Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ρωσία κινδυνεύει να πάει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα
Οι ενέργειες της Μόσχας, ιδιαίτερα η αναχαίτιση πλοίων σε διεθνή ύδατα και οι προσπάθειες επιβολής οικονομικού στραγγαλισμού στην Ουκρανία, έχουν αυξήσει τον κίνδυνο μιας άμεσης ναυτικής σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ. Ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης, τόνισε τη δυνατότητα για έναν «πόλεμο στη θάλασσα» και προέτρεψε το ΝΑΤΟ να εξετάσει το ενδεχόμενο υποστήριξης ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη ναυτιλία, την ανάπτυξη πολεμικών αεροσκαφών και πιθανώς τη συνοδεία πλοίων.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν η Ρωσία αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία του ΟΗΕ για τα σιτηρά τον Ιούλιο και εξέδωσε προειδοποιήσεις πως τα πλοία που ταξιδεύουν προς τα ουκρανικά λιμάνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι. Σε απάντηση, η Ουκρανία στόχευσε τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας με θαλάσσια επίθεση με drone και κήρυξε τα ύδατα γύρω από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας ως «περιοχή κινδύνου πολέμου».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε τις «επικίνδυνες και κλιμακωτικές ενέργειες» της Ρωσίας και το ΝΑΤΟ αύξησε την επιτήρηση και την αναγνώριση στη Μαύρη Θάλασσα, αναπτύσσοντας θαλάσσια περιπολικά αεροσκάφη και drones.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν επίσης τους ελιγμούς τους κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, το οποίο έγινε αντιληπτό ως απειλή από τη Ρωσία. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει δει πολλά περιστατικά που αφορούν την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα παραμένει επισφαλής, με τον κίνδυνο μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας να συνεχίζει να διαφαίνεται μεγάλος.
Υπερηχητικά οπλισμένα αεροσκάφη με πυραύλους για περιπολία στη Μαύρη Θάλασσα
Ως απάντηση στις αυξανόμενες απειλές, η Ρωσία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για να αντιμετωπίσει πιθανές προκλήσεις. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πρόσφατα την τακτική περιπολία του ουδέτερου εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, εξοπλισμένα με πυραυλικά συστήματα Kinzhal γνωστά για το βεληνεκές 1.000 km και την ταχύτητα των Mach-9. Η απόφαση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων, ιδίως της αμερικανικής ανάπτυξης δύο ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα για την υποστήριξη του Ισραήλ.
Η ανακοίνωση του Πούτιν ήταν μια άμεση απάντηση στην αυξανόμενη αστάθεια, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε τις στρατηγικές δυνατότητες των ρωσικών περιπολιών, υποστηρίζοντας πως τα υπερηχητικά όπλα σε αυτά τα αεροπλάνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν στο ανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Πρόεδρος σχολίασε επίσης την προσφορά των ΗΠΑ με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους στην Ουκρανία. Επέκρινε αυτή την κίνηση, τονίζοντας ότι μπλέκει περαιτέρω τις ΗΠΑ στη σύγκρουση. Ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς πως η Ρωσία είχε «χάσει» στην Ουκρανία, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα επιδίωκε να κατακτήσει ολόκληρη τη χώρα. Θεώρησε ειρωνικό το γεγονός πως οι ΗΠΑ θα προμήθευαν όπλα εάν πίστευαν ότι η Ρωσία είχε αποτύχει στη σύγκρουση.
Οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης της Ρωσίας να περιπολεί τον ουδέτερο εναέριο χώρο με υπερηχητικά αεροσκάφη οπλισμένα με πυραύλους και η αυξημένη επιτήρηση του ΝΑΤΟ, σηματοδοτούν μια επικίνδυνη αντιπαράθεση.
Ο κίνδυνος μιας άμεσης ναυτικής σύγκρουσης είναι μεγάλος, υπογραμμίζοντας την επισφαλή περιφερειακή σταθερότητα. Καθώς και οι δύο πλευρές λαμβάνουν δυναμικά μέτρα και εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ασταθής.