Πώς η αμερικανική κατοχή της Συρίας επιτρέπει τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή

Στις 5 Οκτωβρίου, τρομοκράτες τακφίρι εξαπέλυσαν μια φρικτή επίθεση με drone σε συριακή στρατιωτική ακαδημία στη δυτική πόλη Χομς, σκοτώνοντας περισσότερους από εκατό παρευρισκόμενους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους.

Του Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επίθεση, μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης πραγματοποιείται καθώς οι δυνάμεις του Συριακού Αραβικού Στρατού διεξάγουν επιτυχείς επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατικών οχυρών στη χώρα.

Ο Συριακός Στρατός έχει ήδη απαντήσει σε κάποιο βαθμό, δεσμευόμενος ότι οι τρομοκράτες που σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επίθεση «θα το πληρώσουν ακριβά».

Σε ανακοίνωσή του, ο συριακός στρατός κατηγόρησε τους τρομοκράτες που «υποστηρίζονται από γνωστές διεθνείς δυνάμεις» για την επίθεση που έλαβε χώρα καθώς η τελετή αποφοίτησης επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Εδώ και χρόνια, πόλεις όπως το Χαλέπι και το Ιντλίμπ και οι περιοχές γύρω τους έχουν μολυνθεί από τρομοκράτες τακφιριστές, τους οποίους ο Συριακός Αραβικός Στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν εκκαθαρίσει.

Μπορεί να προκαλεί έκπληξη για τους αμύητους το πώς αυτοί οι τρομοκράτες άντεξαν για τόσο καιρό, ειδικά ενάντια σε μια δύναμη τόσο σκληρή όσο ο Συριακός Αραβικός Στρατός, ο οποίος έχει εμπλακεί σε μια πολυμέτωπη σύγκρουση εναντίον πολλών διεθνών εχθρών από το 2011.

Αμερικανικό χέρι κάτω από το γάντι των τακφιρίστων

Πίσω από κάθε στοιχείο που προκαλεί χάος και αστάθεια στην αραβική χώρα βρίσκεται αναπάντεχα το χέρι της Ουάσιγκτον, η οποία όχι μόνο έχει το κίνητρο να βοηθήσει τους τρομοκράτες, αλλά και το παραδέχεται ευθαρσώς.

Τις πρώτες ημέρες της έκρηξης της σύγκρουσης που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ στη Συρία, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκε την ομίχλη του πολέμου για να εκπαιδεύσει, να χρηματοδοτήσει και να εξοπλίσει τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα.

Αυτοί οι μαχητές πληρεξούσιων θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας προσποίησης για αμερικανική εισβολή στη χώρα.

Διεξήχθη μια έντονη εκστρατεία ασπίδας για να μπορέσουν οι τρομοκράτες στη Συρία να διεξάγουν αποτελεσματικά πόλεμο εναντίον του συριακού κοινού και να επιχειρήσουν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ενώ αυτοί οι τρομοκράτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ επιτέθηκαν στη Συρία σε ένα μέτωπο, οι ΗΠΑ εισέβαλαν και κατέλαβαν τμήματα της συριακής γης σε άλλο μέτωπο. Χωρίς έκπληξη, η κατοχή των ΗΠΑ επικεντρώθηκε γύρω από τα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας, τα οποία τους επέτρεψαν να κλέψουν πετρέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κατοχή αυτής της γης συνεχίζεται.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της εκστρατείας για τον οπλισμό των τρομοκρατών διεξήχθη μέσω μιας επιχείρησης της CIA γνωστής ως «Timber Sycamore».

Ο Timber Sycamore όπλισε και εκπαίδευσε αυτό που η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τους αποκαλούσε περιβόητα ως «μετριοπαθείς αντάρτες».

Οι μετριοπαθείς αντάρτες, όπως ισχυρίστηκε η Κλίντον, ήταν δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πολέμησαν δίπλα στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», (FSA), τον οποίο εξόπλιζαν και εκπαίδευαν επίσης οι ΗΠΑ. Δεν ανέφερε τις σχέσεις τους με τακφιριστικές εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες.

Ο οπλισμός στην επιχείρηση Timber Sycamore περιελάμβανε φορητά όπλα, εκτοξευτές ρουκετών, εκρηκτικά και άλλα που εξαπολύθηκαν σε φτωχούς πολίτες.

Αυτό δεν ήταν επίσης μια συντηρητική προμήθεια όπλων. Όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων διοχετεύθηκαν σε χέρια της «αντιπολίτευσης», που συνεργάζονταν χέρι-χέρι με διάφορες τρομοκρατικές ομάδες Τακφίρ.

Μέσω εξελιγμένων συναλλαγών στη μαύρη αγορά, αυτά τα όπλα συνεχίζουν να πέφτουν στα χέρια διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων στη χώρα (για τις οποίες δεν προορίζονταν αρχικά) όπως το Daesh.

Κρατημένες για κάποιο διάστημα από το αμερικανικό κοινό, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ που εξόπλιζαν αυτούς τους τρομοκράτες δεν ανέφεραν ότι δεν ήταν απλώς «μετριοπαθή» στοιχεία που πολεμούσαν εναντίον της συριακής κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα, δεν ήταν καθόλου «μετριοπαθείς». Συμμάχησαν ενεργά και πολέμησαν μαζί με γνωστές τρομοκρατικές ομάδες όπως η Al-Nusra, μια θυγατρική της Αλ Κάιντα.

Η Al-Nusra πραγματοποίησε βάρβαρες πρακτικές όπως αποκεφαλισμούς, αποστολή βομβιστών αυτοκτονίας σε περιοχές αμάχων, φρικτά βασανιστήρια και πολλά άλλα.

Η CIA και η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζαν πως τα όπλα τους έπεφταν στα χέρια των παρακείμενων τρομοκρατών της Αλ Κάιντα, όπως η Αλ Νούσρα, τα ίδια στοιχεία που ήθελαν να ξεριζώσουν στο Αφγανιστάν - ή προσποιήθηκαν ότι ήθελαν. Όμως ο πολλαπλασιασμός των όπλων συνεχίστηκε.

Η ανίερη συμμαχία

Η ανίερη συμμαχία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της συμμαχίας των Τακφιρί εξομαλύνεται περαιτέρω από τη διαμόρφωση των δυτικών μέσων ενημέρωσης για χρήση τρομοκρατών τακφιρί ως μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού.

Ας υποθέσουμε ότι δεν είστε διατεθειμένοι να πιστέψετε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA που επιβεβαιώνουν το Timber Sycamore και την έκταση της λειτουργίας του, συμπεριλαμβανομένου του να είστε στην ίδια πλευρά με τους τακφιρίστες τρομοκράτες.

Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το email που διέρρευσε από το Wikileaks και το οποίο αποκαλύπτει ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ενημερώνει τη Χίλαρι Κλίντον (τότε Υπουργό Εξωτερικών) πως η «AQ» (Αλ Κάιντα) ήταν στο πλευρό τους.

E-mail


Η προτιμώμενη στρατηγική για τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ήταν πάντα η αποσταθεροποίηση μέσω αντιπροσώπων. Μια αποσταθεροποιημένη περιοχή επιτρέπει την προσποίηση της εισβολής των ΗΠΑ και εν μέσω αυτής της εισβολής αποσταθεροποιητικά στοιχεία όπως οι τρομοκράτες τακφίρι μπορούν να ξοδέψουν τους πόρους ενός κράτους ενώ οι ΗΠΑ λεηλατούν πόρους αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά το γεγονός ότι έχουν επίσημη επί τόπου παρουσία και κατοχή από το 2014, τα αμερικανικά στρατεύματα αντέχουν τις γροθιές τους εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων τακφιρί σε σύγκριση με τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της.

Το μεγαλύτερο μέρος της μάχης κατά των τρομοκρατικών απειλών αναλαμβάνουν οι συριακές δυνάμεις μαζί με Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους. Ένα επιτυχημένο παράδειγμα αυτού θα οδηγούσε σε ανατροπή της υπάρχουσας κυβέρνησης, αντικαθιστώντας την με ένα φιλικό προς τις ΗΠΑ καθεστώς κομπραδόρ.

Οι ΗΠΑ έχουν την αποδεδειγμένη ικανότητα να εξοπλίζουν, όπως έχουμε δει εδώ και ένα χρόνο, Ουκρανούς στρατιώτες με προηγμένες τεχνολογίες για να πολεμήσουν έναν σύγχρονο και πολύ ανώτερο ρωσικό στρατό.

Αν το ήθελαν οι ΗΠΑ, θα μπορούσαν να ξεριζώσουν τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο, επιλέγει πρόθυμα να μην το κάνει. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος ήταν πάντα η κατοχή και η κλοπή, και ο μακροπρόθεσμος στόχος παραμένει ο απόλυτος έλεγχος μέσω ενός καθεστώτος κομπραδόρ.

Το πρόσχημα της «τρομοκρατίας» επιτρέπει στις ΗΠΑ να εισβάλουν και να κλέψουν το 80% της παραγωγής πετρελαίου της Συρίας. Η συνεχιζόμενη κλοπή προκαλεί σοβαρό πλήγμα στην κοινωνία και την οικονομία της Συρίας και δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την τρομοκρατική εξέγερση στη χώρα.

Επιπλέον, ο νόμος του Καίσαρα που ωθήθηκε από τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον και μπλοκάρει βασικές βιομηχανίες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της άμυνας, γεγονός που επιτρέπει στην τακφιριστική τρομοκρατία όχι μόνο να επιβιώσει εκεί αλλά και να ευδοκιμήσει.

Η πολύπλευρη προσέγγιση της Ουάσιγκτον για την αποσταθεροποίηση της Συρίας έχει σκόπιμα ενδυναμώσει και ενθάρρυνε τους τρομοκράτες, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα λεηλατούν την πλειονότητα της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Είναι ένα περίπλοκο σχέδιο για να δημιουργηθεί ένα πρόσχημα της ανεπιθύμητης κατοχής των ΗΠΑ στην περιοχή. Και οι άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο είναι Σύριοι, όπως αυτοί που στοχοποιήθηκαν στις φρικτές και άνευ προηγουμένου επιθέσεις UAV αυτής της εβδομάδας σε μια τελετή αποφοίτησης του συριακού στρατού.

Ματαιώθηκαν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι των ΗΠΑ;

Η τρομοκρατική επίθεση στην στρατιωτική ακαδημία έρχεται εν μέσω ραγδαίων νέων εξελίξεων στη Συρία. Αν κοιτάξουμε μεμονωμένα αυτήν την τρομοκρατική επίθεση, γνωρίζοντας καλά ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους τρομοκράτες τακφίρι και επιτρέποντας τη διάδοσή τους, αγνοούμε τη μεγάλη εικόνα.

Προς μεγάλη απογοήτευση της Ουάσιγκτον, η Συρία, μέσω τεράστιων προσπαθειών σε συνδυασμό με στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν, μπόρεσε να διεκδικήσει εκ νέου σημαντικές περιοχές της γης της και να σταθεροποιήσει μεγάλο μέρος της περιοχής.

Ο βασικός σύμμαχός του, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, έχει ενταχθεί στη συμμαχία BRICS και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, κάτι που αναμφίβολα θα ωφελήσει τη Συρία, καθώς το Ιράν διατηρούσε πάντα θετικές σχέσεις με τη Δαμασκό.

Αυτό ανάγκασε πολλές αραβικές κυβερνήσεις, που στην αρχή είχαν απομονώσει τη Συρία, να την καλωσορίσουν ξανά σε συμμαχίες όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και να επιδιώξουν την ομαλοποίηση της Συρίας.

Το άχυρο που έσπασε την πλάτη της (αμερικανικής) καμήλας μπορεί να ήταν η πρόσφατη επίσκεψη του Μπασάρ Αλ Άσαντ στο Πεκίνο και η επέκταση της πολύπλευρης συνεργασίας με την Κίνα.

Η Συρία θα μπορούσε να παίξει βασικό ρόλο στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και λόγω της παραγωγής πετρελαίου της. Η Κίνα έχει πολλές φορές αμφισβητήσει και καταδικάσει τις επιδρομικές πρακτικές της Ουάσιγκτον στη Συρία.

Η επανένταξη της Συρίας στην περιοχή σε συνδυασμό με ισχυρούς οικονομικούς και αμυντικούς συμμάχους δεν σημαίνει «αν» θα μπορέσει να εκδιώξει την αμερικανική κατοχή και έτσι να τερματίσει την τρομοκρατία των Τακφίρι, αλλά μάλλον «πότε;».

Η Ουάσιγκτον αναμφίβολα θα κάνει τα στραβά μάτια στις ήδη ήπιες γροθιές της στις τρομοκρατικές απειλές και θα αυξήσει την κλοπή πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, μπορούμε να βασιστούμε στη Συρία πως θα επιφέρει σκληρά αντίποινα εναντίον δειλών τρομοκρατών - ειδικά εκείνων που άθελά τους (ή εν γνώσει τους) εξυπηρετούν ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

* Ο Shabbir Rizvi είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο με έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail