Εντάσεις και τακτικές στη Μαύρη Θάλασσα: Η Ουκρανία εξασφαλίζει εναλλακτικό διάδρομο σιτηρών

Freepen.gr -
Στις 10 Αυγούστου, οι Ναυτικές Δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν την έναρξη ενός προσωρινού διαδρόμου για εμπορικά πλοία που πηγαίνουν προς ή από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας Τσερνομόρσκ, Οδησσό και Γιούζνι. Η Ρωσία έχει δηλώσει όλα τα πλοία που έρχονται στα ουκρανικά λιμάνια ως πιθανούς στρατιωτικούς στόχους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής κανένα από τα πολιτικά σκάφη δεν έχει στοχοποιηθεί, αναφέρει το southfront.press.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, δύο φορτηγά χύδην φορτίου με σημαία Παλάου έφτασαν στο λιμάνι του Τσερνομόρσκ στην περιοχή της Οδησσού. Εάν επίσης φύγουν από εκεί με ασφάλεια, η Ουκρανία μπορεί να γιορτάσει άλλη μια επιτυχημένη επιχείρηση κατά μήκος του εναλλακτικού διαδρόμου σιτηρών.

Τα δύο πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου Resilient Africa και Aroyat έφτασαν στο ουκρανικό λιμάνι μέσω εναλλακτικού διαδρόμου σιτηρών, ανέφερε η Διοίκηση Θαλάσσιων Λιμένων της Ουκρανίας. Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών ισχυρίστηκε ότι τα πλοία θα φορτώσουν 20 χιλιάδες τόνους σίτου για την Αφρική και την Ασία.

Ωστόσο, τα πλοία ήρθαν στο λιμάνι στον τερματικό σταθμό χύδην φορτίου, όχι στον σταθμό των σιτηρών. Το σύνολο των φορτηγών πλοίων τους επιτρέπει να μεταφέρουν διάφορα φορτία και τι θα πάρουν ή θα φέρουν στην Ουκρανία παραμένει άγνωστο.

Αυτά απέχουν πολύ από τα πρώτα πλοία που πέρασαν από το λεγόμενο εναλλακτικό διάδρομο σιτηρών που ξεκίνησε από το Κίεβο μετά την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά. Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με μια μαζική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας, τα ρωσικά πολεμικά πλοία «Vasily Bykov» και «Sergey Kotov» του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δέχθηκαν μαζικά χτυπήματα. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων καταστράφηκαν 14 ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη. Τις τελευταίες ημέρες, ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη έχουν επίσης στοχεύσει τα μικρά πυραυλικά πλοία «Samum» και «Askold».

Σύμφωνα με ανεπίσημες ρωσικές στρατιωτικές πηγές, ένα από τα ουκρανικά σκάφη προκάλεσε ελαφρές ζημιές στο σώμα του πολεμικού πλοίου Vasily Bykov. Παρά τις ζημιές, το πλοίο συνέχισε να κατευθύνεται προς τη Σεβαστούπολη. Κοντά επιχειρούσε το "Sergey Kotov".

Μόλις το ρωσικό «Vasily Bykov» αναχώρησε από την περιοχή περιπολίας, στις 15 Σεπτεμβρίου, ένα πολιτικό σκάφος Puma υπό τη σημαία των Νήσων Κέιμαν έφυγε από την περιοχή της Οδησσού και κατευθύνθηκε κατά μήκος της ήδη δρομολογημένης διαδρομής κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας και της Ρουμανίας. στο νότο. Συνοδεύτηκε στα ρουμανικά χωρικά ύδατα από δύο σκάφη της Ναυτικής Φρουράς του Ουκρανικού Ναυτικού, μαχητικά MiG-29 περιπολούσαν στον εναέριο χώρο πάνω από την περιοχή της Οδησσού και αμερικανικό θαλάσσιο περιπολικό και αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8 Poseidon επιχείρησε πάνω από τη Ρουμανία.

Η συνεχιζόμενη διέλευση των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα επιβεβαιώνει ότι το Κίεβο ξεκίνησε τον εναλλακτικό διάδρομο και πως ο ουκρανικός στρατός μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των ρωσικών πολεμικών πλοίων με επιθέσεις από μη επανδρωμένα σκάφη.

Με τη σειρά του, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει καθημερινά τα χτυπήματα σε όλη την Ουκρανία, στοχεύοντας συνεχώς τις λιμενικές υποδομές στις νότιες περιοχές. Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ, έκρηξη καταιγίδας στα λιμάνια Κιλίγια και Ιζμαήλ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail