Οι μπράβοι του Ζελένσκι κατηγορούν το ΝΑΤΟ καθώς η αντεπίθεση ξεθωριάζει

Οι εκκλήσεις του Προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι προς τους δυτικούς συμμάχους για στρατιωτική βοήθεια και υποστήριξη έχουν αντιμετωπιστεί με συνεχείς εδαφικές απώλειες στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μπαχμούτ, Κουπιάνσκ, Ντόνετσκ και σημαντικών τμημάτων της Ανατολικής Ουκρανίας. Καθώς η κατάσταση της Ουκρανίας γίνεται ολοένα και πιο δεινή, η ρητορική του Ζελένσκι έχει στραφεί προς το να κατηγορεί τους δυτικούς συμμάχους για τις απώλειες που προκλήθηκαν στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο αγώνας της Ουκρανίας: Μια πιο προσεκτική ματιά

Ο αγώνας της Ουκρανίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία έχει προκαλέσει ένα κύμα κριτικής και ενδοσκόπησης. Η αντεπίθεση του έθνους, που είχε σκοπό να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, έχει αντιμετωπίσει σημαντικές αποτυχίες και κριτική. Ουκρανοί στρατιώτες και βετεράνοι υποστηρίζουν τώρα ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΝΑΤΟ δεν τους προετοίμασαν επαρκώς για την πραγματικότητα της σύγκρουσης.

Η ταξιαρχία έλαβε μόνο τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στη Γερμανία και παραπονέθηκαν πως οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ δεν κατανοούσαν την σκληρή πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ένας πεζικάριος του ΝΑΤΟ γνωρίζει πως υποστηρίζεται και μπορεί να προχωρήσει με τη σιγουριά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί», είπε ένας στρατιώτης ονόματι Ihor. Ο τρόπος πολέμου του ΝΑΤΟ απαιτεί μαζικές προπαρασκευαστικές αεροπορικές επιδρομές, μπαράζ πυροβολικού και αποναρκοθέτηση πριν από την προέλαση του πεζικού, και, φυσικά, ο στρατός της Ουκρανίας —χωρίς τα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τον εξοπλισμό αποναρκοθέτησης που ζήτησε— έπρεπε να πολεμήσει με ένα πολύ διαφορετική τρόπο από αυτόν που υπαγορεύει το τυπικό δόγμα του ΝΑΤΟ.

Τώρα, σύμφωνα με το Κίεβο, αυτός είναι ο λόγος που, κατά την πρώτη φάση της αντεπίθεσης, η Ουκρανία υπέστη σημαντικές απώλειες στρατιωτών και τεθωρακισμένων που προμήθευσε η Δύση, καθώς βάλτωσαν σε μερικά από τα πιο παχιά ναρκοπέδια που έχουν δει ποτέ και έπρεπε να αλλάξουν τακτική σε αυτή τη δεύτερη φάση, χρησιμοποιώντας μικρές μονάδες πεζικού για να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να περάσουν.

Παρά τους θύλακες ορμής, η συνολική επιτυχία της αντεπίθεσης παραμένει αβέβαιη. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, κάποτε ελπιδοφόρος, βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση. Επικρίνει τις δυτικές δυνάμεις για καθυστερήσεις στην προμήθεια του ζητούμενου στρατιωτικού εξοπλισμού και την απαισιοδοξία τους σχετικά με τους στόχους της εκστρατείας.

Ο μεταβαλλόμενος τόνος του Ζελένσκι, από την αισιοδοξία στην κριτική, αντανακλά τη σκληρή πραγματικότητα της απώλειας εδάφους στη σύγκρουση. Η ευθύνη έχει πλέον μετατοπιστεί προς τη Δύση, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζει αυτή τη συνεχιζόμενη κρίση.

Καταρράκτες Bakhmut

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έφτασε σε μια κρίσιμη καμπή, που χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό παραπλανητικών δηλώσεων του Προέδρου Ζελένσκι και δυτικών παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα τον θάνατο και την καταστροφή άνευ προηγουμένου. Οι επίμονες εκκλήσεις του Ζελένσκι προς την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για στρατιωτική βοήθεια και οικονομική υποστήριξη δεν έχουν σταματήσει τα σταθερά εδαφικά κέρδη της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ένα τέτοιο έδαφος στρατηγικής σημασίας είναι το Μπαχμούτ, που βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η προσάρτηση του Μπαχμούτ κρατά το κλειδί για την έκβαση της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η σύλληψη του Μπαχμούτ έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τροχιά της σύγκρουσης, παρέχοντας στη Ρωσία μια ζωτική βάση για πιθανές περαιτέρω προόδους εντός της Ουκρανίας.

Η σημασία του Bakhmut έγκειται στην υλικοτεχνική του αξία και στη δυνατότητά του να επηρεάσει τον έλεγχο σε γειτονικά ουκρανικά εδάφη. Επιπλέον, η σύλληψη του Bakhmut ενίσχυσε τη θέση της Ρωσίας στο Donbass, το οποίο κατέχει ένα σημαντικό μέρος των αποθεμάτων άνθρακα της Ουκρανίας.

Για τη Μόσχα, η κατάληψη του Μπαχμούτ ήταν ένα κρίσιμο βήμα στην ευρύτερη ανατολική της επίθεση. Οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν και απομόνωσαν σταθερά την πόλη, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για την Ουκρανία να διατηρήσει την στρατιωτική της παρουσία εκεί. Ουσιαστικά, η σύλληψη του Μπαχμούτ σήμανε μια καμπή στις φιλοδοξίες της Ρωσίας εντός της Ουκρανίας. 

Kupiansk: Το επόμενο κεφάλαιο της αμηχανίας της Ουκρανίας

Η σύγκρουση στην Ουκρανία εισήλθε σε νέα φάση όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Kupiansk στη βορειοανατολική περιοχή. Η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και οι συνεχείς επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού οδήγησαν στην εκκένωση 37 οικισμών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Κουπιάνσκ. Αυτό έκανε το Kupiansk ένα πολυπόθητο έδαφος που βρίσκεται τώρα εντός εμβέλειας του πυροβολικού.

Η πιθανή πτώση του Κουπιάνσκ ενίσχυσε το ρωσικό ηθικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ηγεσία του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι. Η αντεπίθεση αντιμετώπισε αποτυχίες και οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται, θέτοντας την Ουκρανία σε επισφαλή θέση.

Ο υπουργός Άμυνας του Ζελένσκι σήμανε συναγερμός

Για να μην αναφέρουμε πως ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Alexey Reznikov, έχει ήδη προσφέρει μια αυστηρή αξιολόγηση της αντεπίθεσης της χώρας κατά της Ρωσίας. Αμφισβήτησε τις αισιόδοξες προσπάθειες δημοσίων σχέσεων του Zelensky. Ο Ρέζνικοφ παραδέχτηκε ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα της αντεπίθεσης ήταν «υπερεκτιμημένα», χαρακτηρίζοντάς την ως «προπαρασκευαστική επιχείρηση» και όχι ως αποφασιστική σύγκρουση.

Τόνισε τον τρομερό χαρακτήρα των ρωσικών αμυντικών θέσεων και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις και ειρηνευτική συμφωνία, υπονομεύοντας τις φιλοδοξίες του Ζελένσκι. Η καταστροφή ουκρανικών στρατιωτικών μέσων και η σημαντική αύξηση των στρατιωτικών θανάτων έχουν εγείρει ανησυχίες, ενώ η δυτική πίεση έχει φέρει τις ουκρανικές δυνάμεις σε δύσκολη θέση. Ο Ζελένσκι βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν σκληρό έλεγχο πραγματικότητας από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας του, καθώς η αισιόδοξη προοπτική του κατέρρευσε.

Καθώς οι προβλέψεις του Ρέζνικοφ υλοποιούνται, ο Ζελένσκι βρίσκεται συντετριμμένος και προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες στη Δύση. Ο Ουκρανός ηγέτης υποστηρίζει ότι η αντισυμβατική φύση της σύγκρουσης, που διαφέρει από το τυπικό δόγμα του ΝΑΤΟ, συνέβαλε στις απώλειές τους εναντίον της Ρωσίας. Παρά τις προειδοποιήσεις τόσο από τους δυτικούς συμμάχους όσο και από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας του, η επίμονη αισιοδοξία του Ζελένσκι του αφήνει τώρα ελάχιστη δυνατότητα παρά μόνο να ρίχνει την ευθύνη σε άλλους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail