Δέκα αριθμοί που αποδεικνύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο καμπής

pixabay
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλοί από τους ειδικούς μάς διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση, αλλά τώρα η πραγματικότητα έχει αρχίσει, σε όλη τη χώρα, και ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξάνεται σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα. Εν τω μεταξύ, το κόστος ζωής συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό. Αν νιώθετε ότι οι πολύ δύσκολες στιγμές είναι στον ορίζοντα, σίγουρα δεν είστε μόνοι. 

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως θα δείτε παρακάτω, ένα εκπληκτικό 71 τοις εκατό όλων των Αμερικανών πιστεύει επί του παρόντος ότι η Αμερική βρίσκεται σε λάθος δρόμο και η οικονομία μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους αισθάνονται έτσι. Οι παρακάτω είναι 10 αριθμοί που αποδεικνύουν πως η οικονομία των ΗΠΑ έχει χτυπήσει ένα σημαντικό σημείο στροφής.

#1 Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο αυτό το μήνα:

Η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών διολίσθησε αυτόν το μήνα, ιδιαίτερα για το μέλλον, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Conference Board, μια ομάδα επιχειρηματικής έρευνας, δήλωσε την Τρίτη πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στο 103 το Σεπτέμβριο από 108,7 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη μείωση, εκτιμώντας στο 105.

#2 Ο δείκτης του Conference Board που μετρά τις μελλοντικές προσδοκίες έχει πέσει κάτω από ένα επίπεδο που ιστορικά σηματοδοτεί «ύφεση μέσα σε ένα χρόνο»:

Το πιο ανησυχητικό ήταν η πτώση του δείκτη που μετρά τις μελλοντικές προσδοκίες, ο οποίος υποχώρησε στο 73,7 το Σεπτέμβριο από 83,3 τον Αύγουστο. Οι αναγνώσεις κάτω από το 80 για τις μελλοντικές προσδοκίες σηματοδοτούν ιστορικά ύφεση εντός ενός έτους.

#3 Με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε ασφυκτικά επίπεδα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 8,7% τον περασμένο μήνα:

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ξεπέρασαν το 7% και ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα σε περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 8,7% τον Αύγουστο σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό 675.000 από αναθεωρημένο ποσοστό 739.000 τον Ιούλιο, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ και του Γραφείου Απογραφής.

#4 Ένα υψηλό ποσοστό ρεκόρ καταναλωτών στις ΗΠΑ δείχνει πως οι πιστωτικοί όροι γίνονται πιο αυστηροί:

Οι Αμερικανοί καταναλωτές ανησυχούν για την πρόσβαση σε πίστωση εν μέσω επίμονα υψηλότερων επιτοκίων και αυστηρότερων προτύπων στις τράπεζες, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Οι ερωτηθέντες που δήλωσαν πως η δυνατότητα λήψης δανείων, πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων είναι δυσκολότερη τώρα από ό,τι πριν από ένα χρόνο ανήλθε σε σχεδόν 60%, το υψηλότερο επίπεδο σε μια σειρά δεδομένων που χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2013. Τα αποτελέσματα ήταν μέρος έρευνας της Fed για τις προσδοκίες των καταναλωτών για τον Αύγουστο.

#5 Οι απώλειες πιστωτικών καρτών αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών:

Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών συγκεντρώνουν απώλειες με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, εκτός της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι απώλειες πιστωτικών καρτών έπεσαν το Σεπτέμβριο του 2021 και ενώ οι αρχικές αυξήσεις ήταν πιθανές αντιστροφές από τα κίνητρα, αυξάνονται ραγδαία από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Από τότε, είναι ένα αυξανόμενο ποσοστό απωλειών που παρατηρείται μόνο στην πρόσφατη ιστορία κατά την ύφεση του 2008.

Δεν έχει τελειώσει, προβλέπει η εταιρεία.

#6 Σε αυτό το σημείο, τα πράγματα γίνονται τόσο άσχημα που ακόμη και η Federal Reserve απολύει περίπου 300 εργαζόμενους:

Σε μια εποχή που οι κυρίαρχοι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της FOMC στοιχηματίζουν σε μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία των ΗΠΑ, ένα απροσδόκητα σκληρό μήνυμα μόλις εκδόθηκε από κανέναν άλλο εκτός από την ίδια την Fed: για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 300 άτομα από τη μισθοδοσία της φέτος, μια σπάνια μείωση του αριθμού των εργαζομένων για έναν οργανισμό που αυξάνεται σταθερά από το 2010 – σε τελική ανάλυση, χρειάζεται αν όχι ένα χωριό (με τη δική του αστυνομία), τότε σίγουρα χιλιάδες των εργαζομένων να καταλήξουν σε καταστροφικά λανθασμένες οικονομικές προβλέψεις και να διατηρήσουν τον εκτυπωτή χρήματος προετοιμασμένο και έτοιμο να αντλήσει μερικά τρισεκατομμύρια σε μια στιγμή.

#7 Ο αριθμός των υποθέσεων πτώχευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε σε ετήσια βάση για 13 συνεχόμενους μήνες:

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη έδειξαν πως οι Αμερικανοί υπέβαλαν περισσότερες από 39.000 αιτήσεις πτώχευσης τον Αύγουστο του 2023, αύξηση 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Unusual Whales περιγράφουν πώς, μαζί με τις προσωπικές δηλώσεις πτώχευσης, καταγράφηκαν περισσότερες από 41.600 νέες υποθέσεις πτώχευσης τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο δέκατος τρίτος συνεχόμενος μήνας που οι αιτήσεις πτώχευσης παρουσιάζουν αύξηση από έτος σε έτος, υπό τις ντροπιαστικές και επικίνδυνες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν.

#8 Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της Αμερικής έχουν φτάσει σε χαμηλό 40 ετών:

Το απόθεμα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης της Αμερικής έχει βυθιστεί στα χαμηλά 40 ετών. Η συρρίκνωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου περιορίζει την ικανότητα της Ουάσιγκτον να προστατεύει τους καταναλωτές από τις συνέπειες των επιθετικών περικοπών εφοδιασμού της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Σε αυτό το σημείο, η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ έχει λιγότερες σφαίρες. Έχει λιγότερους μοχλούς στην εργαλειοθήκη πολιτικής της», δήλωσε στο CNN ο Ντάαν Στρούιβεν, επικεφαλής έρευνας πετρελαίου της Goldman Sachs, σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Αυτός είναι ένας λόγος που η Goldman Sachs αναμένει πως οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές, κατά μέσο όρο στα 100 δολάρια το βαρέλι αυτή τη φορά το επόμενο έτος. Το τριψήφιο πετρέλαιο θα ενίσχυε τις ήδη υψηλές τιμές στην αντλία, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό και ενδεχομένως επηρεάζοντας την κούρσα του 2024 για το Λευκό Οίκο.

#9 Προβλέπεται ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε τελικά να φτάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι. Περιττό να πούμε πως μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε ριζικά τις οικονομικές μας προοπτικές:

Αυτός είναι ο Doug Lawler, διευθύνων σύμβουλος της Continental Resources, του γίγαντα των γεωτρήσεων σχιστόλιθου που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Χάρολντ Χαμ, δηλώνοντας στο Bloomberg News τη Δευτέρα ότι οι τιμές του αργού πρόκειται να παραμείνουν υψηλές και θα μπορούσαν να κυμανθούν στα 120 έως 150 δολάρια το βαρέλι χωρίς νέα παραγωγή.

#10 Μια νέα δημοσκόπηση του NBC News έδειξε πως το 71 τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο:

Το 71% των Αμερικανών στην τελευταία μας δημοσκόπηση του NBC News που λέει ότι η χώρα οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση είναι η όγδοη φορά στις τελευταίες εννέα έρευνες του NBC News που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2021, όταν το λάθος κομμάτι ήταν πάνω από το 70%.

Και η μοναδική εξαίρεση ήταν το Σεπτέμβριο του 2022, όταν ήταν 68%.

Ποτέ άλλοτε δεν έχουμε δει αυτό το επίπεδο διαρκούς απαισιοδοξίας στα 30 και πλέον χρόνια ιστορίας της δημοσκόπησης.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, υπάρχουν εικασίες για το πότε θα φτάσει το επόμενο κύμα της οικονομικής μας κρίσης.

Λοιπόν, φαίνεται ότι είναι εδώ.

Οι επόμενοι μήνες υπόσχονται να είναι πολύ απαιτητικοί και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες.

Το 2024 διαμορφώνεται σίγουρα να είναι αρκετά σοβαρό έτος.

Οι οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν ακριβώς καθώς βαδίζουμε στην πιο ταραχώδη εκλογική περίοδο που έχουμε δει ποτέ.

Μείνετε ασφαλείς εκεί έξω, γιατί τα πράγματα σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται πραγματικά τρελά σε αυτή τη χώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail