Πολιτικός επιστήμονας: Το Αζερμπαϊτζάν θα αποκαλύψει σύντομα την πραγματική του στάση απέναντι στη Ρωσία

Φωτογραφία: https://kartinkin.net/pics/23076-baku-stolica-azerbajdzhana.html
Θα συνεχίσει να στέκεται το μνημείο των Ρώσων πιλότων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπό την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν; Οι Αζέροι σκοπεύουν να διαπράξουν πράξεις γενοκτονίας κατά των Αρμενίων που δεν έφυγαν από τη δημοκρατία; Γιατί η Τουρκία είναι εχθρός της Ρωσίας; Θα ενταχθεί το Αζερμπαϊτζάν στο ΝΑΤΟ; Θα διατηρήσει η Ρωσία την παρουσία της στον Νότιο Καύκασο; Η Pravda.Ru έθεσε αυτές και άλλες ερωτήσεις στον πολιτικό επιστήμονα Alexey Bychkov, διευθυντή του Ινστιτούτου Συνεργασίας Διεθνών Σχέσεων.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

- «Υπάρχει ένα μνημείο για τους Ρώσους πιλότους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ — οι πιλότοι που σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου εκεί πριν από τρία χρόνια. Πιστεύετε πως το μνημείο θα συνεχίσει να στέκεται εκεί με τους Αζέρους στην εξουσία;

"Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα αποκαλύψει την πραγματική στάση του Μπακού απέναντι στη Ρωσία. Αν πάρουμε συνολικά τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, τότε η Τουρκία δεν είναι σε καμία περίπτωση σύμμαχος αλλά μάλλον εχθρός της Ρωσίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους, δεν έχει σημασία πώς προσπαθεί ο Ερντογάν να παίξει μαζί του. Η Τουρκία ελέγχει πλήρως το Αζερμπαϊτζάν — αυτό είναι μέρος ενός μεγάλου φιλοτουρκικού χώρου που σχηματίζεται γύρω από τη Ρωσία. Αυτό είναι επίσης ένα αρνητικό φαινόμενο που η Ρωσία θα πρέπει να έχει υπόψη της στο μέλλον.

«Η τουρκική ηγεσία, ανεξάρτητα από το αν είναι φιλοδυτική ή φιλοτουρκική, δεν θα είναι ποτέ φιλορωσική.

«Όταν υπήρχε εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία, το σοβιετικό Κομμουνιστικό Κόμμα βοηθούσε την Τουρκία με όπλα, χρήματα και οτιδήποτε άλλο. Η Τουρκία διατήρησε την κρατική της υπόσταση υπό την επίθεση της Αντάντ και δε διαλύθηκε. Βοηθήσαμε την Τουρκία, αλλά η τουρκική ηγεσία κατέστρεψε ολόκληρη την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας, αν και υποσχέθηκαν να διατηρήσουν το κόμμα και να του δώσουν μια πολιτική ευκαιρία ύπαρξης. Έτσι τηρεί η Τουρκία τις συμφωνίες της με τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία. Αυτή είναι γενικά μια ανατολική προσέγγιση στην πολιτική. Πρέπει να καταλάβουμε πως η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος της Ρωσίας με κανένα τρόπο».

- Ο εθνικισμός βρίσκεται σε άνοδο στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό. Αυτό αποτελεί απειλή για τους Αρμένιους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από αυτούς που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θα καταπιέσουν οι Αζερμπαϊτζάν τους Αρμένιους;

"Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα δεν πρόκειται να επαναληφθούν, όχι σε αυτή την κλίμακα. Φυσικά, το εθνικό μίσος επιμένει. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν και η στρατιωτική αστυνομία δεν θα αντιμετωπίσουν τον αρμενικό πληθυσμό όπως τον πληθυσμό του Αζερμπαϊτζάν. Η στάση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρή βούληση της ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν και από την επιρροή της Μόσχας στο Μπακού.

"Η θερμή σχέση μεταξύ Πούτιν και Αλίεφ είναι το μόνο καλό πράγμα που υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν σήμερα. Όσο αυτή η θερμή σχέση επιμένει, η Ρωσία μπορεί να αποκαλεί το Αζερμπαϊτζάν σύμμαχό της στην περιοχή, αν και αυτό είναι σχετικό. Όλα αυτά θα τα δούμε σε σχέση με το μνημείο των Ρώσων πιλότων, καθώς και σε σχέση με τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι περισσότεροι Αρμένιοι προτιμούν να μη ρισκάρουν τη ζωή τους — απλώς φεύγουν, δυστυχώς».

- Πιστεύετε πως το Αζερμπαϊτζάν θα προσπαθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; Η Τουρκία μπορεί να προσκαλέσει το Αζερμπαϊτζάν να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ως εταίρος.

"Με τον Αλίεφ στην εξουσία, το Αζερμπαϊτζάν δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Αλίεφ δεν ενδιαφέρεται για αυτό. Το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον αυτό που ήταν και όλοι μπορούν να το δουν. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πολιτικό χαρτί για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αρχίσει να ζητά προνόμια και προνόμια για τη μη ένταξη στη συμμαχία».

- Ποιες είναι οι προοπτικές της Ρωσίας στο Νότιο Καύκασο;

"Η Ρωσία πρόκειται να διατηρήσει την παρουσία της στην περιοχή. Η σφαίρα των πρωταρχικών γεωπολιτικών συμφερόντων της Ρωσίας αγκαλιάζει τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ:

- Αρμενία,
- Αζερμπαϊτζάν,
- Γεωργία,
- Βαλτική,
- Μέση Ασία,
- Ουκρανία,
- Λευκορωσία.

Η Ρωσία δε θα εγκαταλείψει ποτέ αυτά τα εδάφη. Μπορεί να σταματήσει να συμμετέχει σε αυτούς τους αγώνες μόνο όταν πάψει να υπάρχει ως κράτος. Η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους γεωπολιτικούς παίκτες και ενδιαφέρεται να διευρύνει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Όχι με στρατιωτικά μέσα, φυσικά, αλλά η πολιτική παρουσία της Ρωσίας εκεί πρόκειται να αυξηθεί επειδή αυτές οι χώρες στρέφουν το βλέμμα τους στη Δύση τώρα, δυστυχώς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail