Είχε παραιτηθεί από τη ρωσική υπηκοότητα πέρυσι όταν μετακόμισε για να εργαστεί στο Αρτσάχ. Μάλλον θα αφεθεί ελεύθερος.

Άλλοι δε θα είναι τόσο τυχεροί. Όλοι όσοι φεύγουν ερευνώνται εξονυχιστικά. Το Μπακού έχει προειδοποιήσει πως κάθε αξιοσημείωτος από το Αρτσάχ – πολιτικός και στρατιωτικός – θα αιχμαλωτιστεί.

Έτσι τελειώνει δυστυχώς: η ιστορία του πώς ένα σωρό απατεώνες –η ομάδα Πασινιάν στο Ερεβάν– επωφελήθηκαν προσωπικά από ένα γεωπολιτικό πρόσχημα.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα σκεφτεί πως δεν υπάρχουν άλλοι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Μετάφραση: όσοι αποφάσισαν να μείνουν θα θεωρηθούν ότι είναι Αζέροι.

Ωστόσο, για το Μπακού, οι Αρμένιοι από το Αρτσάχ θα παραμείνουν πάντα Αρμένιοι – και επομένως αντικείμενο καχυποψίας.

Είναι όλα σχετικά με το διάδρομο του Zangezur

Οι Αρμένιοι ιερείς αρχίζουν να αναζητούν ανθρώπους από το λαό για να καταλήξουν σε αλλαγή καθεστώτος στο Ερεβάν για να σώσουν το έθνος. Είναι σαφές πως το Σιουνίκ θα είναι το επόμενο αρμενικό έδαφος που θα πέσει – λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Τουρκία έχουν τα μάτια τους στην στρατηγική του θέση. Αν το Μπακού πάρει το Σιούνικ, οι Αρμένιοι ορθόδοξοι χριστιανοί ιερείς θα είναι σίγουρα σε πολύ δύσκολη θέση.

Το κρίσιμο γεγονός είναι ότι η ανακωχή του Νοεμβρίου 2020 μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με τη ρωσική συμμετοχή, δεν έγινε σεβαστή ούτε από το Μπακού ούτε από το Ερεβάν.

Η Μόσχα δεν έκανε πολλά εκτός από το να έδειξε πως ο Πασινιάν έδωσε το Αρτσάχ στο Μπακού – κάτι που από μόνο του είναι εξωφρενικό και παραβίαση της ανακωχής: φανταστείτε ότι το αντικείμενο ενός πολέμου παραδόθηκε από τη χώρα που δέχτηκε την επίθεση στον επιτιθέμενο.

Αυτό που πραγματικά ήθελε το Μπακού ήταν το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur – και αυτό ήταν επίσης μέρος της ανακωχής. Ο διάδρομος έπρεπε να ελέγχεται από Ρώσους φρουρούς.

Το Ερεβάν δεν έκανε τίποτα γι' αυτό. Το Μπακού από την πλευρά του συνέχισε να προκαλεί αψιμαχίες στο Αρτσάχ και στο Σιούνικ. Και επιπλέον δεν σεβάστηκε μια ρήτρα που ορίζει την κατασκευή ενός δρόμου που επιτρέπει στους Αρμένιους να ταξιδεύουν πέρα ​​δώθε στο Αρτσάχ. Στην πραγματικότητα το Μπακού μπλόκαρε το Αρτσάχ καταλαμβάνοντας τον δρόμο του Λατσίν.

Καθώς οι διάδρομοι πηγαίνουν, το Zangezur είναι το παροιμιώδες κινέζικο win-win.

Το Αζερμπαϊτζάν συνδέεται με το θύλακα του Ναχιτσεβάν και την Τουρκία. Η Ρωσία αποκτά έναν δρόμο που περνάει από το Μπακού και το Ερεβάν. Η Αρμενία ανοίγεται στο διεθνές εμπόριο. Και το Ιράν είναι ικανοποιημένο που ο μάνατζερ θα είναι ο πρώην ιδιοκτήτης του χώρου: η Ρωσία.

Ναι, εδώ είναι το τρίψιμο. Οι συνήθεις ύποπτοι δεν ήταν ευχαριστημένοι που οι Ρώσοι φρουροί θα επέστρεφαν στην Αρμενία. Έτσι σαμποτάρισαν αυτή τη ρήτρα μέσω του ατζέντη τους Πασινιάν.

Η ιστορία δείχνει πώς συμπεριφέρθηκε η ομάδα Πασινιάν αυτούς τους τελευταίους μήνες: η Πρώτη Κυρία της Αρμενίας επισκέφτηκε το Κίεβο. Το Ερεβάν μετέφερε «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία, υπήρξαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, ξέφρενα πέρα ​​δώθε από πολιτικούς και ΜΚΟ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι σχέσεις με τη Μόσχα επιδεινώνονται γρήγορα. Το Ερεβάν – ένας χυμώδης στρατηγικός στόχος – καταλαμβάνεται από τον Ηγεμόνα και τους υποτελείς του. Δεν είναι τυχαίο που το Ερεβάν φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική πρεσβεία στον κόσμο.

Άρα μόνο ένα είναι σίγουρο: η Υπερκαυκασία ​​θα συνεχίσει να καίγεται.

Η Αυτοκρατορία του Χάους ξαναχτυπά

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με το Zangezur – και εάν και πότε ο Pashinyan θα ενεργήσει σε αυτό. Υπάρχει πάντα μια –απομακρυσμένη– πιθανότητα ο Πασινιάν, που παρακινείται από τους δυτικούς χειριστές του, να προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία με τον Αλίεφ για να αφήσει έξω τη Ρωσία.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δε μάσησε τα λόγια του, σημειώνοντας πώς το Ερεβάν «αντέστρεψε την πολιτική και αναζήτησε τη δυτική υποστήριξη για να συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν». Και πώς σε συναντήσεις στην Πράγα και τις Βρυξέλλες υπό την ΕΕ, ο Πασινιάν «αναγνώρισε την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά απέτυχε να ασχοληθεί με τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ».

Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τον Πασινιάν πως «σε αντίθεση με τη Δύση που έχει γίνει αρκετά επιδέξια στην οργάνωση έγχρωμων επαναστάσεων, η Μόσχα δεν εμπλέκεται σε τέτοιες δραστηριότητες».

Την ίδια στιγμή, «μια φρενήρης αντιρωσική εκστρατεία έχει σαρώσει τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης κατόπιν εντολής των αρχών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αρμενική ηγεσία κάνει ένα τεράστιο λάθος επιχειρώντας σκόπιμα να κόψει τους πολύπλευρους και αιωνόβιους δεσμούς της Αρμενίας με τη Ρωσία, καθιστώντας τη χώρα όμηρο των δυτικών γεωπολιτικών παιχνιδιών. Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του αρμενικού πληθυσμού το αντιλαμβάνεται επίσης».

Λοιπόν, η επικεφαλής της USAID, Samantha "Batshit Crazy" Power βρίσκεται στην Αρμενία αυτήν την στιγμή, "επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη δημοκρατία, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και τη δέσμευσή της για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών αναγκών που πηγάζουν από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ".

Ανοησίες. Όλα αυτά αφορούν την κατάκτηση της Αυτοκρατορίας του Χάους ενός στρατηγικού πλεονεκτήματος κοντά στη Ρωσία: η Αρμενία είναι μέλος του CSTO και της EAEU. Στην Αρμενία υλοποιούνται περισσότερα από 25 έργα της USAID. Γιατί η σημερινή διοίκηση στο Ερεβάν θα νοιαζόταν ποτέ για μερικές χαμένες ψυχές στο Αρτσάχ;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail