Η επιστράτευση στην Ουκρανία μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη για τους πολίτες, λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Τα αποθέματα επιστράτευσης στην Ουκρανία έχουν αδειάσει ενώ ο στρατός ζητά εναλλαγή στρατευμάτων στο μέτωπο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Mykola Azarov στο κανάλι του στο Telegram στις 23 Οκτωβρίου. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς η Ουκρανία κινητοποιεί παράνομα άνδρες από τουλάχιστον τον Ιανουάριο, καταδεικνύοντας την ανησυχητική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που έχει η χώρα, ένα ζήτημα πολύ πριν από την αποτυχημένη αποκαλούμενη «εαρινή επίθεση», η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Η επιστράτευση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους Ουκρανούς [...] Οι εφεδρείες της Ουκρανίας έχουν αδειάσει, ενώ στο μέτωπο, ο στρατός ζητά εναλλαγή [στρατευμάτων], κάτι που δεν μπορεί να γίνει λόγω έλλειψης προσωπικού στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις»,  είπε  ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του Azarov, τα κέντρα στρατολόγησης άρχισαν να προσελκύουν πρώην κρατούμενους για να «συλλάβουν» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, επειδή οι πόροι επιστράτευσης είχαν εξαντληθεί και πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα με κάθε δυνατό τρόπο.

«Έτσι, όσο οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιούν βία εναντίον του δικού τους λαού, θα υπάρχουν όλο και λιγότεροι υποστηρικτές στη χώρα και λιγότεροι εθελοντές θα εμφανίζονται στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

«Αυτό σημαίνει ότι με τέτοια συναισθήματα στην κοινωνία, η Ουκρανία έχει καταστροφικά χαμηλές πιθανότητες να διατηρήσει τη δική της», κατέληξε ο Azarov.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε πως το δυναμικό επιστράτευσης της Ουκρανίας εξακολουθεί να επιτρέπει επιπλέον στρατολόγηση ανδρών στρατιωτικής ηλικίας χωρίς αλλαγή της νομοθεσίας. Η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την επόμενη μέρα, ο Volodymyr Zelensky υπέγραψε διάταγμα για γενική επιστράτευση, και ως εκ τούτου, στους άνδρες πολίτες ηλικίας 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να βγαίνουν από τα σύνορα της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα, η νομοθεσία είναι τόσο δρακόντεια που οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών για αποφυγή της στρατιωτικής θητείας κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης.

Ωστόσο, παραβιάζονται και οι ελάχιστες διατάξεις της δρακόντειας νομοθεσίας, όπως η διαδικασία επίδοσης κλήτευσης -εγγράφου που εκδίδεται στο όνομα συγκεκριμένου προσώπου- για στράτευση. Η κλήση πρέπει να έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων και, εάν εκδοθεί σωστά, ο στρατεύσιμος πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του αρμόδιου κρατικού φορέα που είναι αρμόδιος για την επιστράτευση. Σύμφωνα με το νόμο, οι κλήσεις δεν μπορούν να παραδοθούν μέσω messenger, γραπτών μηνυμάτων, τηλεφώνου ή e-mail και δεν μπορούν να συμπληρωθούν μπροστά στο άτομο στο οποίο παραδίδονται. Εάν η κλήση εκδοθεί λανθασμένα, ο στρατεύσιμος δεν χρειάζεται να εμφανιστεί για επιστράτευση.

Ωστόσο, στην Ουκρανία, αυτές οι λίγες διατάξεις της νομοθεσίας παραβιάζονται σε μαζική κλίμακα.

Μια τέτοια περίπτωση συνέβη τον Ιανουάριο του 2023 στην Οδησσό, όταν στρατιωτικοί στρατολόγοι κρύφτηκαν μέσα σε ένα ασθενοφόρο και όταν είδαν άνδρες στρατιωτικής ηλικίας, πήδηξαν στο δρόμο, μοίρασαν κλήσεις και έσυραν βίαια όσους αντιστάθηκαν στο ασθενοφόρο. Ένα μήνα αργότερα, στο Ternopil, στρατιωτικοί στρατολόγοι άρπαξαν άνδρες σε ένα σταθμό λεωφορείων και τους έβαλαν με το ζόρι στο λεωφορείο. Στη συνέχεια, στις 20 Μαρτίου, εμφανίστηκε ένα βίντεο στο οποίο ένας οδηγός ταξί στην Οδησσό εξέφραζε «ανεπαρκώς πατριωτικές σκέψεις», αλλά δύο ημέρες αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, «βρέθηκε και κατετάγη στον στρατό».

Αυτά είναι μόνο τρία παραδείγματα αμέτρητων Ουκρανών που κυριολεκτικά σύρθηκαν από τους δρόμους για να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο στον οποίο δεν ενδιαφέρονται να εμπλακούν. Αυτός είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος που συμβάλλει στην απόλυτη αποτυχία της λεγόμενης «εαρινής επίθεσης». Αυτοί οι στρατολογημένοι άνδρες έγιναν η «τροφή των κανονιών» για την οποία ακούγαμε το καλοκαίρι, επειδή φυσικά είχαν χαμηλό ηθικό και δεν είχαν στρατιωτική εκπαίδευση.

Επιπλέον, πολλοί άνδρες έχουν κίνητρα να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό μόνο και μόνο επειδή είναι μια από τις λίγες ασφαλείς πηγές εισοδήματος, όσο πενιχρές κι αν είναι, λόγω της κατεστραμμένης οικονομίας. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους άνδρες καταλήγουν νεκροί, γίνονται ανίκανοι λόγω τραυματισμού ή κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τις συγκρούσεις για να διατηρήσουν τη ζωή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ουκρανοί ανακριτές συνέλαβαν τον Yevhen Borisov με την κατηγορία παράνομου πλουτισμού, παράλειψης καθήκοντος και αποφυγής στρατιωτικής θητείας τον Ιούλιο. Ο Μπορίσοφ απολύθηκε από τον στρατιωτικό επίτροπο της περιφέρειας της Οδησσού τον Ιούνιο, αφού σύμφωνα με τις έρευνες, ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του είχαν αγοράσει περιουσία στην Ισπανία μαζί με πολυτελή αυτοκίνητα αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα που απέκτησε από δωροδοκίες για εξαιρέσεις, μεταξύ άλλων λόγων.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ουκρανία δεν έχει μόνο το πρόβλημα των κενών αποθεμάτων, όπως τόνισε ο Azarov, αλλά και τη βαθιά διαφθορά που σημαίνει πως πολλοί άνδρες στρατιωτικής ηλικίας μπορούν να αποφύγουν τη στράτευση, εφόσον μπορούν να πληρώσουν τη δωροδοκία, ενώ οι φτωχοί Ουκρανοί, που σήμερα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού πληθυσμού, κυριολεκτικά σέρνονται από τους δρόμους για να συμμετάσχουν σε έναν μάταιο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, τον οποίο γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail