english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Πρόεδρος άκουσε την έκθεση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov.
Ο Σόιγκου ανέφερε στον Πούτιν ότι οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις ήταν έτοιμες για πόλεμο.
Με τη σειρά του ο αρχηγός ΓΕΣ ανακοίνωσε τη διαδικασία των ασκήσεων. Στις ασκήσεις συμμετείχαν πυραυλικά συστήματα Yars, το στρατηγικό υποβρύχιο πυραύλων Tula με τον βαλλιστικό πύραυλο Sineva και δύο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Tu-95MS.
Οι ασκήσεις περιλάμβαναν:
- την εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Yars (ICBM) από το κοσμοδρόμιο Plesetsk στο εκπαιδευτικό πεδίο Kura,
- την εκτόξευση του Sineva ICBM από το υποβρύχιο Tula στη Θάλασσα του Μπάρεντς,
- την εκτόξευση πυραύλων από αεροσκάφη Tu-95MS.
Ελέγχθηκε επίσης το επίπεδο εκπαίδευσης των στρατιωτικών οργάνων διοίκησης και ελέγχου.
Το Κρεμλίνο είπε αργότερα ότι όλοι οι στόχοι της άσκησης επιτεύχθηκαν.
Το σύμπλεγμα Yars με τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στερεού καυσίμου είναι μια τροποποίηση του συμπλέγματος Topol-M. Από το 2022, το ρωσικό οπλοστάσιο περιελάμβανε 153 κινητά επίγεια συγκροτήματα Yars και 20 συγκροτήματα με βάση σιλό.
Το Yars παραμένει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πυραυλικό σύστημα στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η κινητή έκδοση του συγκροτήματος στο πλαίσιο οκτώ αξόνων MZKT-79221 επιτρέπει τη διεξαγωγή επιθέσεων με πυραύλους από οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής περιπολίας.
Ο υποβρύχιος βαλλιστικός πύραυλος R-29RMU2 Sineva τέθηκε σε λειτουργία το 2007. Ο πύραυλος υγρού καυσίμου τριών σταδίων, που αναπτύχθηκε με βάση τον πύραυλο R-29RM, εγκαταστάθηκε στο στρατηγικό υποβρύχιο Project 667BDRM Dolphin. Κάθε υποβρύχιο μπορεί να μεταφέρει έως και 16 πυραύλους. Το υποβρύχιο Tula εκτοξεύτηκε το 1987. Μέχρι το 1998, το υποβρύχιο είχε διανύσει περισσότερα από 77.000 υποβρύχια μίλια.
Ο πύραυλος Sineva διαθέτει επί του παρόντος το σύστημα αδράνειας ελέγχου με αστρονομική καθώς και δορυφορική διόρθωση πλοήγησης. Η κεφαλή του μπορεί να μεταφέρει τέσσερις μη κατευθυνόμενες κεφαλές χωρητικότητας 500 κιλοτόνων η καθεμία. Το βεληνεκές του πυραύλου μπορεί να φτάσει έως και 11.500 χιλιόμετρα.
Το στρατηγικό βομβαρδιστικό πυραύλων Tupolev Tu-95, το οποίο απογειώθηκε για την πρώτη του πτήση το 1952, παραμένει το ταχύτερο αεροσκάφος στον κόσμο με στροβιλοκινητήρα. Το αεροσκάφος αναβαθμίστηκε με τέσσερις κινητήρες NK-12. Η έκδοση Tu-95MS αναπτύσσει ταχύτητα έως και 830 χιλιόμετρα την ώρα ενώ η πρακτική εμβέλεια πτήσης ανέρχεται στα 10.500 χιλιόμετρα.
Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο μάχης του αεροσκάφους φτάνει τους 20,8 τόνους. Το Tu-95MS μπορεί να μεταφέρει έξι πυραύλους Kh-55. Το εκσυγχρονισμένο Tu-95MSM πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Ιανουάριο.
Στις 18 Οκτωβρίου 2023, η Ρωσική Κρατική Δούμα έδωσε την τρίτη ανάγνωση στο σχέδιο νόμου για την απόσυρση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας υποστήριξε στη συνέχεια την πρωτοβουλία.