Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Θα προωθήσουμε ένα αυτόνομο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του Ισραήλ», είπε ο Τζόνσον στις 29 Οκτωβρίου σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox News. «Υπάρχουν πολλά πράγματα σε όλο τον κόσμο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και θα το κάνουμε, αλλά αυτήν την στιγμή αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ λαμβάνει την άμεση προσοχή και νομίζω ότι πρέπει να το διαχωρίσουμε για να το ξεπεράσουμε. Πιστεύω πως θα υπάρξει δικομματική υποστήριξη για αυτό και θα πιέσω πολύ σκληρά για αυτό».
Από τότε που επέστρεψε από τη Μέση Ανατολή, ο Μπάιντεν προσπαθεί να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για βοήθεια 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και τα έργα εθνικής άμυνας. Στο έγγραφο του προέδρου, περίπου 61 δισεκατομμύρια δολάρια θα πήγαιναν στην Ουκρανία, ενώ 14 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Μέχρι στιγμής, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει εγκρίνει πόρους 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, αλλά η αντίθεση από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει γίνει ισχυρότερη από τότε και πολλοί δε θέλουν πλέον καμία σχέση με τη χρηματοδότηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Τζόνσον πιστεύει πως το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση μόνο για το Ισραήλ θα κερδίσει ισχυρή δικομματική υποστήριξη τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία.
Υπό το ίδιο πρίσμα με τον Τζόνσον, υπενθυμίζεται ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ είπε πως οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας και ο Μπάιντεν «παίζουν παιχνίδια με τη χρηματοδότηση του Ισραήλ» κατά τη διάρκεια συνέντευξης στις 22 Οκτωβρίου με τη Μαρία Μπαρτιρόμο του FNC. «Νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος. Δεν ξέρω αν θα περάσει», είπε ο Κρουζ σχετικά με το πακέτο βοήθειας Ισραήλ/Ουκρανίας. «Οι όμηροι δεν κρατούνται μόνο από τη Χαμάς. Οι όμηροι κρατούνται επίσης από τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν, επειδή παίρνει το Ισραήλ και λέει, μπορείτε να έχετε στρατιωτική βοήθεια από το Ισραήλ, εάν περάσετε ό,τι θέλω για την Ουκρανία, εάν περάσετε τη χρηματοδότηση του Μπάιντεν».
Προφανώς, μια εβδομάδα αργότερα, αυξάνεται η πίεση στον Μπάιντεν να υποχωρήσει από τη σύνδεση της βοήθειας προς το Ισραήλ με την Ουκρανία. Υπάρχει μια ταπεινή συνειδητοποίηση στην Ουάσιγκτον ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, αλλά παραμένει ένα πείσμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν να αποκλίνει από την αποτυχημένη πολιτική της.
Ο Σόιγκου είπε στο 10ο Φόρουμ Ασφαλείας Xiangshan στις 30 Οκτωβρίου πως από τότε που το Κίεβο ξεκίνησε την αντεπίθεσή του τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υπέστησαν περισσότερες από 90.000 απώλειες (νεκρούς και τραυματίες) χωρίς να σημειώσουν καμία σημαντική επιτυχία στο πεδίο της μάχης.
«Απλώς από τις 4 Ιουνίου - δηλαδή από την έναρξη της ευρέως δημοσιοποιημένης και με γενναιόδωρη χορηγία Ουκρανικής αντεπίθεσης - το Κίεβο έχει χάσει περισσότερους από 90.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, περίπου 600 τανκ και σχεδόν 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων», είπε ο Σόιγκου.
Τα νέα για την καταστροφική απώλεια στον ουκρανικό στρατό θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις εκκλήσεις για τερματισμό της χρηματοδότησης των απελπιστικών προσπαθειών του Κιέβου κατά της Ρωσίας. Για να βάλουμε σε προοπτική τον αριθμό των 90.000, ο βρετανικός στρατός έχει 76.220 ενεργό προσωπικό, δείχνοντας πώς η Ουκρανία έχασε περισσότερους στρατιώτες σε λίγους μήνες από το μέγεθος ενός ολόκληρου στρατού μιας υποτιθέμενης υπερδύναμης.
Ταυτόχρονα, ο Σόιγκου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν «να εκτελούν με μεθοδικότητα και σιγουριά τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί και να διασφαλίζουν την ασφάλεια των αμάχων».
Προηγουμένως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ήδη δηλώσει ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Τότε, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε πως η Ρωσία προχωρά με ψυχραιμία για να ολοκληρώσει τους στόχους της στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη – η Ρωσία έχει καταστρέψει τον ουκρανικό στρατό χωρίς να έχει προχωρήσει ακόμη στην επίθεση. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο ο Τζόνσον θέλει οι ΗΠΑ να μετατοπίσουν την εστίασή τους μακριά από την Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή ως προτεραιότητα, καθώς τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον έχουν πιθανότητες να διατηρηθούν ή να προωθηθούν, σε αντίθεση με την Ανατολική Ευρώπη, όπου η Μόσχα αντιμετώπισε επιτυχώς τα σχέδια του ΝΑΤΟ.
«Η πρόθεσή μου δεν είναι να το χρησιμοποιήσω για κομματικά πολιτικά παιχνίδια. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, προσθέτοντας: «Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Δεν πρέπει να χάνουμε άλλο χρόνο. Και νομίζω ότι θα το περάσουμε από το Σώμα αυτή την εβδομάδα».
Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα επιβεβαιωθεί επίσημα πως η Ουκρανία δεν είναι πλέον το κορυφαίο εξωτερικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της τυφλής δυτικής υποστήριξης για μια χαμένη υπόθεση.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr