Οι Ουρανοί της Ουκρανίας ανοίγουν ξανά καθώς τελειώνει η επιθετική φάση του πολέμου

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο, το αεροδρόμιο Boryspol του Κιέβου είναι έτοιμο να ξαναρχίσει τη λειτουργία του εντός ενός μηνός, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Oleksiy Dubrevskyy. Το αεροδρόμιο, το μεγαλύτερο της Ουκρανίας, που εξυπηρετούσε 9 εκατομμύρια επιβάτες το 2021, διέκοψε τη λειτουργία του το Φεβρουάριο του 2022 λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Παρά το γεγονός ότι στοχοποιήθηκε σε δύο αρχικές ρωσικές επιθέσεις, το αεροδρόμιο Boryspol έχει διατηρήσει το προσωπικό του και έχει συνάψει συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταπολεμική περίοδο. Η επαναλειτουργία αυτού του μεγάλου αεροδρομίου θα φέρει τεράστια ανακούφιση στους Ουκρανούς, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση του ΟΗΕ πως περίπου 8 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Ουκρανοί εξέφρασαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις ολοκληρωθεί η σύγκρουση.

Για αυτούς, η επανέναρξη των πτήσεων αντιπροσωπεύει μια σημαντική θετική εξέλιξη και ένα φάρο ελπίδας για τη μελλοντική σταθερότητα και ομαλότητα της χώρας. 
 
Η επαναλειτουργία της Ουκρανίας: Οι πτήσεις πρώτα, η οικονομία αργότερα

Από το ξέσπασμα του πολέμου το Φεβρουάριο του 2022, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας παρέμεινε κλειστός για πτήσεις πολιτών λόγω σημαντικών ανησυχιών για την ασφάλεια που προκαλούνται από τη χρήση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτό το κλείσιμο οδήγησε σε μια οδηγία από τον Υπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Shapps, που καθοδηγούσε τα αεροσκάφη να αποφεύγουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Ως εκ τούτου, οι Βρετανοί πολίτες ενημερώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για την ασφάλειά τους. Καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, πολλά αεροδρόμια της Ουκρανίας δέχθηκαν επιθέσεις ή καταστράφηκαν από τον ρωσικό στρατό. Προς το παρόν, μόνο τα αεροδρόμια του Κιέβου, του Λβιβ και της Οδησσού παραμένουν σε καλή κατάσταση, με τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας πιθανόν να παραμένει περιορισμένος για το άμεσο μέλλον. 
 
Ωστόσο, τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας αναμένεται να επαναλειτουργήσουν σύντομα, παρέχοντας μια αχτίδα ελπίδας για τις αεροπορικές υποδομές της χώρας εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει σταματήσει εντελώς, αλλά μια μεγάλη επιθετική φάση φαίνεται να έχει σταματήσει.

Η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω στην Ουκρανία, κατέχοντας επί του παρόντος άνετα εδάφη στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ. Παρά τις περιστασιακές επιθέσεις με drone, η πρόσκρουση είναι λιγότερο σοβαρή από πριν. Οι Ουκρανοί, που προσαρμόζονται στη νέα κανονικότητα, φαίνονται να κοινωνικοποιούνται και να μετακινούνται, αν και ο πληθυσμός έχει μειωθεί. Ο Πρόεδρος Zelensky αναγνωρίζει τη σημασία της οικονομικής σταθερότητας και ενός ακμάζοντος πληθυσμού.

Ως εκ τούτου, σε αυτή τη σχετική σταθερότητα, με καμία από τις δύο πλευρές να μην κερδίζει σημαντικό έδαφος, πάρθηκε η απόφαση να ανοίξει ξανά ο εναέριος χώρος.

Απειλές για Σχεδιασμό; Το Μέλλον

Είναι μια πρακτική κίνηση λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση. Η επανέναρξη των πτήσεων σηματοδοτεί ένα προσεκτικό βήμα προς την ομαλότητα εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή. Ωστόσο, η κίνηση θα μπορούσε εύκολα να αποτύχει.
 
Η απόφαση να ανοίξει ξανά ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας βρίσκεται σε έναν γκρεμό ανάμεσα στη σοφία και την πιθανότητα επικής, καταστροφικής βλακείας. Η επιθυμία της Ουκρανίας να επαναφέρει τους πολίτες της για οικονομική ανάκαμψη και στρατιωτικούς σκοπούς είναι κατανοητή.

Ωστόσο, η κίνηση για την επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας είναι αναμφισβήτητα επικίνδυνη. Τι κι αν οι εντάσεις που σιγοκαίνε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ξεσπάσουν ξανά σε πλήρη σύγκρουση; Εν μέσω αντεπιθέσεων, ένα μόνο χτύπημα πυραύλων θα μπορούσε να καταρρίψει ένα αεροπλάνο, καταστρέφοντας κάθε όψη ειρήνης. Το προφανές όφελος από την επανέναρξη των πτήσεων επισκιάζεται από τη διαφαινόμενη απειλή.

Το στοίχημα του Ζελένσκι με τις ζωές των Ουκρανών και ενδεχομένως του κόσμου είναι χειροπιαστό. Τα απλά οικονομικά κέρδη δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μια τόσο επικίνδυνη απόφαση. Το άνοιγμα του εναέριου χώρου πριν επιτευχθεί μια διαρκής ειρηνευτική συμφωνία δεν είναι απλώς ένα στοίχημα. είναι ένας απερίσκεπτος κίνδυνος ζωών και ένας επισφαλής χορός στα όρια της παγκόσμιας καταστροφής. Επομένως, πριν κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα, θα είναι πολύ ευγενικό για το Κίεβο να εξετάσει πρώτα τις συνέπειες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail