Το δίλημμα της Αιγύπτου: διευκολύνει την εθνοκάθαρση ή επιτρέπει πιθανή γενοκτονία

Ο τελευταίος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς οδήγησε την Αίγυπτο στο δίλημμα με το οποίο πιέζεται είτε να διευκολύνει την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας ανοίγοντας τα σύνορά της για όλους τους πρόσφυγες είτε να επιτρέψει την πιθανή γενοκτονία τους κρατώντας τους παγιδευμένους στη ζώνη των συγκρούσεων με ό,τι συνεπάγεται για την ασφάλειά τους. Η θεωρητική τρίτη επιλογή για την έναρξη μιας επιχείρησης "ευθύνης για την προστασία"/" ανθρωπιστικής επέμβασης " (R2P/HI) εναντίον του Ισραήλ είναι πολιτικά μη ρεαλιστική και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι εξετάζεται.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr 

Ο χρόνος περνάει για την Αίγυπτο να επιλέξει το "μικρότερο κακό" αυτών των δύο από τότε που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μια χερσαία επιχείρηση που θα ακολουθήσει την εκστρατεία βομβαρδισμών μεγάλης κλίμακας, η οποία θα επιδεινώσει περαιτέρω τα ήδη τεράστια δεινά του παλαιστινιακού λαού. Αν και το εβραϊκό κράτος ισχυρίζεται πως κάθε άμαχος στόχος που χτυπά είναι δήθεν μια κάποιου είδους μυστική βάση της Χαμάς, κανένας έντιμος παρατηρητής δεν μπορεί να αρνηθεί τις παράπλευρες απώλειες που προκάλεσε αυτό και τη μαζική απώλεια ζωών στη συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεσμεύτηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να προχωρήσει στην προγραμματισμένη χερσαία επιχείρηση της κυβέρνησής του στη Γάζα. Είναι άσχετο σε αυτό το πλαίσιο αν το Ισραήλ θα πετύχει τελικά ή όχι, δεδομένου ότι το θέμα είναι πως η επόμενη επικείμενη φάση αυτής της σύγκρουσης θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αιματοχυσία. Αμέτρητοι ντόπιοι προφανώς θέλουν να ξεφύγουν από αυτό που έρχεται, αλλά η Αίγυπτος μέχρι στιγμής αρνείται να τους αφήσει να διασχίσουν τα σύνορα.

Ο Πρόεδρος Σίσι δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να διευθετηθεί η σύγκρουση εις βάρος άλλων, κάτι που ερμηνεύτηκε ευρέως ως ένδειξη πως είναι κατά της διευκόλυνσης της εθνοκάθαρσης του παλαιστινιακού λαού από τη Γάζα από το Ισραήλ με την αναγκαστική μετεγκατάστασή τους στη γειτονική περιοχή του Σινά. Εάν η Αίγυπτος ανοίξει τα σύνορά της για όλους τους πρόσφυγες, τότε υπάρχει μια πολύ πραγματική πιθανότητα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα φύγει, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να αντικατασταθούν από Ισραηλινούς εποίκους κάποια στιγμή μετά το τέλος του πολέμου.

Αυτό το αποτέλεσμα θα είχε ως αποτέλεσμα την De facto απομάκρυνση της Γάζας από τη λύση των δύο κρατών που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επακόλουθη εικασία από εκεί και πέρα πως η Αίγυπτος έκανε μια μυστική συμφωνία με το Ισραήλ για το σκοπό αυτό. Ως εκ τούτου, θεωρείται πολιτικά απαράδεκτο από τον Σίσι, τουλάχιστον προς το παρόν, γι ' αυτό επιμένει να κρατήσει τα σύνορα κλειστά και να επιδιώξει μια κατάπαυση του πυρός, παρόλο που η τελευταία είναι πολιτικά μη ρεαλιστική μέχρι να τελειώσει η επόμενη φάση της σύγκρουσης.

Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες ότι επιτρέπει μια πιθανή γενοκτονία σε περίπτωση που κρατήσει τα σύνορά της κλειστά καθ ' όλη τη διάρκεια της επικείμενης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει άμεσα σε απώλειες αμάχων που φτάνουν σε αδιανόητη κλίμακα. Εάν συμβεί αυτό, τότε η Αίγυπτος θα ήταν εν μέρει ένοχη για αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αφού γνώριζε τι επρόκειτο να ξεδιπλωθεί, αλλά εξακολουθούσε να αρνείται να αφήσει τους πολίτες να φύγουν, καταστρέφοντας έτσι ανεπανόρθωτα τη φήμη της καθώς και του Σίσι.

Αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με αυτό που αναφέρθηκε προηγουμένως σε σχέση με την αναγκαστική ερήμωση της Γάζας και την πιθανή αντικατάσταση των ντόπιων από Ισραηλινούς εποίκους μετά το τέλος του πολέμου, με τη μόνη διαφορά ότι αμέτρητοι περισσότεροι από αυτούς τους ίδιους ντόπιους θα σκοτωθούν στη διαδικασία. Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για τις απώλειες αμάχων, δεδομένου πως είναι έξω για αίμα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και ορισμένοι από τους ηγέτες του αναμφισβήτητα ήθελαν να καθαρίσουν εθνοτικά ή ακόμα και να γενοκτονήσουν τους Παλαιστίνιους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση της Αιγύπτου να κρατήσει τα σύνορα κλειστά προς το παρόν φαίνεται να βασίζεται στην προσδοκία της ότι το Ισραήλ θα πιεστεί με επιτυχία από τις αξιόπιστες ανησυχίες του παγκόσμιου κοινού για τους Παλαιστίνιους να περιοριστούν, να διακόψουν την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και να συμφωνήσουν σε μια άλλη κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς. Το Ισραήλ έχει ήδη αποδειχθεί αδιαπέραστο από την κοινή γνώμη όσον αφορά τη διεξαγωγή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων, οπότε ο Σίσι κάνει λάθος αν πιστεύει πραγματικά ότι η στάση του θα σταματήσει κάπως τον πόλεμο.

Θα μπορούσε επίσης να είναι ότι υπολογίζει κυνικά ότι η Αίγυπτος δεν θα κατηγορηθεί για την πιθανή γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, δεδομένου πως το παγκόσμιο κοινό πιθανότατα θα είναι πολύ επικεντρωμένο στην καταδίκη του Ισραήλ στη συνέχεια. Το πιθανό μαρτύριο τους θα μπορούσε τότε να αντηχήσει σε όλη την ιστορία και να αξιοποιηθεί από την Αίγυπτο ή οποιονδήποτε άλλο για την επιδίωξη μελλοντικών πολιτικών στόχων, είτε εγχώριων είτε διεθνών. Ακόμα κι αν αυτό δεν έχει κατά νου ο Σίσι, θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει μετά από οποιαδήποτε επικείμενη γενοκτονία στη Γάζα.

Σε κάθε περίπτωση, η Αίγυπτος βρίσκεται υπό τη μέγιστη πίεση αυτή τη στιγμή να διατυπώσει την πολιτική της στον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου ότι πάνω από δύο εκατομμύρια ζωές ανθρώπων είναι κυριολεκτικά στο όριο. Η διατήρηση των συνόρων κλειστή φαίνεται πολύ κακή στα μάτια της κοινής γνώμης. Στην καλύτερη περίπτωση, φαίνεται ότι η Αίγυπτος θέλει τους ίδιους Παλαιστίνιους που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει να συνεχίσουν να υποφέρουν ως μέρος κάποιου μεγάλου τζόγου για να τερματιστεί ο πόλεμος, ενώ στη χειρότερη φαίνεται πως ο Σίσι είτε δεν έχει ιδέα για την πιθανή γενοκτονία τους είτε δεν ενδιαφέρεται καν τόσο πολύ αν συμβεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail