Η κόπωση της Ουκρανίας ανησυχεί τις ελίτ του ΝΑΤΟ – και έτσι πρέπει να είναι

Photo: Public domain
Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υπάρχει πλέον ορατή κούραση και οργή μεταξύ των πολιτών για τον απύθμενο λάκκο χρημάτων που είναι ο πόλεμος αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.

Finian Cunningham - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Το μόνο θαύμα είναι ότι χρειάστηκε τόσος καιρός για να καταφέρει το δυτικό κοινό να αντιμετωπίσει την απάτη.

Ο επαίσχυντος θαυμασμός ενός ναζί εγκληματία πολέμου από ολόκληρο το καναδικό κοινοβούλιο σε μια διεστραμμένη επίδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία κατά της Ρωσίας βοήθησε να εστιαστεί η προσοχή του κοινού στην αισχρότητα του πολέμου αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ.

Συνολικά, από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση που προκλήθηκε από το ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά κατεστημένα έχουν ρίξει έως και 200​δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία για να στηρίξουν ένα απεχθές καθεστώς μολυσμένο από τους Ναζί.

Όλη αυτή η χαζομάρα που χρεώνεται στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους φορολογούμενους είχε ως αποτέλεσμα μια σφαγή στην Ευρώπη που δεν είχε ξαναδεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – και ένα αποτυχημένο ουκρανικό κράτος. Και φυσικά τεράστια κέρδη για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα του ΝΑΤΟ που χρηματοδοτεί τους επίλεκτους πολιτικούς.

Οι καιροί όμως αλλάζουν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οικονομικά συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν χορτάσει τις λευκές επιταγές στο καθεστώς του Κιέβου. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έδειξε τελικά μια μικρή λογική για να αποτρέψει ένα κυβερνητικό οικονομικό κλείσιμο - με την κατάργηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Αυτό δείχνει πόσο στρεβλά έχουν τεθεί οι προτεραιότητες της Ουάσιγκτον όταν το εθνικό συμφέρον πρέπει να παλέψει με τη χρηματοδότηση ενός ναζιστικού καθεστώτος.

Και μετά την ψηφοφορία στο Κογκρέσο για τον προσωρινό τερματισμό της χρηματοδότησης για την Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος του Κιέβου Ντμίτρο Κουλέμπα τόλμησε να επιπλήξει τους Αμερικανούς νομοθέτες: «Τώρα εργαζόμαστε και με τις δύο πλευρές του Κογκρέσου για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί σε καμία περίπτωση».

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, οι Σλοβάκοι πολίτες ψήφισαν για μια νέα κυβέρνηση που θα τερματίσει την στρατιωτική πυροδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Το κόμμα Smer-SD με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Φίκο κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές κυρίως με την υπόσχεση να διακόψει κάθε περαιτέρω προμήθεια όπλων στο καθεστώς του Κιέβου.

Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν επίσης μαζικές διαμαρτυρίες στη Γερμανία κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του Όλαφ Σολτς για τις άθλιες φιλοπολεμικές πολιτικές του τελευταίου στην Ουκρανία. Η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας στις 3 Οκτωβρίου προκάλεσε μια μαζική συγκέντρωση στο Βερολίνο καταγγέλλοντας τον πόλεμο διαμεσολαβητών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και καλώντας για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Υπήρξαν επίσης άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες σε όλη την Πολωνία στη Βαρσοβία, το Λοτζ και άλλες πόλεις ενάντια στη δουλική εφαρμογή του πολέμου διαμεσολαβητών του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία από την κυβέρνηση του PiS. Αντιμέτωπο με εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες και παραμέληση των κοινωνικών αναγκών για τους Πολωνούς, το κυβερνών κόμμα PiS απείλησε πρόσφατα να τερματίσει την παροχή όπλων στο Κίεβο – μια κίνηση λιγότερο αρχής και περισσότερο για την προσπάθεια εξαγοράς ψήφων στις επικείμενες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Η καθυστερημένη κίνηση της πολωνικής κυβέρνησης δείχνει την ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για την αυξανόμενη περιφρόνηση του κοινού για τη φαινομενικά ατελείωτη οικονομική βοήθεια που χορηγείται στην Ουκρανία.

Ο Josep Borrell, κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει ότι είναι «ανησυχητικό» σημάδι πως η Ουάσιγκτον έκλεισε για πρώτη φορά τα ταμεία για την Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποίησαν σύνοδο κορυφής στο Κίεβο τη Δευτέρα. Ήταν η πρώτη φορά που η σύνοδος κορυφής τους συγκλήθηκε σε χώρα εκτός ΕΕ. Η ημερήσια διάταξη ήταν λίγο υπερβολικά συνειδητή, η οποία σχεδιάστηκε ως επίδειξη «αλληλεγγύης» με την Ουκρανία.

Ο Μπορέλ και οι άλλοι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η σύνοδος κορυφής ήταν μια προειδοποίηση προς τη Ρωσία να μην υπολογίζει στην «κούραση» των Ευρωπαίων σχετικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Ποιον προσπαθεί να πείσει; Τη Ρωσία ή τους Ευρωπαίους;

Οι μη εκλεγμένες ευρωπαϊκές ελίτ περιέγραψαν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια «υπαρξιακή κρίση» που απαιτεί ατελείωτη υποστήριξη για το ναζιστικό καθεστώς ενάντια στη Ρωσία.

Ένα τέτοιο μελόδραμα θέλει σοβαρά προσόντα. Η σύγκρουση είναι «υπαρξιακή» μόνο για ορισμένους ανθρώπους: τους ιδεολόγους του ΝΑΤΟ, τους ελιτιστές ηγέτες, το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και το διεφθαρμένο ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο. Αλλά δεν είναι υπαρξιακό για τους περισσότερους άλλους ανθρώπους που θέλουν να βάλουν τέλος σε αυτή την τρελή σφαγή, την απαίσια σπατάλη των δημοσίων οικονομικών και το επικίνδυνο φλερτ με τον πυρηνικό πόλεμο.

Σημαντικό είναι ότι στην επινοημένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Κίεβο δεν παρευρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto. Σε πολύ επικριτικά σχόλια για τις άστοχες προτεραιότητες της ΕΕ, είπε πως άλλες χώρες δεν καταλαβαίνουν γιατί η Ευρώπη «έκανε αυτή τη σύγκρουση παγκόσμια» και γιατί οι άνθρωποι που ζουν στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική πρέπει να πληρώσουν γι' αυτήν λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, των τιμών της ενέργειας και ασταθείς προμήθειες τροφίμων.

Ο Ούγγρος διπλωμάτης επέκρινε τους ηγέτες της ΕΕ για τα διπλά μέτρα και σταθμά και την υποκρισία τους, προσθέτοντας: «Μπορώ να πω ότι ο κόσμος εκτός Ευρώπης ήδη ανυπομονεί πραγματικά για το τέλος αυτού του πολέμου, επειδή δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγματα. Δεν καταλαβαίνουν, για παράδειγμα, πώς μπορεί όταν δεν διεξάγεται πόλεμος στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, κοιτάζοντας προς τα κάτω με φανταστική ηθική υπεροχή, να καλεί τα μέρη σε ειρήνη, να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις και σε άμεσο τερματισμό της βίας. Ωστόσο, όταν υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποκινεί τη σύγκρουση και προμηθεύει όπλα και όποιος μιλάει για ειρήνη στιγματίζεται αμέσως».

Τουλάχιστον δύο μέλη της ΕΕ και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ –η Ουγγαρία και η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας– αντιτίθενται στην παράλογη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που πυροδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και οι δύο χώρες θέλουν να δοθεί προτεραιότητα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Υπάρχει μια αναπόφευκτη αίσθηση πως αυτή η κοινή λογική διαφωνία θα εξελιχθεί σε φαινόμενο ντόμινο επειδή είναι η αλήθεια και έχει μια ακαταμάχητη ηθική δύναμη.

Αυτό που έδειξε ξεκάθαρα στο δυτικό κοινό η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πόσο ηθικά χρεοκοπήθηκαν οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης τους. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ελιτιστές ηγέτες μπορεί να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους λίγο ακόμα προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει κόπωση και κούραση από τον πόλεμο αντιπροσώπων τους εναντίον της Ρωσίας. Όσο περισσότερο προσποιούνται τόσο μεγαλύτερη είναι η τελική συντριβή και η πτώση από την οργή του κοινού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail