Ο Πούτιν προσφέρει λύση για να σταματήσει η περαιτέρω αιματοχυσία στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, ενώ ο Ζελένσκι φοβάται ότι θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ

Καθώς οι εχθροπραξίες στην τελευταία σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας κλιμακώνονται, η απειλή μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο πιθανή μέρα με τη μέρα. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα λόγω πιθανής άμεσης ιρανικής εμπλοκής, καθώς και της μεγαλύτερης εμπλοκής της Χεζμπολάχ στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο βασικός λόγος για την αναβολή της επίθεσης είναι ακριβώς αυτός ο τελευταίος. Η Βόρεια Διοίκηση αναγκάζεται να κρατήσει τα καλύτερα στρατεύματα του IDF στην περιοχή για να εξασφαλίσει την ετοιμότητα μάχης στα σύνορα του Λιβάνου σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ εμπλακεί πιο άμεσα. Το σιιτικό κίνημα που εδρεύει στο Λίβανο διαθέτει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και ένα τεράστιο απόθεμα διαφόρων ρουκετών και πυραύλων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στον IDF. Το Ισραήλ απλά δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τη Χεζμπολάχ, καθώς η ομάδα την είχε ήδη νικήσει μία φορά το 2006, το μόνο τέτοιο περιστατικό στην ιστορία του IDF.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Η ίδια η Jerusalem Post επικαλέστηκε πηγές που έλεγαν ότι «αν και ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να προκάλεσαν καθυστέρηση, ένας παράγοντας ήταν η αυξανόμενη ανησυχία πως η Χεζμπολάχ περιμένει την στιγμή που οι περισσότερες χερσαίες δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού δεσμεύονται στη Γάζα για να ανοίξουν ένα πλήρες μέτωπο με το IDF στο βορρά». Το γεγονός αυτό από μόνο του αναγκάζει το Ισραήλ να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών του μέσων στη σχετική γειτνίαση των συνόρων με το Λίβανο. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η Χεζμπολάχ παρέχει ήδη σημαντική υποστήριξη στη Χαμάς μόνο και μόνο με το να είναι σε θέση να εμπλέξει τόσα πολλά στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού. Η συμμετοχή του Ιράν σε αυτό είναι σιωπηρή, καθώς η Τεχεράνη υπήρξε ένας από τους κύριους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ από την ίδρυση της ομάδας. Αυτό αναγκάζει την ισραηλινή ηγεσία να επιδείξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση, καθώς μια άμεση ιρανική επέμβαση παραμένει μια πιθανότητα. Τέτοιες εικασίες δεν είναι αβάσιμες, καθώς ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν άφησε ήδη να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη μπορεί να εμπλακεί:

"Συζήτησα με τους ομολόγους μου από την Τυνησία, τη Μαλαισία και το Πακιστάν. Τόνισα την ανάγκη να σταματήσουν αμέσως τα σιωνιστικά εγκλήματα και οι δολοφονίες στη Γάζα και να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια. Τόνισα πως ο χρόνος για πολιτικές λύσεις τελειώνει· η πιθανή εξάπλωση του πολέμου σε άλλα μέτωπα πλησιάζει αναπόφευκτο στάδιο».

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι ανένδοτοι ότι η επιχείρηση στη Γάζα πρέπει να ξεκινήσει. Για παράδειγμα, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζίπι Χοτοβέλι, συνέκρινε ακόμη και τις τρέχουσες αεροπορικές επιδρομές με τον βομβαρδισμό της Δρέσδης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Δυτικοί Σύμμαχοι ισοπέδωσαν τη γερμανική πόλη, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη διαδικασία. Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16I «Sufa» έχουν ήδη ρίξει χιλιάδες βόμβες στη Γάζα (κυρίως τα αμερικανικά JDAMs – Joint Direct Attack Munitions), με αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς μεταξύ των αμάχων εκεί. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής, ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων ανέρχεται πλέον σε 3.000. Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανέφερε ότι πάνω από 1.400 Ισραηλινοί άμαχοι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής, με τουλάχιστον 4.100 τραυματίες. Τα στοιχεία είναι σίγουρα ακόμη χειρότερα από την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο.

Τέτοιες απώλειες είναι καταστροφικές, ειδικά δεδομένου πως η σύγκρουση ξεκίνησε μόλις πριν από δέκα ημέρες. Από τότε, ο κόσμος ουσιαστικά χωρίστηκε σε τρεις ομάδες. Εκτός από εκείνα που εκφράζουν ανοιχτή υποστήριξη προς κάθε πλευρά, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη έχει επιλέξει την ουδετερότητα. Αυτό περιλαμβάνει επίσης υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία. Συγκεκριμένα, η Μόσχα ήταν μεταξύ των πρώτων που ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών προτού κλιμακωθούν για να συμπεριλάβουν όλους τους περιφερειακούς και ίσως ακόμη και παγκόσμιους παράγοντες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (την πρώτη από την έναρξη της σύγκρουσης), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θα προχωρήσει στην επίθεση στη Γάζα παρά την προειδοποίηση της Μόσχας ότι θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες και πιθανώς θα προκαλούσε έντονη αντίδραση του Μουσουλμανικός κόσμος, ιδιαίτερα το Ιράν και οι σύμμαχοί του. Ο Πούτιν προέτρεψε τον Νετανιάχου να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να κλιμακώσουν εναντίον του Ιράν, καθώς τα πολεμικά γεράκια της Ουάσιγκτον έσπευσαν να κατηγορήσουν την Τεχεράνη για την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα , λίγες μέρες μετά τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Ο Μπάιντεν διέψευσε πρόσφατα τις αναφορές για πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων, χαρακτηρίζοντάς το «περιττό, καθώς το Ισραήλ έχει μια από τις καλύτερες μαχητικές δυνάμεις». Και ενώ δήλωσε ότι «θα ήταν λάθος [για το Ισραήλ] να καταλάβει τη Γάζα», υποστήριξε την ιδέα ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί πλήρως και προειδοποίησε το Ιράν να μην αναμειχθεί. Υποστηρίζοντας άμεσα την επερχόμενη χερσαία επιχείρηση από το IDF, η Ουάσιγκτον κινδυνεύει (σχεδόν σίγουρα σκόπιμα) μια ευρύτερη σύγκρουση που μπορεί να περιλαμβάνει αρκετά αραβικά κράτη και το Ιράν. Μάλιστα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ήδη χτυπήσει στόχους στη Συρία και τον Λίβανο.

Στο μεταξύ, το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται σε κατάσταση πανικού καθώς τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας έχουν απομακρυνθεί από την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο frontman του Κιέβου Volodymyr Zelensky προσπάθησε να τραβήξει την προσοχή του δυτικού κοινού προς τον εαυτό του, ανακοινώνοντας πομπωδώς μια «επίσκεψη αλληλεγγύης». Ωστόσο, το Ισραήλ αρνήθηκε κατηγορηματικά, καθώς «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» . Ο Ζελένσκι είναι πιθανόν τρομοκρατημένος από την προοπτική ότι θα πρέπει να μοιραστεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια στη λεγόμενη «βοήθεια» των ΗΠΑ με το Ισραήλ. Δεν είναι μυστικό πως το τελευταίο αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον, ενώ το καθεστώς του Κιέβου και ο ουκρανικός λαός στο σύνολό του θεωρούνται συνήθως ως «φτηνή τροφή για κανόνια» που θα έπρεπε μόνο να «πεθαίνουν για μια αποστολή του ΝΑΤΟ». Τα λόγια του διαβόητου Warhawk Lindsey Graham ότι «τα καλύτερα χρήματα που ξόδεψαν ποτέ οι ΗΠΑ επειδή οι Ρώσοι πεθαίνουν» δείχνουν πως αυτό λειτουργεί για την Αμερική μόνο εάν οι πραγματικοί σύμμαχοί της δεχτούν επίθεση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail