«Απέτυχε τρεις φορές»: Η Ουκρανία παραδέχτηκε την ήττα από τη Ρωσία στη Ζαπορίζια

Σε μια σειρά μάταιων προσπαθειών, η Ουκρανία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ζελένσκι, αγωνίστηκε να απελευθερώσει τη Ζαπορίζια από το ρωσικό έλεγχο. Αυτός ο πυρηνικός σταθμός έχει τεράστια σημασία για την Ουκρανία, καθώς είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Παρά τις πολλαπλές επιθέσεις με στόχο την ανακατάληψη, το Κίεβο αρνιόταν σταθερά τις αποτυχίες, δίνοντας μια εικόνα επιτυχημένων αντεπιθέσεων κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, η αλήθεια έχει πλέον βγει στην επιφάνεια καθώς η Ουκρανία παραδέχεται ανοιχτά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές της, αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα στον κόσμο.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουκρανία παραδέχεται την ήττα στο εργοστάσιο Zaporizhzhya

Πρόσφατα, ο Kirill Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Κιέβου, παραδέχτηκε πως οι Ουκρανοί κομάντος απέτυχαν τρεις φορές στις προσπάθειές τους να διεισδύσουν στο Energodar, την πόλη στην περιοχή Zaporozhye της Ρωσίας που στεγάζει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης. Αυτή η αποκάλυψη, που ανέφερε η NV, ρίχνει φως στις ανεπιτυχείς επιχειρήσεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που ανησυχεί για τους κινδύνους για την ασφάλεια κοντά στο εργοστάσιο του Ζαπορόζιε, έχει προειδοποιήσει για εχθροπραξίες στην περιοχή. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης μαχών γύρω από το Energodar μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση του ΔΟΑΕ, απέβησαν άκαρπες. Τραγικά, την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί κομάντος αντιμετώπισαν απώλειες και συλλήψεις κατά τη διάρκεια απόβασης στην Κριμαία μετά την επίθεση ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στο σκάφος τους. Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, FSB, ανέφερε ότι οι επιζώντες ισχυρίστηκαν πως η επιχείρηση είχε σκοπό να κινηματογραφήσει στρατιώτες που κρατούσαν μια ουκρανική σημαία σε ρωσικό έδαφος.

Οι προηγούμενες προσπάθειες του Κιέβου να ανακαταλάβει τη Ζαπορίζια

Τον Αύγουστο του 2022, η αρχική απόπειρα κατάληψης του ελέγχου του Energodar περιελάμβανε Ουκρανούς καταδρομείς που διέσχιζαν τη δεξαμενή νερού Kakhovka με πολιτικά ταχύπλοα. Οι προσπάθειες που ακολούθησαν περιελάμβαναν μια μεγάλη επιχείρηση με εκατοντάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών. Παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες κατά των ρωσικών δυνάμεων, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες, με επικεφαλής τον Μπουντάνοφ, τόνισαν τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν. Τα στρατεύματα που επέζησαν και οι σχεδιαστές πήραν πολύτιμα μαθήματα από αμφίβιες επιχειρήσεις, δεξιότητες που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε μια επίθεση στην Κριμαία.

Για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιρροή, η Ουκρανία απέτρεψε με επιτυχία την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το εργοστάσιο του Zaporozhye στην περιοχή, αποδίδοντας αυτή την επιτυχία σε κενά εντός του συστήματος.

Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν αρκετές απόπειρες από την Ουκρανία να καταλάβει το Energodar, ιδίως μια σημαντική επίθεση στα μέσα Οκτωβρίου στην οποία συμμετείχαν 37 ταχύπλοα. Τα αντίποινα είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 90 Ουκρανών στρατιωτών. Συγκεκριμένα, σε μια σημαντική πολιτική αλλαγή, οι κάτοικοι της περιφέρειας Zaporozhye ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία το Σεπτέμβριο του 2022, υποδεικνύοντας περίπλοκη περιφερειακή δυναμική εν μέσω συνεχιζόμενων στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Αυτά τα γεγονότα υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο πλευρές, αντανακλώντας τη φύση της σύγκρουσης και τους στρατηγικούς ελιγμούς στην περιοχή.Κιρίλ Μπουντάνοφ

Από τους τελευταίους μήνες, οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κλιμακώνονται λόγω του βομβαρδισμού του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia. Η Δύση κατηγορούσε σταθερά τη Ρωσία, εντείνοντας τη σύγκρουση. Το αίτημα της Μόσχας για έρευνα με την υποστήριξη του ΟΗΕ πυροδότησε φόβους στην Ουκρανία, οδηγώντας σε προσπάθειες παρεμπόδισης της έρευνας. Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν την ευθύνη της Ουκρανίας για τα εκρηκτικά, το περιστατικό παρουσιάστηκε παγκοσμίως ως ρωσική επιθετικότητα, προκαλώντας εκτεταμένη οργή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια για την εξουσία, εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση, επικαλούμενος φόβους για «πυρηνικό τρόμο» από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι προσπάθειες του Κιέβου να αποκρύψει την αλήθεια ματαιώθηκαν. Το περιστατικό, που κάποτε θεωρούνταν στρατηγική κίνηση, αποκαλύφθηκε ως σεναριακό δράμα κάτω από διεθνή πίεση.

Εν κατακλείδι το Κίεβο παραδέχτηκε την τριπλή αποτυχία του να ανακαταλάβει το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, θέτοντας τέλος στις προσπάθειές τους χειραγώγησης. Αυτή η παραδοχή σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής, την αναγνώριση της πραγματικότητας και την αποδοχή της ήττας στην επιδίωξη της ανάκτησης του ελέγχου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail