Ο Όρμπαν της Ουγγαρίας σηκώνει ανάχωμα στο μέλλον της Ουκρανίας στην ΕΕ

Στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Ουκρανία έλαβε εκτεταμένη βοήθεια από δυτικά έθνη χωρίς λεπτομερή έλεγχο. Ωστόσο, η Ουγγαρία έχει πλέον λάβει αποφασιστική στάση, ζητώντας να λογοδοτήσει για τα χορηγούμενα κεφάλαια βοήθειας. Το τελεσίγραφο της Ουγγαρίας επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να αναφέρει με διαφάνεια τη χρήση της βοήθειας. Η μη συμμόρφωση ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της υποστήριξής της από την Ουγγαρία.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουγγαρία θέτει όρους για την ουκρανική βοήθεια

Η Ουγγαρία έχει λάβει σταθερή στάση, απαιτώντας διαφάνεια στη χρήση των κεφαλαίων βοήθειας από την ΕΕ από την Ουκρανία. Ο Gergely Gulyas, επικεφαλής του Γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού, τόνισε ότι εάν η Ουκρανία δεν λογοδοτήσει για τα κεφάλαια που έχει λάβει από τις Βρυξέλλες, η Βουδαπέστη θα εμποδίσει την περαιτέρω βοήθεια της ΕΕ. Ενώ η Ουγγαρία υποστηρίζει τη διμερή βοήθεια προς το Κίεβο, ο Γκιούλιας τόνισε πως τυχόν αλλαγές στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα απαιτούσαν ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει μια σημαντική αύξηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, διαθέτοντας περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια για επιχορηγήσεις στην Ουκρανία. Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι η Ουκρανία έχει λάβει πάνω από 88 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική, στρατιωτική, ανθρωπιστική και προσφυγική βοήθεια από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της από το Φεβρουάριο του 2022.

Ο Γκιούλιας εξέφρασε ανησυχίες για το ότι οι Βρυξέλλες παρακρατούν κονδύλια της ΕΕ από την Ουγγαρία αναζητώντας πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς το «παράλογο και ντροπιαστικό». Έφερε την πιθανότητα τα κονδύλια της βοήθειας να είχαν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς ή να είχαν δοθεί σε χώρα εκτός ΕΕ.

Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει τη σημασία της λογοδοσίας της βοήθειας σε διεθνείς κρίσεις και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατανομή και τη χρήση των κεφαλαίων βοήθειας σε περιοχές συγκρούσεων. Υπογραμμίζει επίσης την πολυπλοκότητα της κατανομής του προϋπολογισμού της ΕΕ και την ανάγκη για συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

Η διαφθορά στην Ουκρανία αποτελεί από καιρό ανησυχία, ιδίως όσον αφορά την κατάχρηση της βοήθειας από τη Δύση. Παρά τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις κακής κατανομής και υπεξαίρεσης ξένης βοήθειας. Οι επικριτές υπογραμμίζουν περιπτώσεις όπου τα κονδύλια που προορίζονταν για δημόσια έργα ή ανθρωπιστική βοήθεια απέτυχαν να φτάσουν στους προβλεπόμενους αποδέκτες τους λόγω γραφειοκρατικής αναποτελεσματικότητας και έλλειψης διαφάνειας.

Οι ισχυρισμοί για διαφθορά σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η άμυνα έχουν διαβρώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, εκτρέποντας κονδύλια που προορίζονται για βασικές υπηρεσίες. Αυτές οι αναφορές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δυτικών προγραμμάτων βοήθειας, τονίζοντας την ανάγκη για ενισχυμένη εποπτεία και μέτρα λογοδοσίας για να διασφαλιστεί πως η βοήθεια φτάνει στους προβλεπόμενους δικαιούχους και ενθαρρύνει την πραγματική κοινωνικοοικονομική πρόοδο.

Η Βουδαπέστη αρνείται να δαπανήσει χρήματα για την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας

Η Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ, αντιτάχθηκε ανοιχτά στο σχέδιο της ΕΕ να βοηθήσει την Ουκρανία με από κοινού άντληση κεφαλαίων, καταφέρνοντας σοβαρό πλήγμα στο προτεινόμενο πακέτο βοήθειας των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ (18 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2023. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη είχε υποστήριξε τον κοινό δανεισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δεν είχε λάβει το μερίδιό της, γεγονός που οδήγησε σε σκεπτικισμό σχετικά με μια παρόμοια ρύθμιση. Η Ιταλία, ένα άλλο έθνος της ΕΕ, επέδειξε δισταγμό. Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ιταλία κατά της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, απαιτώντας τον τερματισμό των αποστολών όπλων. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αντιμετωπίζει πίεση από συντηρητικούς συμμάχους που αντιτίθενται στη βοήθεια προς την Ουκρανία, υποδηλώνοντας μια πιθανή μετατόπιση από τις συλλογικές προσπάθειες των Βρυξελλών. Αυτές οι αρνήσεις εγείρουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ταμείου των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απαραίτητου για τα σχέδια του Προέδρου Ζελένσκι.

Το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ, που προορίζεται να βοηθήσει τις οικονομικές ανάγκες και τις ανάγκες αποκατάστασης της Ουκρανίας, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις λόγω εσωτερικών διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών.

Για να μην αναφέρουμε πως η Ουγγαρία έχει διατηρήσει μια μετρημένη στάση καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά απέχει από την παροχή όπλων στην Ουκρανία. Αντίθετα υποστήριξε μια ειρηνική επίλυση και επέκρινε τις κυρώσεις των Βρυξελλών στη Μόσχα, θεωρώντας τις επιζήμιες για την ΕΕ.

Η απόφαση της Ουγγαρίας να μην παράσχει περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία χωρίς διαφανή λογαριασμό των κεφαλαίων που είχαν χορηγηθεί προηγουμένως υπογραμμίζει τη δέσμευσή της για δημοσιονομική ευθύνη και υπευθυνότητα. Αυτή η κίνηση αντανακλά την προσεκτική προσέγγιση της Ουγγαρίας στη συνεχιζόμενη κρίση, δίνοντας προτεραιότητα στη λογοδοσία στη διανομή της βοήθειας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail