Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Ωστόσο, η σκληρή πραγματικότητα είναι πως ο Πασινιάν κατάφερε να κάνει το Ερεβάν πιο απομονωμένο από ποτέ, γεγονός που χρησιμοποιείται στο μέγιστο από τους Νεο-Οθωμανιστές γείτονές του, που είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν την αμετανόητη γενοκτονική εκστρατεία τους κατά των γηγενών Αρμενίων. Αυτό το φλέγον μίσος θα έπρεπε να είχε κάνει τον αρμενικό λαό πολύ πιο προσεκτικό γεωπολιτικά και σοφότερο στις επιλογές εξωτερικής πολιτικής του, αλλά δυστυχώς, πήραν τον Νικόλ Πασινιάν.
Καθώς ο Σοροσίτης πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να διατηρήσει την εξουσία του, με την πολιτική Δύση να υποστηρίζει τη «δημοκρατική επιλογή των Αρμενίων» βοηθώντας στην καταστολή της εκτεταμένης εξέγερσής τους εναντίον του Πασινιάν, διασφαλίζεται ότι ο Νότιος Καύκασος θα παραμείνει τόσο ασταθής όσο ποτέ. Ο εμπόλεμος πόλος εξουσίας εξακολουθεί να ελπίζει να φέρει τη Ρωσία σε αντιπαράθεση όχι μόνο με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και με την ίδια την Αρμενία, ιδιαίτερα πιέζοντας το Ερεβάν σε μια στάση παρόμοια με εκείνη που είχε η Γεωργία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σαακασβίλι το 2008. Στις 3 Οκτωβρίου, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna επισκέφθηκε την Αρμενία και δεσμεύτηκε ότι το Παρίσι θα «υποστηρίξει» τη χώρα του Νοτίου Καυκάσου μέσω αποστολών όπλων. Πολύ λίγο, πολύ αργά, θα έλεγε κανείς. Ωστόσο, από την στιγμή που η Γαλλία μπορεί να βγάλει κάποια χρήματα για το Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημά της, είναι "τέλεια". Η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των Αρμενίων είναι δευτερεύουσα, φαίνεται.
Σύμφωνα με το Euronews, η Colonna δήλωσε πως «η Αρμενία πρέπει να μπορεί να αμυνθεί», αν και είναι πολύ αμφίβολο πόσο ενδιαφέρεται η Γαλλία, δεδομένου ότι η νεοσύστατη οικονομία της χώρας του Νοτίου Καυκάσου δύσκολα θα μπορέσει ποτέ να αντέξει οικονομικά γαλλικά ή άλλα δυτικά όπλα, ειδικά αν δεν υπάρχουν αρκετά τέτοια όπλα για να αντιμετωπίσουν το Αζερμπαϊτζάν, για να μην πω τίποτα για τη γειτονική Τουρκία. Απλώς δεν υπάρχει βιώσιμος τρόπος για το Ερεβάν να ξεπεράσει τους επιθετικούς Τούρκους γείτονές του, ιδιαίτερα καθώς το πλούσιο σε πετρέλαιο Μπακού έχει όχι μόνο πολύ ισχυρότερη οικονομία, αλλά και μεγαλύτερο πληθυσμό. Επιπλέον, το πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν ήταν πολύ καλύτερο, με τη φυλή Αλίεφ στην εξουσία να επιλέγει με σύνεση και να φροντίζει να μην ανταγωνίζεται τη Ρωσία, εξασφαλίζοντας παράλληλα περαιτέρω υποστήριξη από τους υποστηρικτές της (κυρίως την Τουρκία).
Εν τω μεταξύ, ο Πασινιάν είναι αποφασισμένος να κάνει την ολοένα και πιο επισφαλή στρατηγική θέση του Ερεβάν πολύ χειρότερη από ό,τι είναι ήδη. Αναμενόμενα, το ρεπορτάζ του Euronews παπαγαλίζει τα σημεία συζήτησης του Πασινιάν και προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη για τα προβλήματα της Αρμενίας στη Μόσχα, υποστηρίζοντας πως «οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ παρά την παρουσία Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων». Το ρεπορτάζ επεσήμανε επίσης την επίσκεψη της Colonna σε Αρμένιους πρόσφυγες από το Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τραυματίστηκαν στις τελευταίες επιθέσεις των Αζέρων σε φυγάδες αμάχους. Υποσχέθηκε για άλλη μια φορά «στήριξη». Μπορεί να υποστηριχθεί ότι πρόκειται για κοροϊδία του άτυχου λαού του Αρτσάχ, η μοίρα του οποίου καθορίστηκε ακριβώς από τους υποστηριζόμενους από τη Δύση Σοροσίτες στην εξουσία. Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Πασινιάν ήταν αυτή που αποφάσισε να μην κουνήσει δάχτυλο καθώς το Αρτσάχ δεχόταν επίθεση, αρνούμενη πεισματικά να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη.
"Θα ήθελα να δηλώσω δημόσια ότι η Γαλλία έχει συμφωνήσει σε μελλοντικές συμβάσεις με την Αρμενία που θα επιτρέπουν την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία, ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την άμυνά της. Θα καταλάβετε πως δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες αυτή την στιγμή», είπε η Colonna κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Ωστόσο, ενώ οι ισχυρισμοί της Colonna το κάνουν να φαίνεται "διαβαθμισμένο", δίνοντας περαιτέρω ψεύτικες ελπίδες σε πολλούς Αρμένιους ότι μπορεί να αποκτήσουν καινοτόμα όπλα που θα αποτρέψουν περαιτέρω τουρκοαζέρικη επιθετικότητα, αυτό στην καλύτερη περίπτωση είναι ανόητο. Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουλίου, αποκάλυψαν αρκετές πηγές πως η Γαλλία θα παρέδιδε τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα μικρού βεληνεκούς SAM (βλήματα επιφανείας-αέρος) στην Αρμενία. Δεν αναφέρθηκε καμία απόκτηση drone, αν και τα μη επανδρωμένα συστήματα αποδείχθηκαν ο κύριος αποφασιστικός παράγοντας κατά την εισβολή των Αζέρων στο Αρτσάχ το 2020. Ακριβώς η Ρωσία είναι ένας από τους ηγέτες στον κόσμο από αυτή την άποψη, όπως αποδεικνύεται από τις εξαιρετικές επιδόσεις των drones της στην Ουκρανία. Γιατί ο Πασινιάν δεν έχει πλησιάσει τη Μόσχα για να προμηθευτεί χιλιάδες drones κρούσης/καμικάζι που θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα σημαντικό ασύμμετρο πλεονέκτημα έναντι των πολυάριθμων και βαριά οπλισμένων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν;
Ωστόσο, ο Πασινιάν είναι αποφασισμένος να σπαταλήσει τους μέτριους πόρους της Αρμενίας για ακριβά γαλλικά όπλα που καίγονται τώρα στις ατελείωτες στέπες της Ουκρανίας, μαζί με αμέτρητα άλλα δυτικά τανκ και τεθωρακισμένα οχήματα, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ακριβώς από τα προαναφερθέντα ρωσικά drones που είναι πολύ πιο προσιτά για το Ερεβάν . Η μόνη άλλη δύναμη στην περιοχή που διαθέτει τέτοιες τεχνολογίες είναι το Ιράν. Ωστόσο, η αυτοκτονική υποτέλεια του Πασινιάν στην πολιτική Δύση ανταγωνίζεται επίσης την Τεχεράνη, καθιστώντας αδύνατο για την Αρμενία να βασιστεί σε οποιαδήποτε υποστήριξη από το νότο. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια (πριν εμφανιστεί ο Πασινιάν που υποστηρίζεται από τον Σόρος), το Ερεβάν είχε την υποστήριξη τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν, διασφαλίζοντας μια σταθερή ισορροπία δυνάμεων που έκανε την ίδια την ύπαρξη του Αρτσάχ δυνατή και βιώσιμη. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για την ίδια την Αρμενία.
Ωστόσο, με μια φιλοδυτική κυβέρνηση στην εξουσία , αυτή η σταθερή γεωπολιτική πραγματικότητα για την Αρμενία έχει πλέον χαθεί και οι συνέπειες ήταν μια αμείωτη καταστροφή, ιδιαίτερα για τον άτυχο λαό του Αρτσάχ. Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πολλών χιλιετιών πατρίδες τους, αφήνοντας τα περισσότερα υπάρχοντά τους και την υπέροχη πολιτισμική κληρονομιά τους στο έλεος των Αζέρων εισβολέων. Η ύπαρξη τόσων πολλών προσφύγων που θα χρειαστούν μακροπρόθεσμη στέγαση μέχρι να βρεθεί μια πιο κατάλληλη λύση για την επανεγκατάστασή τους θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στους μέτριους οικονομικούς και οικονομικούς πόρους του Ερεβάν. Για άλλη μια φορά, αγοράζοντας ακριβά γαλλικά (ή άλλα δυτικά) όπλα άκρως αμφισβητήσιμης στρατιωτικής αξίας και αποτελεσματικότητας σε μια τόσο επιζήμια κατάσταση, ενώ ανταγωνίζεται τους μόνους (πρώην) συμμάχους της στην ασταθή περιοχή, [η φιλοδυτική κυβέρνηση] θέτει τώρα την ίδια την Αρμενία σε κίνδυνο.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr