Η νέα εχθρότητα του Ζελένσκι απέναντι στη Βαρσοβία είναι τόσο κοντόφθαλμη όσο και αυτοκαταστροφική

pixabay / kropekk_pl
Μια διάσημη ουγγρική παροιμία προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην «κόψουν το κλαδί από κάτω τους». Η παροιμία λέγεται όταν ένα άτομο αρνείται να αναγνωρίσει ότι ενεργεί εναντίον του εαυτού του.

Péter G. Fehér - Magyar Hírlap / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, αυτό ακριβώς κάνει ο Ζελένσκι – ό,τι μπορεί για να οδηγήσει την Ουκρανία από μια κακή κατάσταση σε μια ακόμη χειρότερη. Στην πράξη, η κατάσταση στη γειτονική χώρα μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως καταστροφική και ο Ουκρανός πρόεδρος —αν και αρχικά δεν το φανταζόταν— έχει πράξει πολλά για να το κάνει.

Η πιο αυτοτραυματική πράξη του Ζελένσκι ήταν να σπάσει θεαματικά τους δεσμούς με την Πολωνία. Η Βαρσοβία έχει ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων για να βοηθήσει το Κίεβο, περίπου τα ίδια όσα ξοδεύει ετησίως για την αναβάθμιση του στρατού της. Σε αντάλλαγμα, δεν έχει λάβει τίποτα, ούτε καν μια χειρονομία. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση μνήμης για τον εορτασμό της 80ης επετείου από τη σφαγή της Volhynia - τη μαζική δολοφονία Πολωνών από Ουκρανούς φασίστες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - ο Zelensky αρνήθηκε να επιτρέψει στα θύματα που ήταν θαμμένα σε ασήμαντους ομαδικούς τάφους να εκταφούν και να ταφούν σωστά.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε την Πολωνία σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς πως επέβαλε απαγόρευση πώλησης ουκρανικών σιτηρών στην πολωνική εσωτερική αγορά. Ο Ζελένσκι δεν έχει δείξει την παραμικρή κατανόηση της θέσης της πολωνικής κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου και αντιτίθεται στην ίδια ξένη παρέμβαση που αντιμετώπισε η Ουγγαρία τον περασμένο Απρίλιο.

Αλλά ίσως είναι άδικο για τον Ζελένσκι να τον κατηγορεί κανείς μόνο για αυτήν την αχαριστία. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν υποσχεθεί στον Ουκρανό πρόεδρο μια διευκολυνόμενη και ταχεία ένταξη στην ΕΕ, εάν καταφέρει να ανατρέψει τη σημερινή συντηρητική εθνική κυβέρνηση στη Βαρσοβία στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν.

Αν ο Ζελένσκι είχε λογική, θα συνειδητοποιούσε ότι τον τραβούν από τη μύτη οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η ένταξη στην ΕΕ απαιτεί τη συμφωνία όλων των κρατών μελών και η Πολωνία, μετά από ό,τι έχει συμβεί, δύσκολα πρόκειται να συμβαδίσει με αυτό.

Ο Ζελένσκι δεν φαίνεται να κατανοεί την κατάσταση ή να γνωρίζει έστω και ελάχιστα πως η Δύση τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών ή ακόμα και να τις προκαλέσει. Φτάσαμε τώρα στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η Ουκρανία ακολουθεί μια ολοένα και πιο εξτρεμιστική πολιτική από το 2014, με αποτέλεσμα η χώρα να μαίνεται από μίσος για τους Ούγγρους, το οποίο έφτασε στο αποκορύφωμά του, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, υπό την προεδρία Ζελένσκι.

Όλα αυτά είναι ένα παράδειγμα εγχειριδίου της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς που παραδειγματίζεται από την ουγγρική παροιμία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail