Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Οι New York Times τόνισαν ότι οι κυβερνητικοί ηγέτες στη Σαξονία πίστευαν πως τα σχέδια της Rheinmetall, του πιο σημαντικού κατασκευαστή όπλων της Γερμανίας, για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου πυρομαχικών θα οδηγούσαν σε οικονομική άνθηση.
«Κάποιοι στην επιλεγμένη πόλη Grossenhain, με πληθυσμό που πλησίαζε τους 20.000, το είδαν διαφορετικά. Δεκαέξι από τα 22 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου υπέγραψαν μια επιστολή προς τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς καλώντας τον να μπλοκάρει το έργο», ανέφερε το άρθρο.
Η αντίθεση στο εργοστάσιο είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο το πολιτικό φάσμα, με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ένα ακροδεξιό πολιτικό κόμμα, να διοργανώνει συγκέντρωση τον Ιούνιο κατά των πωλήσεων όπλων στην Ουκρανία, ενώ οι κάτοικοι υπέγραψαν μια αναφορά που κυκλοφόρησε από το Αριστερό Κόμμα.
«Απορρίπτουμε μια περαιτέρω οικονομική-στρατιωτική χρήση μετά από χρόνια στρατιωτικής χρήσης», σημείωνε η αναφορά. «Δε θέλουμε να εμπλακούμε σε πολέμους σε όλο τον κόσμο κυκλικά».
Σύμφωνα με το άρθρο, η αντίσταση στο εργοστάσιο στο Grossenhain σηματοδοτεί πως οι Γερμανοί ανησυχούν για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα να εξοπλίσει την Ουκρανία.
«Η εξέγερση στο μικροσκοπικό Grossenhain, ίσως απορριφθεί εύκολα ως πολιτική μικρής πόλης, στην πραγματικότητα αποκαλύπτει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ ορισμένων Γερμανών», γράφει ο συγγραφέας, προσθέτοντας: «Πολλοί Γερμανοί εξακολουθούν να έχουν μια βαθιά απέχθεια για τον πόλεμο και τις αμυντικές δαπάνες σε μια χώρα της οποίας το ναζιστικό παρελθόν τους έχει κάνει απρόθυμους να επενδύσουν σε στρατιωτική ισχύ».
Το Grossenhain δεν είναι η μόνη πόλη στη Γερμανία με κατοίκους που επικρίνουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Μόλις στις 3 Οκτωβρίου, χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας, Βερολίνου, βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν την παραίτηση του Scholz, να μιλήσουν ενάντια στην οικονομική πολιτική και να ζητήσουν διπλωματική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης και επανάληψη της συνεργασίας με τη Ρωσία.
Στο ίδιο πρίσμα, ο απόστρατος Γερμανός συνταγματάρχης Βόλφγκανγκ Ρίχτερ προειδοποίησε ότι πιο σημαντικό από το να χάσει όπλα η Ουκρανία είναι η απώλεια ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που το Βερολίνο δε λαμβάνει υπόψη καθώς προτιμά να ακολουθεί τυφλά τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον παρά τα δικά του.
Παρά τη δυνατότητα μείωσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, πολύ πιο σημαντικό είναι ότι, προοπτικά, η χώρα μπορεί να χάσει το ανθρώπινο δυναμικό της, είπε ο Ρίχτερ σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης ZDFheute σχολιάζοντας την πιθανή μείωση της στρατιωτικής βοήθειας από τη Σλοβακία στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ρίχτερ, βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη βοήθειας από τη Σλοβακία δεν θα επηρεάσει σημαντικά την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας. Αντίθετα, η παράταση των στρατιωτικών ενεργειών θα οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα.
«Πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες εκτός από τον οπλισμό», είπε. «Τα αποθέματα προσωπικού της Ουκρανίας θα εξαντληθούν μακροπρόθεσμα και υπάρχει κίνδυνος υψηλών δημογραφικών απωλειών».
Τα σχόλιά του έγιναν καθώς το αμερικανικό περιοδικό Newsweek ανέφερε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να μείνει χωρίς στρατιωτική βοήθεια από δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ – τη Σλοβακία και τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε νόμο που ενέκρινε το Κογκρέσο για προσωρινή κρατική χρηματοδότηση που δεν προβλέπει διάθεση κονδυλίων για τις ανάγκες της Ουκρανίας, κάνοντας την επιμονή της Γερμανίας να χτίσει ένα μη δημοφιλές εργοστάσιο στο Grossenhain ακόμη πιο περίεργη.
Υπενθυμίζεται πως η Κοινή Οικονομική Πρόβλεψη, που ανατέθηκε από το Βερολίνο και δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, ανακοίνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι η οικονομία της Γερμανίας πρόκειται να σημειώσει ύφεση το 2023. Η κοινή οικονομική πρόβλεψη αναμένει πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Γερμανίας 0,6% φέτος αφού αρχικά προέβλεπαν στην εαρινή έκθεση αύξηση 0,3%. Η αναθεώρηση έρχεται καθώς οι επίσημοι αριθμοί έδειξαν στασιμότητα το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Η νέα Κοινή Οικονομική Πρόβλεψη επιβεβαιώνει την προηγούμενη πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως η οικονομία της Γερμανίας πρόκειται να συρρικνωθεί το 2023. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει επί του παρόντος ανάπτυξη 0,8%, βάζοντας τη Γερμανία πολύ κάτω από τον μέσο όρο του μπλοκ.
Σύμφωνα με Γερμανούς οικονομολόγους, η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας το 2022 — που συνδέεται με κυρώσεις στη Ρωσία — σταμάτησε την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και είναι επίσης ο λόγος που η γερμανική οικονομία δυσκολεύεται το 2023. Ωστόσο, μια μικρή πόλη στη Σαξονία αναγκάζεται να φιλοξενήσει ένα εργοστάσιο εξοπλισμών που δε θέλει με τη δικαιολογία να φέρει οικονομική ευημερία. Μάλλον, ο πιο γρήγορος τρόπος για την οικονομική ευημερία για όλη τη Γερμανία είναι να τερματίσει την αυτο-σαμποταριστική πολιτική του εξοπλισμού και της χρηματοδότησης της Ουκρανίας σε έναν μάταιο πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει και να τερματίσει τις κυρώσεις στη Ρωσία.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr