Η αναμονή για την πρόωρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα οδηγήσει σε απογοήτευση, λέει Γερμανός διπλωμάτης

Ο πρώην πρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Welt ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να τρέφει απατηλές ελπίδες για επικείμενη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δήλωσή του έγινε πριν από δημοσίευμα του Reuters πως η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια αξιολόγηση της προόδου της Ουκρανίας στην προσπάθεια ένταξής της τον επόμενο μήνα, ένα βασικό σκαλοπάτι στην απόφαση του μπλοκ για το αν θα ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Μέχρι στιγμής, οι δηλώσεις των Βρυξελλών γεννούν ελπίδες στο Κίεβο ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ θα είναι γρήγορη και απλή, πρόσθεσε ο Ίσινγκερ, ο οποίος ήταν επίσης πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά φοβάται ότι, όπως στην περίπτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες προσφέρθηκε η προοπτική ένταξης το 2003, αυτό θα οδηγήσει μόνο σε απογοήτευση. Η υπόθεση πως η Ουκρανία θα είναι μέρος της ένωσης μέχρι το 2030 είναι υπερβολικά αισιόδοξη, ακόμα κι αν ήταν μια απολύτως ιδανική δημοκρατία χωρίς προβλήματα.

Η Ουκρανία έχει προβλήματα με τη διαφθορά, την αδύναμη οικονομία και τον πόλεμο, που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης,  επεσήμανε ο Ίσινγκερ.

Επιπλέον, η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ είναι αρκετά επίπονη λόγω νομικών δυσκολιών, διότι πρέπει να εφαρμοστούν δεκάδες χιλιάδες νόμοι και κανονισμοί. Ταυτόχρονα, υπό τις παρούσες συνθήκες, εάν η Ουκρανία εισέλθει στην ένωση, θα γίνει ο μοναδικός δικαιούχος της βοήθειας των δωρητών και όλες οι άλλες 27 χώρες μέλη θα γίνουν δωρητές της, τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

Σημείωσε επίσης ότι όλα όσα συμβαίνουν τώρα στην Ευρώπη καταδεικνύουν μια «αλλαγή εποχής», η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι μια ρητορική τεχνική που δεν είναι ακόμη καλά κατανοητή στη γερμανική κοινωνία.

«Βλέπουμε μια πρώτης τάξεως εποχική αλλαγή – μια μετάβαση από μια εποχή ειρήνης σε μια πολύ επικίνδυνη και αυξανόμενη κατάσταση», είπε ο Ishinger.

Από αυτή την άποψη, η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει να επιλύσει τις συγκρούσεις στις γειτονικές της περιοχές και να εμπλέξει χώρες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω άλλων, πιο ευέλικτων και ελεύθερων μορφών συνεργασίας.

Ωστόσο, παρά τον έλεγχο πραγματικότητας του Ishinger, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει στις 8 Νοεμβρίου την ετήσια έκθεσή της που θα περιγράφει λεπτομερώς πόσο έχουν προχωρήσει οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο μπλοκ των 27 εθνών όσον αφορά την εκπλήρωση των απαραίτητων οικονομικών, νομικών και άλλων κριτηρίων, με μια απόφαση να αναμένεται κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 14-15 Δεκεμβρίου σχετικά με το αν θα ξεκινήσουν επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

Το Κίεβο πιστεύεται πως θα λάβει μια ευνοϊκή σύσταση, αλλά πιθανότατα υπό συνθήκες καταπολέμησης της διαφθοράς και βελτίωσης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ένα ζωτικό ζήτημα για την Ουγγαρία-μέλος της ΕΕ, καθώς η Ουκρανία φιλοξενεί μια ουγγρική μειονότητα, η οποία πιστεύεται ότι ανέρχεται σε περίπου 80.000. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή της Βενετίας - συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή δικαιωμάτων με 46 κράτη μέλη - δήλωσε στις 9 Οκτωβρίου πως η τελευταία τροποποίηση του νόμου της Ουκρανίας για τις εθνικές μειονότητες ήταν μια βελτίωση, αλλά έπρεπε να γίνουν περισσότερα.

Σύμφωνα με άρθρο του Reuters στις 24 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ αναμένεται να παρακολουθήσει στενά αυτή τη γνώμη στην έκθεσή της.

Αν και χωριστά από την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στις 25 Σεπτεμβρίου πως η Βουδαπέστη δε θα υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εκτός εάν αποκαταστήσει συγκεκριμένους νόμους που σχετίζονται με την ουγγρική μειονότητα στη χώρα.

«Δεν υποστηρίζουμε την Ουκρανία σε κανένα ζήτημα στη διεθνή σκηνή μέχρι να αποκαταστήσει τους νόμους που εγγυώνται τα δικαιώματα των Ούγγρων», είπε ο Όρμπαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ουγγρικό κοινοβούλιο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι η Ουκρανία θέλει «να μετατρέψει [τα ουγγρικά σχολεία] σε ουκρανικά σχολεία», αναφερόμενος σε νόμο που ψηφίστηκε το 2017 που έκανε τα ουκρανικά την απαιτούμενη γλώσσα διδασκαλίας για τα παιδιά της κρατικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το Reuters, «η πρόταση της Επιτροπής για την επανεξέταση περιλαμβάνει δέσμευση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (53,15 δισεκατομμύρια δολάρια) για την υποστήριξη της Ουκρανίας έως το 2027, καθώς και διάθεση άλλων 15 δισεκατομμυρίων για τη διαχείριση της μη εξουσιοδοτημένης μετανάστευσης».

Εκτός από την καταστροφική οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας, όπου εξαρτάται πλήρως από την ξένη βοήθεια, τα ζητήματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, της διαφθοράς και πολλά άλλα κοινωνικά ζητήματα θα διασφαλίσουν ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ στο άμεσο μέλλον, όπως τόνισε ο Ischinger. Παρά αυτή την πραγματικότητα, η ΕΕ θα συνεχίσει να πουλάει την ψεύτικη ιδέα ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο κατώφλι να γίνει μέλος, ενώ το Κίεβο θα συνεχίσει να διαδίδει αυτό το ψέμα στους Ουκρανούς πολίτες, δίνοντάς τους μια ψεύτικη ελπίδα πως οι οικονομικοί τους αγώνες θα τερματιστούν σύντομα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail